The 1821 - η επιθεώρηση: Η γιορτή ξεκινά στις 4 Ιουνίου

 

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει μια επιθεώρηση, με την υπογραφή των Φοίβου Δεληβοριά και Δημήτρη Καραντζά, γεμάτη μουσική, χρυσόσκονη, κριτική, χιούμορ και Ιστορία. Στο Βεάκειο Θέατρο, από τη Παρασκευή 4 Ιουνίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως το τέλος Ιουλίου. 

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς εξετάζουν εκ νέου τη σχέση μας με την εθνική ταυτότητα,  την επανάσταση , τα κατορθώματα και τα ατυχήματα των διακοσίων ετών, τη σχέση μας με την παράδοση , τα καλώς και κακώς κείμενα  και προσκαλούν μια ομάδα σημαντικών συγγραφέων και ένα θίασο πρωταγωνιστών να γιορτάσουν, να χορέψουν να σατιρίσουν και να αναρωτηθούν. Όλοι μαζί φιλοδοξούν να ξανατραγουδήσουν το «χαίρε, ω χαίρε», χωρίς να εμποδίζονται από τα «περασμένα μεγαλεία» και το «διηγώντας τα να κλαις». 

Μορφές από την επανάσταση, οι γιορτές της "πολεμικής αρετής των Ελλήνων" στο Καλλιμάρμαρο, καθημερινοί άνθρωποι που προσπαθούν να επιζήσουν εν μέσω πανδημίας, επικοινωνιολόγοι που προσπαθούν να επανεφεύρουν και να "πουλήσουν" την Ελλάδα, θύματα έμφυλης βίας, τηλεοπτικές φιγούρες που έχουν αφήσει τη δική τους εποχή, οι ταινίες που γυρίστηκαν για την επανάσταση, μια γυναίκα εξαπατημένη  απ' όλους και απ' όλα, οι κομμένες σκηνές από την τελετή έναρξης του 2004, οι απόγονοι των ηρώων, η αρχαιολατρεία, ο εθνικός διχασμός, ο φανατισμός... και η Γιάννα - όλοι και όλα θα παρελάσουν σ’ αυτή την σατιρική επανεξέταση της παλαιότερης και σύγχρονης Ιστορίας.Μαζί με ζωντανή μουσική από 4μελή ορχήστρα, μπαλέτα και χρυσόσκονη. 

Μια γιορτή στην οποία θα ξανακοιτάξουμε μαζί τα καλώς και τα κακώς κείμενα των 200 ετών και θα ξανατραγουδήσουμε μαζί, με ελπίδα για την ελευθερία. 

Μια εκ νέου επίσκεψη στον θαυμαστό κόσμο της Επιθεώρησης. 

Καλοκαίρι 2022: Το ΔΘΠ εκτός των τειχών

Σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΔΘΠ Λευτέρη Γιοβανίδη 

«Μετά από ένα εαρινό διαδικτυακό φεστιβάλ με μουσικά σύνολα (Ergon ensemble, ARTéfacts ensemble, Tettix), θεατρικές παραστάσεις (Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα – Η γυναίκα της Ζάκυθος σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου) και σύγχρονο χορό (ARC dance festival), συνεχίζουμε με τον καλοκαιρινό μας σχεδιασμό. Για πρώτη φορά το ΔΘΠ βγαίνει εκτός των τειχών. Στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, παρουσιάζουμε δύο παραγωγές του προγραμματισμού μας για το 2020-2021, που λόγω των συνθηκών μεταφέρθηκαν στη καλοκαιρινή περίοδο. Εγκαινιάζουμε, λοιπόν, για πρώτη φορά το Βεάκειο Θέατρο - Θερινή Σκηνή του ΔΘΠ - με την παραγωγή μας 1821_Η Επιθεώρηση. Παράλληλα περιοδεύουμε σε όλη την Ελλάδα, ως το θέατρο του Πειραιά, με την παράστασή μας Λουκής Λάρας του Δημητρίου Βικέλα. Ξεκινάμε!!! 

Στο Βεάκειο Θέατρο, με μια εκ νέου επίσκεψη στο θαυμαστό κόσμο της ελληνικής επιθεώρησης και του 1821 ως ορόσημου για τη σύγχρονη Ελλάδα. Η παράσταση 1821_Η Επιθεώρηση προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει το 1821, την ελληνικότητα αλλά και την επιθεώρηση ως είδος. Ο Πειραιάς, πόλη που συμβαδίζει και έχει καθορίσει τη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα,  συμμετέχει δημιουργικά σε αυτή τη συζήτηση. Μας νοιάζουν όντως οι Κλέφτες και οι Αρματωλοί; Πώς συγκροτήθηκε το ελληνικό κράτος; Ας μιλήσουμε για τα πιο σοβαρά, μέσα από τα αστεία. Οι Δημήτρης Καραντζάς και Φοίβος Δεληβοριάς συσπειρώνουν σε αυτή τη μεγάλη παραγωγή σημαντικούς συγγραφείς ηθοποιούς και συντελεστές και συνθέτουν με μουσική, χορό και τραγούδι μια αφήγηση για την Ελλάδα του σήμερα και τα 200 χρόνια της διαδρομής της. Βουτούν στην παράδοση, στο παρελθόν, τους μύθους και τις αλήθειες του, τις νίκες και τις ήττες και στήνουν ένα ζωντανό διάλογο με την επικαιρότητα. Τί είναι η πατρίδα μας; Τι ήταν το 1821; Τι και πώς ακριβώς γιορτάζουμε; Την Επανάσταση ή τα 200 χρόνια ιστορικής διαδρομής; Στην επιθεώρηση βρισκόμαστε μέσα στην “ιδεολογία της επικαιρότητας”. 

Συνεχίζουμε με τον Λουκή Λάρα του Δημητρίου Βικέλα, ένα διήγημα του 1878 που έχει αφήσει το στίγμα του στην ελληνική πεζογραφία και μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Η περιοδεία μας αρχίζει από τα θερινά θέατρα της Αττικής, ταξιδεύει σε φεστιβάλ της επικράτειας για να φτάσει στο θέατρο του Πειραιά, το ΔΘΠ. Με πρωταγωνιστή τον Μανώλη Μαυροματάκη, σε σκηνοθεσία Λευτέρη  Γιοβανίδη  και σκηνογραφία

 της  Έλλης  Παπαγεωργακοπούλου -  στη μνήμη της οποίας αφιερώνουμε την παράσταση -φωτίζουμε τον απόλυτο αυτόν αντιήρωα του επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων αλλά συγχρόνως και τον απόλυτο ήρωα της ζωής, τον Λουκή Λάρα, που μάχεται με τον δικό του τρόπο για το καλό της πατρίδας του. Έναν άνθρωπο που το καθήκον τον ορίζει και στο τέλος τον οδηγεί να λυτρωθεί και να νιώσει κι αυτός νικητής.                       

Κλείνοντας, θα ήθελα με χαρά να αναφέρω ότι μέσα στον Ιούνιο θα παρουσιάσουμε τον νέο ιστότοπο του ΔΘΠ, ριζικά ανανεωμένο, ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής  ενός μεγάλου θεατρικού οργανισμού όπως το ΔΘΠ.

Καλή αντάμωση στα θέατρα!»

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς - Δημήτρης Καραντζάς

Κείμενα: Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Αστερής,  Γλυκερία Μπασδέκη, Κώστας Μανιάτης, Κώστας Κωστάκος, Κέλλυ Παπαδοπούλου και Φοίβος Δεληβοριάς

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά - Μυρτώ Λάμπρου

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη

Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Κομμώσεις: Κωνσταντίνος Σαββάκης

Β’ Βοηθός σκηνοθέτη -Video social: Δημήτρης Μακρής

Φωτογραφίες-Video-Artwork: Γκέλυ Καλαμπάκα 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Eλένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρρος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κουκουράκης, Γιάννης Κλίνης, Βάσω Καβαλιεράτου, Πάνος Παπαδόπουλος, Ηλίας Μουλάς, Ιωάννα Πιατά. 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ:

Ανδρέας Γυφτάκης – πλήκτρα

Σταμάτης Σταματάκης – ηλεκτρικό μπάσο

Δημήτρης Κλωνής – τύμπανα

Βασίλης Παναγιωτόπουλος – τρομπόνι

ΙΝΦΟ

The 1821 - η επιθεώρηση 

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΩΡΑ

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 21:00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/the-1821-h-epitheorisi/

ΤΙΜΕΣ

Διακεκριμένη Ζώνη: 30€ (25€ φοιτητικό, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, ανέργων)

Ζώνη Α’: 25€ (20€ φοιτητικό, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, ανέργων)

Ζώνη Β’: 20€ (15€ φοιτητικό, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, ανέργων)

Ζώνη Γ’: 15€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 140’

Κατάλληλο άνω των 15 ετών.

Κάτω των 15 ετών με γονική συναίνεση.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΕIΤΕ ΤΟ TRAILER

https://drive.google.com/drive/folders/19O1RNYT4tjY13_0GjcINiPwtOZxGyZBj?usp=sharing