Ergon Ensemble και Μινιμαλισμός

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, 20: 30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

 

Το ταξίδι του Ergon Ensemble στους Σταθμούς της Σύγχρονης Μουσικής συνεχίζεται με μια συναυλία αφιερωμένη στον αμερικανικό Μινιμαλισμό, η οποία φιλοξενείται την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης: 20.30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς «Μουσικές του 20ού και του 21ου αιώνα». Το σύνολο Ergon Ensemble, με τη συνεργασία της Μουσικής Ακαδημίας τού Ensemble Modern-IEMA και την υποστήριξη του Φεστιβάλ Παξών (υπεύθυνος συγκροτήματος: Αλέξανδρος Μούζας), θα παρουσιάσει στο κοινό αντιπροσωπευτικά έργα κορυφαίων μινιμαλιστών της εποχής μας όπως των: Τζον Άνταμς, Μάικλ Γκόρντον, Φίλιπ Γκλας, Τέρρυ Ρίλεϋ και Φρέντερικ Ρζέφσκι.

Το Ergon Ensemble είναι ένα ευέλικτο σχήμα που συγκροτείται από έμπειρους μουσικούς. Στηρίζεται σε έναν βασικό πυρήνα καλλιτεχνών ο οποίος, αναλόγως με τις ενορχηστρωτικές ανάγκες του ρεπερτορίου που παρουσιάζεται κάθε φορά, ενισχύεται από προικισμένους νεαρούς ερμηνευτές. Πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Παξών το 2004, υποστηρίζεται από το Paxos Trust Festival και συνεργάζεται με την Διεθνή Ακαδημία του Ensemble Modern (ΙΕΜΑ) που εδρεύει στην Φρανκφούρτη. Σκοπός του συνόλου είναι η προώθηση των αριστουργημάτων της ελληνικής και ξένης σύγχρονης μουσικής και η παρουσίασή τους σε όσο το δυνατόν ευρύτερο ακροατήριο. Οι προσπάθειές του Ergon Ensemble στοχεύουν στην εξερεύνηση και ανάδειξη της μουσικής τού καιρού μας, μέσα από εκτελέσεις υψηλού επιπέδου, απολύτως πιστές στο «γράμμα του συνθέτη». Ως ελληνικό μουσικό σύνολο, με συγκριτικό πλεονέκτημα τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στη σύγχρονη ελληνική εργογραφία, αποβλέπει στην προώθηση της ελληνικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε άλλους χώρους λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές για την αρτιότητα των εκτελέσεών του. Οι προτεραιότητες του συνόλου, πέραν των συναυλιών, περιλαμβάνουν: δισκογραφία, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παραγωγές που συνδυάζονται με άλλες μορφές τέχνης, όπως με τον χορό, το μουσικό θέατρο και τα πολυμέσα.

Mινιμαλισμός x 5

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνουν η λεξικογράφοι, με τον όρο «μινιμαλισμός» εννοούμε τη σύγχρονη αισθητική, λογοτεχνική, θεατρική, εικαστική και μουσική τάση που χαρακτηρίζεται από την ακραία οικονομία των καλλιτεχνικών μέσων. Ειδικότερα στη μουσική, ο όρος αυτός άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, προκειμένου να περιγράψει ποικίλες συνθετικές μεθόδους, τα βασικά χαρακτηριστικά των οποίων –η στατική αρμονία, τα εμμονικά ρυθμικά μοτίβα και η επανάληψη– στόχευαν στον ριζικό περιορισμό του συνθετικού υλικού. Οι απαρχές τού μινιμαλισμού ανιχνεύονται στη μουσική του Σατί και στα πρώιμα έργα του Κέιτζ, καθώς και στα παραδοσιακά ιδιώματα του Μπαλί, της Αφρικής και της Ινδίας. Πρωτεργάτες του θεωρούνται οι Γιάνγκ και Ρίλεϋ, τα βήματα των οποίων ακολούθησαν αργότερα οι Ράιχ και Γκλας.