Cleopatra 50th Anniversary Edition

Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του κινηματογράφου βρίσκεται στη διάθεση του κοινού ανανεωμένος μετά από υπέροχη ψηφιακή επεξεργασία. Η Κλεοπάτρα, η ταινία που παραλίγο να χρεοκοπήσει την 2Oth Century Fox, κυκλοφορεί από αυτή την εβδομάδα σε πολυτελή επετειακή  έκδοση για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της και φέρνει ξανά στην επιφάνεια μια από τις πιο περιπετειώδεις και εκρηκτικές σελίδες στην Ιστορία του Χόλιγουντ. Πρώτη ταινία στην οποία συνεργάζονται οι Τέηλορ και Μπάρτον και στα γυρίσματα της οποίας γεννιέται το θυελλώδες ρομάντζο τους που προκαλεί τη φρενίτιδα του παγκόσμιου κοινού. Πρώτη ταινία που η πρωταγωνίστρια αμείβεται με το μυθικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τσεπώνοντας άλλα εικοσιοκτώ στη συνέχεια  από τη χρήση της πατέντας Todd AO της οποίας είχε τα δικαιώματα ως χήρα Τοντ.

Η ταινία έφθασε στο δυσθεώρητο για την εποχή budget  των σαράντα τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων (που με δεδομένα του 2007 υπολογίζεται σε τριακόσια εκατομμύρια) λόγω των πολλών προβλημάτων της παραγωγής: τα γυρίσματα κράτησαν τρία χρόνια μέσα σε φοβερές αντιδικίες, καθυστερήσεις, μεταφορά και ξαναστήσιμο των σετ από την Αγγλία στη Ρώμη, αρρώστιες και αλλαγές στο καστ και άλλες πληγές των Φαραώ που ταλαιπώρησαν πολύ τους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές.

Η ταινία είχε αρχικά 6ωρη διάρκεια λόγω του ότι ο δημιουργός της Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, ένας από τους πιο μορφωμένους σκηνοθέτες της χρυσής εποχής των στούντιο, είχε σκοπό να την παρουσιάσει σε δύο μέρη. Επειδή όμως στο πρώτο μέρος δεν θα εμφανιζόταν ο Ρίτσαρντ Μπάρτον που κρατά το ρόλο του Αντώνιου, με αναμενόμενο αποτέλεσμα το ενδιαφέρον του κοινού να περιοριζόταν αφού δεν θα έβλεπε μαζί το αγαπημένο του ζευγάρι, ο παραγωγός Ντάριλ Ζάνιουκ πίεσε τον Μάνκιεβιτς να την περιορίσει σε τέσσερις ώρες κόβοντας μεγάλα κομμάτια της πλοκής και ξαναγράφοντας σκηνές προκειμένου να προβληθεί σε ενιαία μορφή χωρίς να χαθεί το νόημα και η ουσία του έργου. Η τετράωρη βερσιόν προβλήθηκε μόνον στην πρεμιέρα της ταινίας για να ακολουθήσουν αντιδικίες, διαμαρτυρίες και πιέσεις των κινηματογραφικών αλυσίδων που περιόρισαν ακόμη περισσότερο την ταινία στην τρίωρη διάρκεια που ήταν διαθέσιμη μέχρι σημερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το αποτέλεσμα υπήρξε ευπρόσωπο και έθεσε ακόμη πιο ψηλά τα στάνταρ του Χολιγουντιανού υπερθεάματος. Τα χιλιάδες πανάκριβα κοστούμια και τα αληθινά σκηνικά, χωρίς ίχνος από τα σημερινά ειδικά εφέ που θα έκαναν παιχνιδάκι την παραγωγή, παραμένουν εντυπωσιακά ακόμη και σήμερα.

Βιβλία έχουν γραφτεί και τόνοι μελάνι έχουν ξοδευτεί για την δήθεν εμπορική αποτυχία της ταινίας που κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παρότι υπήρξε η εμπορικότερη ταινία της εποχής της, η ταινία δεν απέδωσε άμεσα κέρδη λόγω του υψηλού κόστους της, ωστόσο έφερε σταδιακά πίσω τα χρήματά της στην Fox που κλυδωνίστηκε  οικονομικά για μεγάλο διάστημα, μέσα από τις διεθνείς πωλήσεις και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Τώρα που όλα αυτά έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των ιστορικών του κινηματογράφου αυτό που μένει είναι το λαμπερό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που τονίζεται ακόμη περισσότερο από την ψηφιακή του επεξεργασία. Κρίμα που οι δύο ώρες κομμένου υλικού έχουν χαθεί (οριστικά;) και δεν μπορεί να παρουσιαστεί ένα director’s cut  ώστε το σύγχρονο νεαρό κοινό να κρίνει και να θαυμάσει άθικτο το έργο ενός μεγάλου δημιουργού που αξίζει την ανακάλυψη.

Είδος: Επικό ιστορικό δράμα

Σκηνοθεσία: Joseph L. Mankiewicz

Πρωταγωνιστούν: Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Pamela Brown, Hume Cronyn, Martin Landau, Roddy McDowall, George Cole,

Διανομή: Odeon

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Ήχος: DTS-HD master audio 5.1
  • Εικόνα: 16Χ9 (2.20:1)
  • Υπότιτλοι: Ελληνικοί
  • Δίσκοι: 2 BD

Παροχές:

Δίσκος 1:

  • Commentary with Chris Mankiewicz, Tom Mankiewicz, Martin Landau and Jack Brodsky
  • Cleopatra Through The Ages: A Cultural History (07:51)
  • Cleopatra's missing footage (08:12)
  • Fox Movie Channel presents Fox Legacy with Tom Rothman (29:29)
  • The Cleopatra Papers: A Private Correspondence (Image gallery)

Δίσκος 2:

  • Cleopatra: The Film That Changed Hollywood (119:07)
  • The Fourth Star of Cleopatra (09:06)
  • Archival footage of the New York premiere (04:00)
  • Archival footage of the Hollywood premiere (02:30)
  • Theatrical trailers (10:03)