Stones & Bones: Παγκόσμια πρεμιέρα για τους Rootlessroot
Ας προσπαθήσουμε, μέχρι να ξανασυναντηθούμε, να κρατήσουμε την επαφή μας με την τέχνη ζωντανή. Πόσο συχνά συναντάμε σε ομάδες χορού την ελευθερία και τον πειραματισμό με υλικά, όπως το μάρμαρο; Οι διεθνείς RootlessRoot είναι και πάλι στη Στέγη, όμως αυτή τη φορά κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Μέχρι να τους χειροκροτήσουμε και πάλι στις γεμάτες αίθουσες.
Πρωτοχρονιά με μια διεθνή ομάδα χορού: οι RootlessRoot στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Για ένα μόνο 24ωρο, η σπουδαία ομάδα με σταθερή παρουσία στις πιο σημαντικές σκηνές όλου του κόσμου, που σε κάθε παράστασή της σπάει τις χορευτικές συμβάσεις και δημιουργεί νέα όρια, έρχεται στις οθόνες μας και κάνει για πρώτη φορά παγκόσμια πρεμιέρα online. Το Stones & Bones είναι μια παράσταση που σου κόβει την ανάσα με την εικονοποιΐα της, που αποτίνει φόρο τιμής στην ανθρώπινη ύπαρξη και τη μνήμη, που κινείται στα όρια χορού και performance concert, ως μια ταινία με αυθύπαρκτη υπόσταση. Η Στέγη, προσπαθώντας να απαντήσει στο φαινόμενο των κλειστών χώρων θεάματος, κινητοποιεί κάθε μέσο που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να φέρει τα έργα κοντά στο κοινό, δημιουργώντας ένα μεικτό είδος, που φλερτάρει τόσο με τις παραστατικές τέχνες όσο και με τον κινηματογράφο. Το Stones & Bones αποτυπώθηκε ως μια ταινία για ψηφιακή προβολή, επιδιώκοντας μια κινηματογραφική εμπειρία του θεατή.
Στο νέο έργο των RootlessRoot, πέντε ερμηνεύτριες (Λίντα Καπετανέα, Έλενα Τοπαλίδου, Μάρθα Φριντζήλα, Hyaejin Lee, Anna Calsina Forrellad), υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, έρχονται αντιμέτωπες στη σκηνή με το μάρμαρο, δημιουργώντας ένα ποίημα για την εύθραυστη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και την αιωνιότητα του μαρμάρου.
Ο Γιόζεφ Φρούτσεκ και η Λίντα Καπετανέα συνεργάζονται με τον Άγγλο γλύπτη Peter Randall-Page, έναν αριστοτέχνη στο είδος του, και εισχωρούν στα μυστήρια αυτού του ξεχωριστού φυσικού υλικού, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες στη σκηνική του χρήση. Εμπνέονται από τις πυθαγόρειες γεωμετρικές μορφές της κοσμικής δημιουργίας, καθώς και από την ανθρώπινη σωματικότητα, με σκοπό να αποκαλύψουν την άνιση σχέση μεταξύ του εφήμερου ανθρώπινου σώματος και της ανεξάντλητης δύναμης του μαρμάρου. Και οι δύο πραγματικότητες συναντιούνται στην κίνηση, αντιπροσωπεύοντας διαφορετικές χρονικές κλίμακες.
Το μάρμαρο δεν ανήκει στις θεατρικές συμβάσεις. Είναι βαρύ, δύσκολο στον χειρισμό του και πολύ πραγματικό για να βρίσκεται επί σκηνής. Βρίσκεται μέσα σε μεγαλόπρεπα βουνά, τα οποία μετακινούνται σαν πέτρινα κύματα και μετασχηματίζονται στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.
Χάριν της υπεροχής της φύσης και της συνειδητοποίησης του δικού μας θανάτου, εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να σκεφτόμαστε, να γράφουμε πάνω στο μάρμαρο και να το σμιλεύουμε με ασυνήθιστους τρόπους, ερχόμενοι έτσι πιο κοντά στην αθανασία.
Η παράσταση είχε προγραμματιστεί να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της Πολιτείας για τη δημόσια υγεία. Τον Σεπτέμβριο του 2020 άρχισαν εκ νέου πρόβες, αλλά και πάλι η παράσταση δεν πρόλαβε να κάνει πρεμιέρα με κοινό. Η κινηματογραφημένη εκδοχή της αποτελεί μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μεικτό είδος, αλλά παράλληλα να αναδειχθεί και να υπερτονιστεί η σημασία των παραστατικών τεχνών, προετοιμάζοντας την επιστροφή καλλιτεχνών και θεατών στους φυσικούς χώρους, στη ζωντανή συνθήκη που αποτελεί μια διαφορετική, πολύτιμη εμπειρία.
Η παραγωγή θα παραμείνει διαθέσιμη στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση έως τις 2 Ιανουαρίου στις 21:00.
Συντελεστές Stones & Bones
Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Χορογραφία: Rootlessroot - Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček
Με τις: Λίντα Καπετανέα, Έλενα Τοπαλίδου, Μάρθα Φριντζήλα, Hyaejin Lee, Anna Calsina Forrellad
Μουσική Σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης
Μουσικοί: Κώστας Νικολόπουλος, Νίκος Παπαϊωάννου, Παναγιώτης Μανουηλίδης
Σκηνικά & Εικαστική Επιμέλεια: Thomas Randall-Page, Peter Randall-Page
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης
Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρήστος Παραπαγκίδης
Ηχοληψία: Γιάννης Σκανδάμης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Κοστούμια: Isabelle Lhoas
Επιμέλεια Κειμένων: Ιωάννα Νασιοπούλου
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος
Με την υποστήριξη της Iktinos Marmaron
Υποστήριξη περιοδείας: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Οργάνωση παραγωγής & περιοδείας: Cultόpια
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι "How Should I Your True Love Know". Στίχοι: The first of Shakespeare's Ophelia's "Mad Songs", Hamlet, Act IV Scene 5. Παραδοσιακό τραγούδι αγνώστου δημιουργού
Κινηματογράφηση
Creative Head: Χρήστος Σαρρής
Κινηματογράφηση: dotmov
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Λουκάκος
Διεύθυνση Παραγωγής: Λάμπρος Παπαδέας
Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Λεωνίδας Παπαφωτίου, Γαβριέλα Γερολέμου, Γιώργος Χαρίσης, Σοφία Σφυρή
Μοντάζ: Σοφία Σφυρή
Post Production: Παναγιώτης Παρνασσάς
Μείξη ήχου: Χρήστος Παραπαγκίδης
Οργάνωση κινηματογραφικής παραγωγής: Σμαράγδα Δογάνη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Οι Rootlessroot
Η Στέγη υπήρξε συμπαραγωγός στο πρώτο έργο των RootlessRoot που παρουσιάστηκε στη Μικρή Σκηνή της, το Eyes In The Colors Of The Rain (2011). Έχει επίσης κάνει την παραγωγή και έχει παρουσιάσει τα έργα τους, Kireru (2012) και Europium (2015), ενώ παράλληλα έχει υποστηρίξει τις περιοδείες τους ανά τον κόσμο. Το Kireru παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ στην Ιταλία, στην Ελβετία και στη Σλοβακία, ενώ το Europium περιοδεύει τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, όπως στο Χονγκ Κονγκ, και έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες ευρωπαϊκές σκηνές, όπως στο Stadsschouwburg του Άμστερνταμ και στη Vilette του Παρισιού.
Από την αρχή της καλλιτεχνικής τους πορείας, οι RootlessRoot έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη σκηνική αξιοποίηση υλικών, που η χρήση τους από τους περφόρμερ δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις. Στο Stones & Bones, σε πρωτότυπη μουσική του Βασίλη Μαντζούκη, πέντε ερμηνεύτριες κινούν με τις δυνάμεις τους βαριά και άκαμπτα μαρμάρινα γλυπτά κατασκευασμένα από τους Peter και Thomas Randall-Page. Το λευκό μάρμαρο, αυτό το υλικό με τη μεταφυσική διάσταση, το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, το υλικό των ναών και των επιβλητικών κατασκευών, τίθεται με την απαράμιλλη ομορφιά του στο επίκεντρο του έργου. Οι πέντε ερμηνεύτριες έρχονται αντιμέτωπες με το βάρος και τη σκληρότητά του και δημιουργούν ένα τοπίο που κατακλύζεται από τους ήχους της προσπάθειας να συνομιλήσουν μαζί του.
Η ομάδα κινηματογράφησε όλη τη διαδικασία παραγωγής του έργου, από τη στιγμή που κόπηκε το μάρμαρο μέχρι τη μεταφορά του στη σκηνή της Στέγης και από το στήσιμο της παράστασης μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Η δουλειά της ομάδας υποστηρίχθηκε από σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς, ήδη από την ίδρυσή της, ενώ αργότερα ήρθαν οι συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Akram Khan και ο John Parish, οι περιοδείες σε μια σειρά από χώρες, καθώς και σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.
Το Onassis Channel στο YouTube
Μένουμε σπίτι. Αλλά επιμένουμε να βγαίνουμε έξω, μέσα από το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, σε όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα. Η πραγματικότητα του Ιδρύματος Ωνάση γίνεται ψηφιακή. Μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις. Παρακάτω τα σχετικά Links.
NEW RELEASES (Όλα τα νέα βίντεο)
https://onassis.link/newreleases
ON STAGE (Παραστατικές τέχνες)
ONASSIS ENCOUNTERS (Συζητήσεις, ομιλίες, συναντήσεις)
https://onassis.link/encounters
FUTURE IN COMMON (Digital, έρευνα, sustainability κ.ά.)
https://onassis.link/futureincommon