23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ξεκινά η προετοιμασία της διοργάνωσης

 

Η προετοιμασία για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει. Το Φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικό, ανατρεπτικό και υβριδικό, εν μέσω των δύσκολων συγκυριών που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Σύμφωνα με τον επίσημο σχεδιασμό, το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου 2021, ωστόσο οι εκδηλώσεις και οι προβολές του θα επεκταθούν έως και το καλοκαίρι του 2021. 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας, καλούνται οι σκηνοθέτες να καταθέσουν τα ντοκιμαντέρ τους στο ελληνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο, περισσότερες από δεκάδες ελληνικές παραγωγές φιλοξενούνται στη διοργάνωση, αναδεικνύοντας τις τάσεις της εγχώριας παραγωγής και παρουσιάζοντας το έργο καθιερωμένων, καθώς και πολλά υποσχόμενων σκηνοθετών.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν έως 3 ελληνικά ντοκιμαντέρ, διάρκειας άνω των 70 λεπτών. Επίσης, έως 3 ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Newcomers για πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών. Παράλληλα, έως δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ άνω των 45 λεπτών θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Film Forward, που δοκιμάζει τα όρια της φόρμας, κοιτάζοντας το ντοκιμαντέρ μέσα από ένα ριζοσπαστικό πρίσμα.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελεί «εισιτήριο» για τα Oscar, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου που επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κιν/κών Τεχνών και Επιστημών για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σε αυτά τα φεστιβάλ, να είναι αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις ταινίες τους στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έως την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021.  Ο κανονισμός και η σχετική αίτηση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, στο παρακάτω link: https://services.filmfestival.gr/gr/submissions/intro/ 

Σταθερός στόχος του Φεστιβάλ είναι η στήριξη της ελληνικής παραγωγής -ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης- μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις και πρωτοβουλίες, τόσο στο πρόγραμμα, όσο και στην Αγορά του Φεστιβάλ. Έτσι, λοιπόν το Φεστιβάλ σχεδιάζει για του χρόνου το καλοκαίρι μία εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, το Greek Summer TIFF. Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση των αρμόδιων «…όλες οι ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στα προγράμματα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και ότι θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους συντελεστές των ταινιών και να γιορτάσουμε το ελληνικό σινεμά με τον τρόπο που του αξίζει. Για εμάς ήταν πάντα προτεραιότητα η στήριξη και η προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και η ανάδειξη των συντελεστών των ελληνικών ταινιών».

Για την επερχόμενη 23η διοργάνωση, με βάση την επιτυχημένη διαδικτυακή εμπειρία των προηγούμενων Φεστιβάλ, τόσο του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ όσο και του πρόσφατου 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οι φορείς επεξεργάζονται μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια, τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα ισχύουν τους επόμενους μήνες, με στόχο να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι προσέγγισης της έννοιας «υβριδικό» φεστιβάλ, αλλά και της κινηματογραφικής προβολής.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που διεξάγεται παραδοσιακά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες 4 με 14 Μαρτίου 2021.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του Φεστιβάλ:

«Προγραμματίζουμε την έναρξη των εκδηλώσεων στις 4 Μαρτίου, 2021. Εάν οι αίθουσες είναι ανοιχτές, θα παρουσιάσουμε την ταινία έναρξης στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα εκείνη την περίοδο, η προβολή αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και σε αίθουσες άλλων πόλεων της Ελλάδας ή/και στο διαδίκτυο, μέσω ειδικής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.

Στη διάρκεια του δεκαημέρου του Μαρτίου που θα ακολουθήσει, και πάντα σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές συνθήκες, θα παρουσιαστούν δέκα με είκοσι ταινίες του προγράμματος, είτε στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη, είτε σε άλλες πόλεις, είτε στο διαδίκτυο. Ο ακριβής αριθμός των ταινιών θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο βασικός όγκος των δράσεων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021, σε ένα δεκαήμερο ανάμεσα στις 20 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, σε θερινά σινεμά, στην ταράτσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δράσης Σινεμά με Θέα, σε ανοιχτούς χώρους ή/και στις χειμερινές αίθουσες του Φεστιβάλ, ανάλογα με τις συνθήκες. Σχεδιάζουμε, ωστόσο, να γίνουν επαναληπτικές και συμπληρωματικές προβολές και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο ίδιο διάστημα, σε θερινούς κινηματογράφους ή/και ανοιχτούς χώρους, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι ταινίες να παρουσιαστούν και online.

Την ίδια περίοδο, το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί και η Αγορά του 23ου ΦΝΘ. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την περίοδο, ελπίζουμε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ωστόσο, σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε και διαδικτυακές συναντήσεις, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα η Αγορά του 23ου ΦΝΘ να πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου διαδικτυακά, όπως στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η αγάπη μας για το σινεμά θα μας φέρει ξανά κοντά. Με αυτή την προσμονή, παραμένουμε αισιόδοξοι και ανυπομονούμε να αντικρίσουμε ξανά μαζί τη μεγάλη οθόνη». 

Και εμείς, μαζί τους…