Καμιά συμπάθεια για το διάβολο/Αντίο Βερολίνο: Νέα κυκλοφορία σε βιβλίο

 

Δύο σενάρια του Δημήτρη Αθανίτη, δύο από τις σημαντικότερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου των 90s τα Αντίο Βερολίνο (1994) και Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο (1997), μεταφέρονται σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Αγγελάκη» και δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να τις «σκηνοθετήσει» ο ίδιος, ακόμη κι αν τις έχει δει και κρατά ζωντανές τις εικόνες μέσα του. 

Το κλασικό πια Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο, μια απολύτως μοναδική ταινία μέσα στην ελληνική φιλμογραφία και όχι μόνο, είναι μια μεταφορά του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης σε μια μελλοντική Αθήνα. Η νεαρή τότε και λαμπερή Λένα Κιτσοπούλου κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ η ταινία προκάλεσε σκάνδαλο με την τολμηρότητά της. Μια ακραία ερωτική ιστορία αλλά και μια απροσδόκητα επίκαιρη και σοκαριστικά εύστοχη αναφορά στο σήμερα. 

Στο Αντίο Βερολίνο, ντεμπούτο του Δημήτρη Αθανίτη, που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής «για την ανανέωση του Ελληνικού κινηματογράφου» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έγινε αμέσως καλτ, ένας σκηνοθέτης επιστρέφει από το Βερολίνο στην Αθήνα για να συναντήσει έναν μυθικό παραγωγό. Μια ιστορία που συνδυάζει ένα σαρκαστικό χιούμορ με μια ψυχογραφία μέσα από μια ισχυρή προσωπική ματιά. 

Ο Δημήτρης Αθανίτης είναι σκηνοθέτης, μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σινεμά και αρχιτεκτονική.

Η τελευταία ταινία του, το ανεπανάληπτο Invisible του 2016 με τον Γιάννη Στάνκογλου, κέρδισε 15 διεθνή βραβεία κι έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 40 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Η ταινία του 2000+1 Στιγμές (2001) επιλέχτηκε από τον Αυστραλό κριτικό Bill Mousoulis ανάμεσα στις 10 καλύτερες στον κόσμο για το 2001 στο Senses of Cinema.

Η πρώτη ταινία του Αντίο Βερολίνο (1994) κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ η δεύτερη Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο (1997) ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Αλέξανδρο και κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας με τη Λένα Κιτσοπούλου.

Άλλες ταινίες του: Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας (1999), Η Πόλη των Θαυμάτων (2005), Τρεις Μέρες Ευτυχίας (2012).

Το 2019 παρουσίασε το πρώτο του ντοκιμαντέρ με τίτλο Λαβύρινθος και θέμα τις στοές στα παλιά εμβληματικά μέγαρα του κέντρου της Αθήνας, έχοντας ήδη αποσπάσει 5 βραβεία. 

Από τις Εκδόσεις Αγγελάκη κυκλοφορούν επίσης εδώ και τρία χρόνια με αμείωτη επιτυχία Οι Μυστικές Συναντήσεις, το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Αθανίτη. Ο συγγραφέας ταξιδεύει στις απροσδόκητες κινηματογραφικές συναντήσεις του με μια σειρά από πρόσωπα, που σίγουρα ανήκουν σε μια ανθολογία τού άκρως ιδιαίτερου: Γκαζάρα, Σαμπρόλ, Βέγγος, Κακογιάννης, Nico, Σίμος Υπαρξιστής, Καραπάνου... Σ’ αυτή την εκπληκτική πινακοθήκη προσώπων που η γκάμα τους ξαφνιάζει, παρελαύνουν σταρ, διάσημοι συγγραφείς και σκηνοθέτες μαζί με πρόσωπα σχεδόν περιθωριακά ή τελείως άγνωστα, όλοι τους αναπόσπαστα κομμάτια μιας προσωπικής μυθολογίας. Μια σειρά από ξεχωριστές συναντήσεις που ο Αθανίτης συνθέτει σε μια ενιαία μυστική ιστορία, ένα ιδιότυπο προσωπικό μυθιστόρημα, με τη δύναμη της μαρτυρίας αλλά και τη γοητεία του απροσδόκητου.