Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: ολοκληρώνονται οι προβολές του Meet the Future Online
Η Μαρίνα Συμεού στη ΛΕΩΦΟΡΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Καθώς οι μέρες κυλούν αντίστροφα για την έναρξη της online έκδοσης του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνονται και σημαντικές δράσεις που είχαν ξεκινήσει στα πλαίσια του «Μένουμε Σπίτι» όπως το αφιέρωμα στους Έλληνες σκηνοθέτες που συμμετείχαν στην ενότητα «Meet the Future» του 60ού Φεστιβάλ, τον Νοέμβριο του 2019.
Μέχρι και αύριο θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για το κοινό η πλήρης σχεδόν φιλμογραφία του Θανάση Νεοφώτιστου, ενός από τους πιο ελπιδοφόρους δημιουργούς όχι μόνο για το Ελληνικό αλλά και για το Ευρωπαϊκό σινεμά, που αφήνει πίσω του μια λαμπρή 7ετία μικρού μήκους επιτευγμάτων καθώς ετοιμάζεται για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του.
Ξεκινώντας από τη πτυχιακή του «Προσευχή» του 2014, ο αρχιτέκτονας που έγινε σκηνοθέτης, χτίζει ένα φιλμικό οικοδόμημα από βλέμματα και κατακερματισμένα σώματα, ένα πολύχρωμο κτίριο από εικόνες και συναισθήματα που κορυφώνονται όσο περνάει ο χρόνος. Άψογη αίσθηση του ρυθμού, οικονομία αφήγησης, μια αίσθηση γήινου ερωτισμού και ατμόσφαιρα πάντα ηλεκτρισμένη είτε το φόντο είναι το μαγευτικό ορεινό τοπίο της Ηπείρου στον Πωγωνίσκο είτε η πήχτρα στα χημικά και τα επεισόδια περιοχή του Μουσείου στη Λεωφόρο Πατησίων.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την Προσευχή (2014) μια υποβλητική ταινία για το σχολικό εκφοβισμό και την ερωτική αφύπνιση που τιμήθηκε με το Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ Δράμας, το επίσης βραβευμένο ντοκιμαντέρ Πωγωνίσκος του 2015, ένα οικογενειακό αφιέρωμα αγάπης και μνήμης στους παππούδες του σκηνοθέτη με φόντο το επιβλητικό και βαρύ Ηπειρώτικο τοπίο, το φημισμένο και πολυβραβευμένο 13λεπτο μονοπλάνο της Λεωφόρου Πατησίων του 2018 και το περυσινό Ευρωπαϊκό άνοιγμα του Route 3, μια μικρή γλυκιά ιστορία ερωτικής επιθυμίας που ασφυκτιά και ξεχειλίζει σαν ζουμερό πορτοκάλι στη διάρκεια μιας διαδρομής με το Τραμ.
Περισσότερα για τη Λεωφόρο ΕΔΩ
Το αφιέρωμα θα περιλάμβανε αρχικά και τα Σπινθηροβόλα Κεράκια, μια ταινία παραγγελία στα πλαίσια του «Acrobatics», μια πρωτοβουλία της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών με αφορμή το αφιέρωμα στον Queer Ελληνικό Κινηματογράφου του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, η 9λεπτη αυτή απολαυστική προετοιμασία ερωτικής ατμόσφαιρας με συνοδεία τη φωνή της Σελίν Ντιον να υμνεί τη Δύναμη του Έρωτα, όπως ανέβηκε κατέβηκε. Προφανώς το τολμηρό της χιούμορ και η θεματολογία προσέκρουσαν στα στάνταρ του YouTube? Άγνωστο…
Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι το Φεστιβάλ ευχαριστεί τους δημιουργούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για να απολαύσουμε το έργο τους αυτές τις δύσκολες μέρες της απομόνωσης.
Μείνετε συντονισμένοι στα online κανάλια του Φεστιβάλ:
Website: www.filmfestival.gr
Ψηφιακό αρχείο: www.myfestival.gr
Facebook Page: facebook.com/filmfestival.gr/
Agora / English Page: facebook.com/AgoraTIFF
Youtube Channel: youtube.com/user/filmfestivalgr
Instagram: instagram.com/filmfestivalgr/
Blog: blog.tiff.gr/