Die 3-Grossen Oper (L’ Opera des Quat’Sous) - Η Όπερα της Πεντάρας

Παραγωγή: Γερμανία - 1931

Διάρκεια: 113 λεπτά (Γερμανική βερσιόν) 107 λεπτά (Γαλλική βερσιόν).

Είδος: Μουσικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Georg Wilhelm Pabst

Πρωταγωνιστούν:

Γερμανική βερσιόν: Rudolf Forster, Lotte Lenja, Reinhold Schunzel, Carola Neher, Fritz Rasp, Valeska Gert, Vladimir Sokoloff.

Γαλλική βερσιόν: Albert Prejean, Margot Lion, Florelle, Gaston Modot, Jacques Henley, Vladimir Sokoloff.

Υπόθεση: Το 1931, λίγο πριν την άνοδο του Ναζισμού, ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης Γκέοργκ Βίλχεμ Παμπστ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το μιούζικαλ των Κούρτ Βάϊλ και Μπέρτολντ Μπρεχτ «Όπερα της Πεντάρας», σε δύο εκδοχές κατά τη συνήθεια της εποχής των αρχών του ομιλούντος κινηματογράφου, τη γερμανική και τη γαλλική, με διαφορετικούς ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το λιμπρέτο της "Όπερας της πεντάρας", γράφτηκε από τον Μπρεχτ το 1928, την παραμονή του μεγαλύτερου ως τότε παγκόσμιου οικονομικού κραχ. Αποτελεί διασκευή του έργου του Τζων ΓκέΪ, η "Όπερα του ζητιάνου" (1728), από το οποίο ο Μπρεχτ διατήρησε το σατιρικό ύφος, όχι όμως διακωμωδώντας την ιταλική όπερα αλλά καυτηριάζοντας την αστική υποκρισία.

Στην "Όπερα της Πεντάρας", πρωταγωνιστούν οι χαρακτήρες ενός στυγνού επιχειρηματία με εταιρεία-βιτρίνα που εκμεταλλεύεται τους επαίτες του Λονδίνου αλλά δηλώνει φτωχός, ενός επίορκου αστυνομικού, ενός ληστή που λιγουρεύεται τα μεγάλα πορτοφόλια και μιας διάσημης πόρνης. Πρόκειται για μορφές βγαλμένες από τη φαντασία του Μπρεχτ, με φόντο την αστική τάξη του βικτοριανού Λονδίνου. Ογδόντα χρόνια μετά το γύρισμα της η ταινία παραμένει φρέσκια,και σαρκαστική όσο δεν πάει. Ο Μακ με το Μαχαίρι και η Τζένη των Πειρατών είναι εδώ πιο επίκαιροι από ποτέ.

Διανομή: New Star.

Στις αίθουσες από 15.12.11