Η Βιομηχανία του Θεάματος στην εντατική λόγω του κορωνοϊού
H Κινέζα star Yifei Liu (από τη Wuhan παρακαλώ) πρωταγωνιστεί στη νέα Mulan της Disney
Ο κυκλώνας Covid-19 μετατοπίζεται αργά αλλά σταθερά καθώς η Κίνα αναγγέλλει την άρση από την Τετάρτη 25 Μαρτίου πολλών περιοριστικών μέτρων στο αρχικό επίκεντρο του ιού, την επαρχία Χουμπέι και κυρίως την πρωτεύουσα Wuhan, όπου δεν έχουν σημειωθεί νέα κρούσματα εδώ και 5 ημέρες.
Μέσα στη γενική κατάρρευση του παγκόσμιου κυκλώματος κινηματογραφικών αιθουσών προβολής, τον μηδενισμό των εισπράξεων και την μετάθεση σε άγνωστο χρόνο όλων των τίτλων που θα αποτελούσαν το βαρύ πυροβολικό αυτής της άνοιξης, ένα παράθυρο αισιοδοξίας αποτέλεσε το άνοιγμα ξανά περίπου 500 κινηματογραφικών αιθουσών σε διάφορες περιοχές της αχανούς Κίνας. Αυτές είναι και οι πρώτες αίθουσες που πήραν άδεια να ανοίξουν, φυσικά όχι με νέο υλικό αλλά με επαναλήψεις hits της τοπικής παραγωγής. Όχι ότι οι εισπράξεις τους ήταν κάτι αξιόλογο αφού λίγοι τόλμησαν να «συναθροισθούν» τόσο νωρίς μετά την τοπική ύφεση της πανδημίας αλλά δείχνουν το δρόμο της επιστροφής σε κάποια κανονικότητα. Τώρα τι μέλλει γενέσθαι θα δούμε.
Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, τα πράγματα είναι ακόμη πολύ σκούρα. Οι μεγάλοι τίτλοι της άνοιξης όπως η Mulan της Disney αναβάλλονται επ’αόριστον ή για το επόμενο φθινόπωρο όπως ο νέος James Bond. Τα studio της Marvel που είχαν ανακοινώσει προσωρινή αναστολή της παραγωγής μόλις ανακοίνωσαν ότι κλείνουν μέχρι νεωτέρας λόγω του ιού, αφήνοντας ερωτηματικά για το μέλλον των νέων projects όπως The Falcon and the Winter Soldier. Όσο για την πολυαναμενόμενη Black Widow κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα προβληθεί ή αν τελικά θα λανσαριστεί στην πλατφόρμα Disney+ που στα τέλη Μαρτίου ξεκινά τη λειτουργία της σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Βιν Ντίζελ πάει γραμμή για το Internet με το Bloodshot
Και καθώς τα έσοδα μηδενίζονται και η Υφήλιος κλείνεται στα σπίτια και παραδίδεται στον μεγάλο εχθρό της παραδοσιακής βιομηχανίας το Netflix, οι πιέσεις για το κλείσιμο του «παράθυρου προβολής» ανάμεσα στις (ανύπαρκτες σήμερα) κινηματογραφικές αίθουσες και την οικιακή προβολή (που σήμερα φθάνει τους 3 μήνες) κορυφώνονται. Πρόσφατο παράδειγμα η νέα περιπέτεια του Βιν Ντίζελ Bloodshot που δεν πρόλαβε καλά-καλά να ανοίξει και πάει τάχιστα στις πλατφόρμες ή και το Φύγαμε της Pixar που πρόλαβε να δει μόλις ένα 10ήμερο στις αίθουσες και εισπράξεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων πριν ανακοινωθεί ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο ιντερνετικά.
Και η Ευρώπη που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα; Το τελευταίο που απασχολεί τους τρομοκρατημένους και κλεισμένους στα σπίτια τους Ευρωπαίους είναι η έξοδος για θεάματα. Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ήδη κάνει ανακοινώσεις για μεγάλου ύψους κονδύλια ενίσχυσης του θεάματος γενικά και των ανθρώπων του πολιτισμού ενώ στη Γαλλία το Φεστιβάλ Καννών έχει ανακοινώσει επί του παρόντος την αναβολή μέχρι τον Ιούλιο. Ναι καλά…Τη στιγμή που ανακοινώνεται η αναβολή για ένα έτος ενός τεράστιου εμπορικού-αθλητικού γεγονότος όπως η Θερινή Ολυμπιάδα που επρόκειτο να γίνει το καλοκαίρι στο Τόκιο, το μόνο βέβαιο είναι ότι γιορτές και εμποροπανηγύρεις κινηματογράφου δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν αυτή τη ζόρικη εποχή. Όσο για το μετά τον κορωνοϊό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, τα πολιτικά και οικονομικά μαχαίρια ήδη ακονίζονται από εμπρηστικές Γερμανικές δηλώσεις περί δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Και στην Ελλάδα; Καλά, ευχαριστούμε και ευχόμεθα καλό Πάσχα. Πλήρες lockdown στον πολιτισμό και τις τέχνες κάθε είδους και επίδομα 800 ευρώ για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους σε πολλούς ιδιωτικούς τομείς που πλήττονται μεταξύ των οποίων και η διανομή ταινιών, η εκμετάλλευση αιθουσών, πολιτιστικοί σύλλογοι, μουσικοί σε ορχήστρες που δεν καλύπτει το δημόσιο, ιδιωτικοί χώροι πολιτισμού κλπ. Οι επίσημες δηλώσεις κυμαίνονται μεταξύ του βλέποντας και του κάνοντας. Αυτή τη στιγμή το σημείο μηδέν διασπά ελαφρά η διαδικτυακή διάθεση παραστάσεων και συναυλιών και η επίσης διαδικτυακή περιήγηση σε μουσεία και χώρους πολιτισμού. Α, να μην παραλείψουμε και τη διαδικτυακή απονομή των φετινών εγχώριων κινηματογραφικών βραβείων στις 14 Απριλίου.
Από ότι φαίνεται τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά αλλά θα επιμείνουμε ότι δεν πρέπει να χάνουμε την αισιοδοξία μας και την ψυχραιμία μας. Η εποχή μετά τον κορωνοϊό, όποτε κι αν έλθει τελικά, ίσως να μοιάζει με το τέλος του Β΄ παγκόσμιου πολέμου και τα πλήθη να ξεχυθούν στους δρόμους και τα multiplex διψασμένα για έξοδο και θέαμα. Από οικονομική άποψη πάντως θεωρείται βέβαιο ότι το κλίμα θα θυμίζει μεταπολεμική εποχή σε αναζήτηση θαύματος. Και δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι αν το κοινό, μετά το πολύ αληθινό σοκ μιας πανδημίας, θα επιστρέψει σε comic ήρωες και ψεύτικους κινδύνους ή θα αναζητήσει κάτι πιο ουσιαστικό. Η πρόσφατη τεράστια επιτυχία του Joker πριν τον κορωνοϊό μας προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Την υγειά μας να έχουμε.
Παρακάτω μια χορταστική γεύση από Mulan.