Απεβίωσε η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

 

Ανακοινώθηκε σήμερα η απώλεια της μεγάλης ποιήτριας σε ηλικία 80 ετών.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (1939-2020), ποιήτρια της φαντασίας, του έρωτα και της μοναξιάς, σπουδαία μεταφράστρια και διερμηνέας, βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών για το σύνολο του έργου της, πνευματικό τέκνο του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και της ποίησης του Καβάφη που την επηρέασε βαθιά, περνάει πλέον στην Αθανασία.

Ακολουθεί το επίσημο συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της αγαπημένης ποιήτριας.

«Η Κατερίνα Αγγελάκη -Ρουκ υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα στο χώρο των Γραμμάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Το πλούσιο ποιητικό της έργο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από δέκα γλώσσες. Αγαπήθηκε από τους αναγνώστες διαφορετικών γενεών και τιμήθηκε από τους ομότεχνούς της. Για την Κατερίνα Αγγελάκη -Ρουκ η ποίηση ήταν βαθιά υπαρξιακή ανάγκη και αγωνία, που υπακούει στο νόμο της φυσικότητας και της αλήθειας. "Δεν θυμάμαι ποτέ να έζησα χωρίς ποίηση" έλεγε χαρακτηριστικά. Θα συνεχίσει εκεί ψηλά στον "ουρανό του τίποτα", όχι με τα ελάχιστα, όπως λέει το ομότιτλο ποίημά της, αλλά με πάρα πολλά... Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στους πολυάριθμους φίλους της».

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ θα ταφεί στην Αίγινα, δίπλα στον σύζυγό της. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο η εξόδιος ακολουθία, να γίνει δημοσία δαπάνη.

Από την εμφάνισή της στην ταινία ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ του Νίκου Κορνήλιου το 2014