Έρχεται ο Τζον Ράμπο για να πάρει το…τελευταίο αίμα

 

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη ταινία που μας σύστησε τον Τζον Ράμπο, ο 73χρονος πια αλλά πάντα αειθαλής Σιλβέστερ Σταλόνε επιστρέφει στο ρόλο ενός από τους πιο δημοφιλείς ήρωες δράσης όλων των εποχών. Τώρα, ο Ράμπο θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του και να φέρει ξανά στην επιφάνεια τις ανελέητες πολεμικές του ικανότητες με σκοπό να πάρει εκδίκηση στην τελευταία του επικίνδυνη αποστολή. Το τελευταίο κεφάλαιο της θρυλικής (και σχεδόν cult) σειράς είναι ένα θανάσιμο ταξίδι εκδίκησης κι αίματος που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι φίλοι του Sly. 

Λίγο πριν την προβολή της ταινίας στις αίθουσες (26.09.19 σε διανομή Odeon) διαβάστε παρακάτω 10+1 trivia  για την ιστορία του θρυλικού (ή και περιβόητου) κινηματογραφικού ήρωα!

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε υπόγραψε αμέσως για το ρόλο του Ράμπο.

Σύμφωνα με τον Τεντ Κότσεφ, συν-σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας, ο Σταλόνε ήταν τόσο ενθουσιασμένος με την ιδέα ενός βετεράνου του Βιετνάμ που κατατροπώνει όλους όσους βρίσκονται στο μονοπάτι του που εντός 24 ωρών είπε το μεγάλο ‘ναι’ αφού διάβασε το αρχικό σενάριο. 

Ο Αλ Πατσίνο παραλίγο να υποδυθεί το Ράμπο.

Σήμερα θεωρούμε αυτονόητο πως όταν κάποιος μιλάει για τον Ράμπο, αμέσως σκέφτεται το Σιλβέστερ Σταλόνε. Και όμως, δεν υπήρξε ο Σταλόνε η πρώτη επιλογή των στούντιο για το ρόλο. Ο ρόλος του Ράμπο προτάθηκε σε πολλούς σημαντικούς ηθοποιούς όπως ο Κλιντ Ιστγουντ και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ακόμα και στον Τσακ Νόρις. Ο χαρακτήρας ήταν πολύ βίαιος και έτσι οι Ντάστιν Χόφμαν, Τζον Τραβόλτα και Τέρενς Χιλ επίσης απέρριψαν το ρόλο.

Ο Αλ Πατσίνο ωστόσο απέρριψε το ρόλο επειδή ο χαρακτήρας δεν ήταν τόσο τρελός όσο ήταν στο βιβλίο. Το αίτημά του να αλλάξει ο χαρακτήρας δεν έγινε δεκτό και ο ρόλος πήγε στο Σιλβέστερ Σταλόνε, που ερμηνεύει το ρόλο του Ράμπο μέχρι και σήμερα. 

Ο Τζέιμς Κάμερον έγραψε ένα draft για το «Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα, Μέρος 2ο ».

Στα πρώτα στάδια του σεναρίου της συνέχειας του Ράμπο ασχολήθηκε ο Τζέιμς Κάμερον. Όμως, με αυτό το draft φαίνεται πως δεν συμφωνούσε και πολύ ο Σταλόνε, ο οποίος έκανε μια γενική αναμόρφωση του σεναρίου, όπως έκανε άλλωστε στις περισσότερες ταινίες που συμμετείχε. 

To «Ράμπο III» κερδίζει θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες

Σύμφωνα με το AMC, η τρίτη ταινία μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες το 1990 ως η πιο βίαιη ταινία που έχει γίνει ποτέ. Με 132 θανάτους (!), μοιάζει λογικό να κατέκτησε τον τίτλο. Ο αριθμός των θανάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ειδικά όταν σκέφτεσαι πως στην πρώτη ταινία υπήρξε μονάχα ένας! 

Όλα άρχισαν από ένα βιβλίο.

Η ιστορία του Ράμπο έγινε γνωστή πρώτη φορά όταν εκδόθηκε το βιβλίο του Ντέιβιντ Μορέλ το 1972 με τίτλο ‘First Blood’, το οποίο στη συνέχεια πούλησε πολλά αντίτυπα και μεταφράστηκε τουλάχιστον σε 26 γλώσσες από την στιγμή της κυκλοφορίας του. Μέχρι σήμερα, επίσημα το βιβλίο δεν έχει εξαντληθεί. Ο Στίβεν Κινγκ το χρησιμοποίησε στο μάθημα δημιουργικής γραφής όταν δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Μέην.

Η αφήγηση του βιβλίου πηγαινοέρχεται από τις οπτικές του Ράμπο και του σερίφη Τιζλ με στόχο να αποσυντονίσουν τον αναγνώστη. Η ταινία, όμως, κάνει το Ράμπο τον αδιαπραγμάτευτο ήρωα της ιστορίας. 

Το βιβλίο βασίζεται σε αληθινό πρόσωπο.

Οι επιρροές του Μορέλ ήταν αρκετές. Μια από αυτές ήταν το κλασικό μυθιστόρημα Rogue Male του Τζέφρι Χάουζχολντ. Ακόμα περισσότερο τον επηρέασε ένα πραγματικό πρόσωπο που υπήρξε ήρωας πολέμου: ο Όντι Μέρφι.

Ο Μέρφι πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πήρε πέντε μετάλλια για το ηρωικό του πνεύμα από τη Γαλλία, ένα από το Βέλγιο, καθώς και δεκατρία μετάλλια ανδρείας από τον αμερικάνικο στρατό. Επίσης, στην ηλικία των 19 ετών πήρε και το Μετάλλιο Τιμής. Η εμπειρία του στον πόλεμο του έφερε διάφορες μετατραυματικές διαταραχές και είχε άσχημη κατάληξη.                                                                                      

Επίσης, όλα άρχισαν από ένα μήλο.

Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Μορέλ βρήκε το όνομα του ήρωα της ιστορίας του από ένα… μήλο! Στην προσπάθεια του να βρει ένα όνομα για τον βίαιο πρωταγωνιστή του, έφαγε ένα μήλο ποικιλίας ‘Ράμπο’ που έφερε η γυναίκα του στο σπίτι. Στο άκουσμα του ονόματος αυτού, ο Μορέλ πήγε στην γραφομηχανή του και άρχισε να δουλεύει το μυθιστόρημά του. 

Το «Τελευταίο Αίμα» ήταν πιο δύσκολο για τον Σταλόνε από όσο περίμενε.

Ο ίδιος ο Σταλόνε αποκάλυψε πως γυρίζοντας την πιο πρόσφατη ταινία Ράμπο ένιωσε τα πράγματα κάπως διαφορετικά αυτή τη φορά. Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, ο Σταλόνε δημοσίευσε στα social media: «Πέρασε πολύς καιρός από τότε που ήμουν στο γυμναστήριο γιατί βρισκόμουν εκεί έξω γυρίζοντας τον τελευταίο Ράμπο, που μου δημιούργησε κάποια προβλήματα. Οπότε μου μένει τώρα να φτιάξω τα πράγματα. Η επιστροφή εδώ, να λέμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολη. Ποιος δεν θα ήθελε να είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι για λίγο ακόμα; Η ζωή είναι σα μια ταινία. Πρέπει ο καθένας μας να πρωταγωνιστεί. Και αν θες να το κάνεις αυτό, βγες εκεί έξω και κυνήγα το. Τα λέμε σύντομα.» 

Το μαχαίρι-ορόσημο του Ράμπο φτιάχτηκε κατά παραγγελία.

Ο Σταλόνε προσωπικά επέλεξε τον διάσημο κατασκευαστή μαχαιριών Τζίμι Λάιλ να σχεδιάσει και να δημιουργήσει το χαρακτηριστικό μαχαίρι του Ράμπο. Ο στόχος ήταν να φτιαχτεί ένα μαχαίρι που θα έδινε δυνατότητα στο να επιβιώνει κανείς σε δύσκολες συνθήκες. Έπρεπε να ήταν μακρύ και κοφτερό ώστε να κόβει το φαγητό, το ξύλο και άλλα τόσα πράγματα.

Συνολικά, κατασκευάστηκαν έξι μαχαίρια με την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν στην πρώτη ταινία και επιπρόσθετες ανανεωμένες εκδοχές θα υπήρχαν διαθέσιμες για τις υπόλοιπες ταινίες. 

Ο Ράμπο και ο Ιντιάνα Τζόουνς έχουν ιππεύσει το ίδιο άλογο.

Εκτός από ανθρώπους-κασκαντέρ, συναντούμε ορισμένες φορές και άλογα σε αυτόν τον απαιτητικό ρόλο. Στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία» ο Χάρισον Φορντ ίππευσε το ίδιο άλογο που ίππευσε ο Σιλβέστερ Σταλόνε στο «Ράμπο III».

Ο Ράμπο έχει ιστορία με τα άλογα καθώς ο πατέρας του είχε στην κατοχή του ένα ράντσο με άλογα. Στις τελευταίες σκηνές του «Ράμπο III», βλέπουμε το Ράμπο στην Αριζόνα να πηγαίνει προς μια φάρμα αλόγων με τα αρχικά ‘Ρ.Ράμπο’ να υπάρχουν χαραγμένα στο ταχυδρομικό κουτί. 

Να πούμε τέλος ότι η πλοκή της ταινίας «Rambo: Το Τελευταίο Αίμα» αρχικά προορίζονταν για το «Rambo» του 2008 αλλά άλλαξε. Εν μέρει χρησιμοποιήθηκε για την ταινία «Απρόσκλητος Επισκέπτης» (2013) με πρωταγωνιστή το Τζέισον Στέιθαμ. 

Παρακάτω το trailer