Η Αλκυονίδα κρατάει ακόμη !

 

50 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η θρυλική πια ΑΛΚΥΟΝΙΣ άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό και πάνω από χρόνος που παραμένει κλειστή και έρημη μετά την απόφαση των ιδιοκτητών του χώρου για αλλαγή χρήσης που οδήγησε στην επέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή που είχε συσταθεί για τη διάσωση, ο αγώνας μπορεί να έχει στεφθεί με επιτυχία αλλά δεν παύει να απαιτείται επαγρύπνηση για την εφαρμογή της νομοθεσίας. 

Προς ενημέρωση παρατίθεται παρακάτω αυτούσια η ανακοίνωση των μελών της Επιτροπής. 

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ 311/τ.Δ.’/11.06.2019 της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΠΟΑ 85667/9386/716/17.5.2019 στέφθηκε με επιτυχία ο αγώνας συλλογικοτήτων και κατοίκων του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου τέχνης «Αλκυονίς».

Με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού θεσμοθετείται αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε όλοι μαζί από την αρχή: Ο κινηματογράφος «Αλκυονίς» αναγνωρίζεται ως μνημείο της σύγχρονης ιστορίας - ως χώρος ιδιαίτερα αξιόλογος για την παραγωγή και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, άμεσα συνδεμένος με τη συλλογική μνήμη και την υψηλή πολιτιστική παραγωγή, αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο προστατεύονται τόσο οι χώροι που καταλαμβάνει από οποιεσδήποτε επεμβάσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω  των αρμόδιων υπηρεσιών του (Διεύθυνση & Υπηρεσία Νεωτέρων και Συγχρόνων Μνημείων) όσο και η κύρια χρήση του ως κινηματογράφου με την ονομασία «Αλκυονίς», επιτρεπομένων και συναφών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (θέατρο, μουσική, χορός, διαλέξεις κλπ). Με άλλα λόγια,  όπως ακριβώς λειτούργησε κατά την κατεξοχήν ιστορική περίοδο του (επί δικτατορίας και την πρώτη δεκαπενταετία της μεταπολίτευσης), καθώς και κατά την τελευταία τετραετία λειτουργίας του (2014-2018), όταν ανασυστήθηκε ως κινηματογραφική αίθουσα τέχνης.

Η απόφαση αυτή συνιστά σημαντική νίκη όλων όσων κινητοποιήθηκαν για τη διάσωση της «Αλκυονίδας» ως ιστορικού κινηματογράφου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας σε σύνδεση με όλες τις άλλες μορφές τέχνης - στη διάθεση πριν απ’  όλα ενός πολιτισμικά «διψασμένου» κοινού μιας περιοχής υποβαθμισμένης και εξαιρετικά κρίσιμης για τη λειτουργία της πόλης.

Εναπόκειται σήμερα στη νέα ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να εξασφαλίσει την εφαρμογή της προστατευτικής νομοθεσίας, ώστε τόσο από την άποψη όλων των χώρων που καταλαμβάνει όσο και από την άποψη της κύριας χρήσης η «Αλκυονίς» ν’  αναγεννηθεί ως κινηματογράφος και ευρύτερο κέντρο σύγχρονης τέχνης στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου όσοι, συλλογικότητες και άτομα, αγωνιστήκαμε για τη διάσωση του κινηματογράφου  «Αλκυονίς» χρειάζεται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρούμε σε ό,τι ενέργειες μπορεί να κριθούν αναγκαίες για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών, αλλά και του - θεματοφύλακα πλέον του ιστορικού κινηματογράφου - Υπουργείου Πολιτισμού.

Αθήνα, 25.07.2019 

Τα μέλη της Επιτροπής

Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας, οικονομολόγος

Κάτια Γέρου, ηθοποιός

Γιώργος Κακούρος, εκπρόσωπος «Ανοιχτής Πόλης» & Κίνησης Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων

Βελισάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικός Διευθυντής New Star

Κυριάκος Κατζουράκης, εικαστικός & σκηνοθέτης

Avtandil Mikaberidze, πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου «Ο Καύκασος», αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών

Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός & σκηνοθέτρια

Γιώργος Παπαπέτρου, ΣΦΕΑ ΄67-‘74

Βαγγέλης Φάμπας, μουσικός & παραγωγός, αντιπρόεδρος ΕΜΣΕ