H Katerine Duska, η Tamta και τα φαβορί του Τελικού της Eurovision

 

Η Ευρωπαϊκή γιορτή της Pop, που έγινε πλέον παγκόσμια, φθάνει αύριο στην κορύφωσή της. 26 Τραγούδια, 26 καλλιτέχνες από ισόποσες Ευρωπαϊκές χώρες (και η Αυστραλία Ευρωπαϊκή ρίζα έχει κατά βάθος) θα αγωνισθούν και μόνο ένας (ή μία ή μήπως ένα;) θα φύγει με το τρόπαιο. Στο διάλειμμα η 60χρονη αλλά πάντοτε ακμαία Μαντόνα θα διαφημίσει τη νέα της δισκογραφική κυκλοφορία (και θα πληρωθεί κιόλας).

Μέχρι στιγμής όλα εξελίχθηκαν ομαλά στο Τελ Αβίβ, σε μια πλούσια έκδοση του Φεστιβάλ όπου περισσεύει η diversity και η χαρά παντός είδους. Φέτος, παρά τις δυνατές φωνές που καλούσαν σε μποϋκοτάζ του Φεστιβάλ λόγω της στάσης του Ισραηλινού κράτους έναντι των Παλαιστινίων, ο κόσμος της Γιουροβίζιον δεν ταράχτηκε ιδιαίτερα και η Pop κάθε μορφής, μετά ή άνευ κοινωνικοπολιτικών συνθημάτων, κυριάρχησε όπως πάντα, αφήνοντας τη διεθνή πολιτική να κάνει παιγνίδι από το παρασκήνιο καθώς η Dana International έστελνε το μήνυμα της διαφορετικότητας σε εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές, σοκάροντας (και εξοργίζοντας ίσως) χώρες όπως η Ρωσία. Έεετσιιι!

Φέτος επίσης δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί παρά το γεγονός ότι τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν φανατικά την απαισιόδοξη ερωτική μπαλάντα της Ολλανδίας. Υπάρχουν όμως και η εντυπωσιακή παρουσία της Γαλλίας, το μελαχρινό αγόρι από την Ιταλία, η Ρώσικη φωνάρα του Σεργκέι δια χειρός Ευαγγελινού και Κοντόπουλου, η «ανισόρροπη» Αυστραλία αλλά και κάποιες άλλες νεανικές παρουσίες που μπορεί να κάνουν την έκπληξη. Την οποία δεν αναμένεται να κάνουν ούτε η Katerine με τη φωνάρα της και το μπαρόκ χορευτικό που τη συνοδεύει στο Better Love αλλά ούτε και η υπέροχη Tamta με το κολλητικό Replay. Σκληρός ο ανταγωνισμός, παρά την αξιοπρεπή παρουσία και των δύο στον α΄ ημιτελικό, μας κάνει να ελπίζουμε τουλάχιστον για μια θέση στη δεκάδα. Δύσκολο αλλά όχι και απίθανο.

Η σειρά με την οποία θα εμφανιστούν οι 26 χώρες στον τελικό, η οποία αρχικά προέκυψε με κλήρωση ανάμεσα στο α ΄και β΄ μέρος της βραδιάς, καθορίστηκε περισσότερο με κριτήρια μάρκετινγκ και πολιτικής και υποτίθεται ότι θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε καλλιτέχνη να αφήσει το στίγμα του στο διεθνές κοινό και να έχει μια δίκαιη ευκαιρία διάκρισης. Οψόμεθα…

Η σειρά λοιπόν είναι:

1. Μάλτα

2. Αλβανία

3. Τσεχία

4. Γερμανία

5. Ρωσία

6. Δανία

7. Άγιος Μαρίνος

8. Βόρεια Μακεδονία

9. Σουηδία

10. Σλοβενία

11. Κύπρος

12. Ολλανδία

13. Ελλάδα

14. Ισραήλ

15. Νορβηγία

16. Ην. Βασίλειο

17. Ισλανδία

18. Εσθονία

19. Λευκορωσία

20. Αζερμπαϊτζάν

21. Γαλλία

22. Ιταλία

23. Σερβία

24. Ελβετία

25. Αυστραλία

26. Ισπανία

Η Κύπρος αναμένεται να ζωντανέψει τη σκηνή μετά την χαμηλόφωνη παρουσία της Σλοβενίας ενώ θα την ακολουθήσει το Ολλανδικό φαβορί τις εντυπώσεις του οποίου θα πρέπει να σβήσει με την παρουσία της η Ελλάδα που το ακολουθεί. Ας ελπίσουμε…

Παρακάτω οι εμφανίσεις Ελλάδας και Κύπρου στον α΄ ημιτελικό που τους έδωσαν το εισιτήριο της πρόκρισης: