Spirit Awards: Ο μικρός θρίαμβος του Get Out
Λίγο πριν την απονομή των βραβείων της Ακαδημίας και το «κλείσιμο» της προηγούμενης κινηματογραφικής περιόδου, ήρθε η απονομή των βραβείων του Ανεξάρτητου Αμερικάνικου κινηματογράφου: Τα βραβεία Spirit, λεγόμενα κάποτε και εναλλακτικά Oscar, είναι τα πιο έγκυρα κινηματογραφικά βραβεία στις ΗΠΑ μετά από εκείνα της Ακαδημίας και έχουν θεσπισθεί εδώ και 33 χρόνια από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Film Independent
(https://www.filmindependent.org/).
Μετά από πολλά χρόνια ας πούμε παράλληλης λειτουργίας, τα δύο βραβεία άρχισαν τελευταία να συγκλίνουν όσον αφορά την καλύτερη ταινία, με τρανταχτά παραδείγματα τις ταινίες Birdman, Spotlight και πέρυσι το Moonlight. Ε λοιπόν μαντέψτε ποια ταινία πήρε φέτος «σπίτι» το ανεξάρτητο αγαλματίδιο. Το εκπληκτικό comedy horror ντεμπούτο του Τζόρνταν Πιλ Get Out (Τρέξε!) ψηφίστηκε καλύτερη ταινία και πήρε και το βραβείο σκηνοθεσίας, βάζοντας έτσι φωτιά στα προγνωστικά για την αποψινή οσκαρική τελετή. Λες;
Όλοι στην Αμερική μιλούν πλέον για μια ορατή μεταστροφή των προτιμήσεων των μελών της Ακαδημίας προς πιο μοντέρνες αφηγήσεις και θεματικές, κάτι που οφείλεται και στην πρόσφατη ανανέωση του εκλογικού σώματος της Ακαδημίας και αντανακλάται στην εν πολλοίς ταύτιση των υποψήφιων ταινιών και συντελεστών με τα Ανεξάρτητα βραβεία. Φέτος ας πούμε εκτός από το Get Out, κοινοί υποψήφιοι ήταν το Να με φωνάζεις με το όνομά σου (που πήρε βραβείο φωτογραφίας και πρώτου ανδρικού ρόλου), το Lady Bird (Βραβείο σεναρίου), το Εγώ η Τόνια (βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου και μοντάζ) και οι Τρεις Πινακίδες (βραβείο α΄γυναικείου και β’ ανδρικού ρόλου). Επίσης ανέβασε τις μετοχές της στην Οσκαρική κούρσα η Φανταστική Γυναίκα από τη Χιλή που τιμήθηκε με το ξενόγλωσσο βραβείο Spirit. Όλως περιέργως έλειπε από τα ανεξάρτητα η Μορφή του Νερού, αν και είχε τις τυπικές προδιαγραφές. Το φιλμ όμως του Ντελ Τόρο μπορεί τελικά να λάμψει δια της απουσίας του και απόψε το βράδι…
Τα βραβεία αναλυτικά είναι:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
GET OUT (Τρεξε!)
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ
INGRID GOES WEST του Matt Spicer
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Jordan Peele, Get Out
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Greta Gerwig, Lady Bird
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Kris Avedisian, Kyle Espeleta (story by), Jesse Wakeman (story by), Donald Cried, Emily V. Gordon, Kumail Nanjiani για το The Big Sick (Έρωτας μετ’ εμποδίων)
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Timothée Chalamet, Call Me by Your Name
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Frances McDormand, Three Billboards outside Ebbing, Missouri
ΚΑΛΥΤΕΡΗ Β΄ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Sam Rockwell, Three Billboards outside Ebbing, Missouri
ΚΑΛΥΤΕΡΗ Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Allison Janney, I, Tonya
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Sayombhu Mukdeeprom, Call Me by Your Name
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ
Tatiana S. Riegel, I, Tonya
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
A FANTASTIC WOMAN (Μια φανταστική γυναίκα) (Chile) του Sebastián Lelio
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
FACES PLACES των Agnés Varda, JR
ΒΡΑΒΕΙΟ JOHN CASSAVETES (Για την καλύτερη ταινία με κόστος μέχρι $500,000)
LIFE AND NOTHING MORE
ΒΡΑΒΕΙΟ ROBERT ALTMAN (Για τη συνολική δουλειά σε σκηνοθεσία, casting και ηθοποιούς μιας ταινίας)
MUDBOUND
Να σημειωθεί ότι Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού, η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που απουσιάζει εμφανώς από τα Oscar, ήταν υποψήφια για την εκπληκτική δουλειά του Θύμιου Μπατακάκη στη φωτογραφία και το ανατριχιαστικό πορτραίτο που συνθέτει ο νεαρός Μπάρι Κόγκαν στο β΄ανδρικό ρόλο.