58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τα Βραβεία
Ένα λιτό αγροτικό δράμα εποχής από τη Σκανδιναβία ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τα Κοράκια του Γενς Ασούρ με πρωταγωνιστή τον φημισμένο 64χρονο Σουηδό ηθοποιό Ρέινε Μπρίνολφσον πήραν τη μερίδα του λέοντος: Χρυσός Αλέξανδρος καλύτερης ταινίας και βραβείο ανδρικής ερμηνείας για την εσωτερική σπαρακτική ερμηνεία του Μπρίνολφσον στο ρόλο ενός αγρότη που κρατάει με νύχια και δόντια το αγρόκτημά του, ελπίζοντας μάταια ότι ο έφηβος γιος του θα τον διαδεχθεί-αν και εκείνος έχει άλλα όνειρα για το μέλλον. Λυρισμός, ευαισθησία αλλά και απελπισία για το τέλος μιας εποχής και ενός κόσμου ριζωμένου στη γη και τις παραδόσεις.
Η σκανδιναβική κυριαρχία συνεχίστηκε και με τη βράβευση του Δανέζικου δράματος Winter Brothers με τον Χάλκινο Αλέξανδρο για τη σκηνοθεσία του Χλίνουρ Πάλμασον. Η ιδιόρρυθμη σκοτεινή ιστορία δύο εντελώς αντίθετων αδελφών που δουλεύουν σε ένα τοπικό ορυχείο, η αντιζηλία τους για το ίδιο κορίτσι και οι ιδιομορφίες του ενός από τους δύο που φέρνουν τραγικά αποτελέσματα στη μικρή κοινότητα, γίνονται ένα ιδιαίτερης αφήγησης ψυχόδραμα που ενθουσίασε μεγάλη μερίδα σινεφίλ κοινού. Η εν λόγω ταινία μάλιστα προέρχεται από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο όπου είχε βραβευτεί με 4 βραβεία. Εδώ, εκτός από τη σκηνοθεσία, τιμήθηκε και με ειδική μνεία για την ηχοληψία της αλλά και με ειδική μνεία από την FIPRESCI.
Αντίπαλο δέος στην επέλαση του Βορρά ένα στιβαρό δράμα από το Ιράν που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής-Αργυρό Αλέξανδρο αλλά και το Βραβείο της FIPRESCI. Ούτε όνομα ούτε υπογραφή: ένα ακόμη συγκλονιστικό φιλμ της σχολής Φαραντί που θα δούμε σύντομα στις αίθουσες. Εκτός όμως από Ιράν, ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον δράμα από τον Ρώσικο Καύκασο το Για την Οικογένεια του νεαρού Καντεμίρ Μπαλαγκόφ, μας σύστησε την υπέροχη πρωτοεμφανιζόμενη Ντάρια Ζόβναρ (βραβείο γυναικείας ερμηνείας) και τιμήθηκε και από τη Βουλή με το ειδικό βραβείο «Ανθρώπινες αξίες».
Από τις Ελληνικές ταινίες, μεγάλος κερδισμένος ο ευφυής Βασίλης Χριστοφιλάκης που με την ασπρόμαυρη κωμωδία του Too Much Info clouding over my head, μάζεψε τρία βραβεία: Από την Fipresci για καλύτερη ελληνική ταινία, από την ΕΡΤ και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Εμείς το είπαμε από την αρχή και τον επαναλαμβάνουμε: ένα διανομέα γρήγορα!
Από την ΕΡΤ όμως τιμήθηκε και μια άλλη ταινία, ένα εντυπωσιακό ψυχολογικό δράμα γυρισμένο στη Δανία, σε ελληνική συμπαραγωγή, από τον νεαρό Γαβριήλ Τζάφκα. Το Αγκάθι είναι μια φιλόδοξη και εντυπωσιακή αφηγηματικά ταινία που εγγράφει λαμπρές υποθήκες για το μέλλον του νεαρού Έλληνα δημιουργού της διασποράς.
Συνοπτικά παρατίθενται τα Βραβεία (και οι Επιτροπές) του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: ΚΟΡΑΚΙΑ/ KORPARNA/ RAVENS, του Γιενς Ασούρ, Σουηδία
Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία: ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ/ BEDOONE TARIKH, BEDOONE EMZA /NO DATE, NO SIGNATURE, Βαΐντ Τζαλιλβάντ, Ιράν
Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται: Στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του WINTER BROTHERS/ VINTERBRODRE, Δανία, Ισλανδία
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον: Ρέινε Μπρίνολφσον για την ερμηνεία του στην ταινία ΚΟΡΑΚΙΑ /KORPARNA/ RAVENS, του Γιενς Ασούρ, Σουηδία
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην: Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ/ TESNOTA/ CLOSENESS, Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, Ρωσία
Βραβείο Σεναρίου: Στους Ζυλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας ΦΟΡΤΙΟ/CARGO, Ζυλ Κουλίερ, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία
Πρώτη Ειδική Μνεία: Στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για το τελευταίο του χαμόγελο στην ταινία LUCKY του Τζον Κάρολ Λιντς, ΗΠΑ
Δεύτερη Ειδική Μνεία: Για τον ήχο της ταινίας WINTER BROTHERS/ VINTERBRODRE του Χλίνουρ Πάλμασον, Δανία, Ισλανδία
Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:
Ανμαρί Τζασίρ, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, παραγωγός (Παλαιστίνη)
Πέιμαν Μααντί, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης (Ιράν-ΗΠΑ)
Κάρελ Οχ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία)
Μπρουνό Ταριέρ, Sound Designer, Sound Engineer (Γαλλία)
Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιός (Ελλάδα)
ΒΡΑΒΕΙΟ VIRTUAL REALITY
Φέτος το φεστιβάλ εγκαινιάζει ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality). Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ. Το χρηματικό έπαθλο προσφέρει το Σερβικό Κέντρο Κινηματογράφου. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Έμμα Μπόα, projects manager του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου, Αλίκη Τσιρλιάγκου, ιστορικό Τέχνης/ διευθύντρια Nitra Gallery και Άρη Δημοκίδη, αρχισυντάκτη lifo.gr.
Το βραβείο Virtual Reality απονέμεται στην ταινία: ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ/BLOODLESS, Τζίνα Κιμ, Νότια Κορέα
Ειδική μνεία στην ταινία: ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ /NOTES ON BLINDNESS, Τζέιμς Σπίνεϊ, Πίτερ Μίντλτον, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο.
ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Όλα Σάλβα (Πολωνία), Τόμας Άμπελτσχάουζερ (Γερμανία), Θόδωρο Γιαχουστίδη (Ελλάδα), απονέμει τα εξής βραβεία:
Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ/ BEDOONE TARIKH, BEDOONE EMZA /NO DATE, NO SIGNATURE, Βαΐντ Τζαλιλβάντ, Ιράν
Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) στην ταινία:
TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD, Βασίλης Χριστοφιλάκης, Ελλάδα
Ειδική μνεία στην ταινία: WINTER BROTHERS/ VINTERBRODRE, Χλίνουρ Πάλμασον, Δανία, Ισλανδία
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:
ΡΟΖΜΑΡΙ/ ROSEMARIE, Άδωνις Φλωρίδης, Κύπρος
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος, Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ/ TESNOTA/ CLOSENESS, Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, Ρωσία
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ
Η ΕΡΤ απονέμει φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία με τον τίτλο «Νέος Κινηματογράφος». Τα βραβεία που απονέμονται σε ελληνικές ταινίες που πραγματοποιούν πρεμιέρα στο φεστιβάλ συνοδεύονται από τα χρηματικά ποσά των 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα. Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Δημήτρη Καραθανάση, σκηνοθέτη, Τηλέμαχο Κοεμτζόπουλο, σκηνοθέτη, Σουλτάνα Χατζηγεωργίου, σκηνοθέτιδα, Γιώργο Βαρελά, σκηνοθέτη και Μαρία Κουφοπούλου, εκφωνήτρια-τηλεπαρουσιάστρια.
Το πρώτο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: ΑΓΚΑΘΙ/ THORN, Γαβριήλ Τζάφκας, Δανία, Ελλάδα.
Το δεύτερο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD, Βασίλης Χριστοφιλάκης, Ελλάδα
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Το ΕΚΚ θεσμοθετεί φέτος ένα βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και δίνεται σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη (πρώτη ταινία) από το ελληνικό πρόγραμμα που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Μιχάλη Κωνσταντάτο, σκηνοθέτη, Λετίσια Κούλικ, ακόλουθος οπτικοακουστικών Μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και Γκίντα Μίκλεμπουστ, Επικεφαλής της New Nordic Films.
Το βραβείο του ΕΚΚ απονέμεται στην ταινία: TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD, Βασίλης Χριστοφιλάκης, Ελλάδα
ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Στέφανος Αγγελής, Kαλλιόπη Αλέτρα, Αναστάσης Δαλλής, Γεώργιος Δήμογλου και Στεφανία Τσιβελεκίδου. Την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας επιμελείται η Δέσποινα Μουζάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:
Καλύτερη Ταινία: ΠΟΛΥΞΕΝΗ/POLYXENI, Δώρα Μασκλαβάνου, Ελλάδα
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: DO IT YOURSELF, Δημήτρης Τσιλιφώνης, Ελλάδα
BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
LUCKY, Τζον Κάρολ Λιντς, ΗΠΑ
Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟ/ TIMELESS STORIES, Βασίλης Ραΐσης, Ελλάδα
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ /ISCELITEL/ SECRET INGREDIENT, Γκιόρτσε Σταβρέσκι, ΠΓΔΜ, Ελλάδα
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ/ INSYRIATED, Φιλίπ φαν Λέου, Βέλγιο, Γαλλία, Λίβανος