Εθνικό Θέατρο: Τι φέρνει η νέα περίοδος 2017-18
Η καθιερωμένη στην αρχή κάθε περιόδου επίσημη συνέντευξη τύπου του Εθνικού Θεάτρου φέτος πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, στο αναβαθμισμένο Σχολείο της Αθήνας-Ειρήνη Παπά, στα κτίρια της Οδού Πειραιώς στο Μοσχάτο.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών ένας εμφανώς συγκινημένος Καλλιτεχνικός Διευθυντής, μίλησε τόσο για το ρεπερτόριο που θα παρουσιαστεί στη νέα περίοδο όσο-και κυρίως- για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου του Θεάτρου, όπως ο ίδιος ο Στάθης Λιβαθηνός είχε δεσμευτεί προ διετίας, όταν ανέλαβε τα ηνία της Πρώτης Κρατικής Σκηνής της χώρας.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής λοιπόν ανακοίνωσε την άμεση μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο Σχολείο της Αθήνας - Ειρήνη Παπά, την οριστική ίδρυση Τμήματος Σκηνοθεσίας που θα λειτουργήσει από την επόμενη περίοδο 2018-19, τις διάφορες δράσεις του Θεάτρου σε φυλακές και νοσοκομεία και τις συνέργειες για τη θεατρική περίοδο 2017-2018.
Ειδικότερα, το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει για την περίοδο 2017-2018 ένα πρόγραμμα που θα ακολουθήσει την ίδια, όπως μέχρι τώρα, πολιτική για θέατρο συνόλου μεγάλων απαιτήσεων προσιτό σε όλους αλλά και περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου, τόσο στην αφιερωμένη πλέον σε αυτό Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» όσο και με μία σειρά άλλων δράσεων, όπως το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου.
Η γραμμή που θα ακολουθήσει η καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου θα χαρακτηρίζεται όπως και πριν από εξωστρέφεια και άνοιγμα σε συνεργασίες με το εξωτερικό, ανταλλαγές, φιλοξενίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, στήριξη νέων τάσεων και ανάδειξη νέων ταλαντούχων ανθρώπων, δράσεις κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, δημιουργία ενός σταθερού δικτύου συνεργασιών, θεσμοθέτηση του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, προγράμματα θεατρικών εργαστηρίων, εκδοτική δραστηριότητα.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν μερικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερης σημασίας:
- Η δημιουργία του Μικρού Εθνικού – ενός πολυδύναμου συστήματος παραστάσεων, εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων για τους νεαρούς θεατές και τους πολίτες του αύριο. Τη διεύθυνση του Μικρού Εθνικού έχει αναλάβει η Σοφία Βγενοπούλου που φάνηκε να διαθέτει τον απαιτούμενο ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα για ένα τόσο σπουδαίο έργο.
- Εργασίες υποδομής στους χώρους του Θεάτρου, (Rex, εργαστήρια στο Ρουφ) και σταδιακός εκσυγχρονισμός του τεχνικού εξοπλισμού
- Έναρξη της λειτουργίας του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου, της πρώτης επίσημης κρατικής σχολής σκηνοθεσίας στη χώρα μας, στο πλαίσιο της Δραματικής Σχολής από το έτος 2018-2019. Ένα αίτημα χρόνων, που αποτελεί και καθήκον ενός Εθνικού Θεάτρου, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.
Ανεβαίνουμε λοιπόν όπως είναι το φετινό μότο της Πρώτης Κρατικής Σκηνής….
Το ρεπερτόριο του Θεάτρου για την νέα περίοδο έχει συνοπτικά ως εξής:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ (επανάληψη) του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά
(28 Σεπτεμβρίου 2017-12 Νοεμβρίου 2017)
ΠΕΕΡ ΓΚΥΝΤ του Χένρικ Ίψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη
(23 Νοεμβρίου 2017-4 Φεβρουαρίου 2018).
Μια μοντέρνα ματιά στο κλασσικό αριστούργημα του Ίψεν.
ΨΗΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ του Άρθουρ Μίλλερ σε σκηνοθεσία και διασκευή Νικαίτης Κοντούρη (15 Φεβρουαρίου 2018-27 Μαΐου 2018).
ΤΙΜΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του ίδιου του Διευθυντή Στάθη Λιβαθινού (Ιούλιος 2018). Ένα έργο που πολύ σπάνια ανεβαίνει σε ελληνικές σκηνές.
ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ (επανάληψη) του Γιάννη Οικονομίδη (14 Οκτωβρίου 2017- 21 Ιανουαρίου 2018).
Το πρώτο έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε αποκλειστικά για το θέατρο ο κινηματογραφιστής Γιάννης Οικονομίδης κέρδισε το κοινό και επιστρέφει για έναν νέο κύκλο παραστάσεων.
ΣΟΥΜΑΝ της Σοφίας Καψούρου (1 Φεβρουαρίου 2018-18 Μαρτίου 2018). Αναδείχθηκε μέσα από τη δράση «Ο συγγραφέας του μήνα» και βρήκε τη θέση του στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου.
ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΛΑΒ του Ιάσονα Σίγμα σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά.
Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016-Συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (29 Μαρτίου 2018- 27 Μαΐου 2018)
ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
ΑΛΚΗΣΤΗ του Ευριπίδη (23-30 Σεπτεμβρίου 2017)
Η πρώτη σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μετά από μια εξίσου επιτυχημένη περιοδεία έρχεται στο Rex για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
ΟΠΕΡΕΤΤΑ (επανάληψη) Μια παράσταση με αφορμή την Οπερέττα του Βίτολντ Γκομπρόβιτς σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου (22 Νοεμβρίου 2017-7 Ιανουαρίου 2018)
MayaBuff. Ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι, βασισμένο στο έργο Μυστήριο Μπουφφ του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι σε σκηνοθεσία και χορογραφία Γιάννη Μανταφούνη
(18 Ιανουαρίου 2018-11 Φεβρουαρίου 2018)
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ του Ευγένιου Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα(22 Φεβρουαρίου 2018-22 Απριλίου 2018).
ΣΑΛΩΜΗ του Όσκαρ Ουάιλντ (4-27 Μαΐου 2018)
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Σκηνικά - Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (-1)
ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΙ REX (επανάληψη) της Λένας Κιτσοπούλου (12 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου 2017)
ΤΟ ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ του Παντελή Χορν. Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
(18 Νοεμβρίου 2017-14 Ιανουαρίου 2018)
LASCIATEMI MORIRE των Βάσω Καμαράτου, Κώστα Κουτσολέλου (29 Νοεμβρίου 2017-11 Ιανουαρίου 2018)
(Οι παραπάνω παραστάσεις θα παίζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο)
ΥΜΠΥ ΤΥΡΑΝΝΟΣ του Αλφρέ Ζαρρύ (31 Ιανουαρίου-1 Απριλίου 2018) Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Μάνος Βαβαδάκης
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΕΒΑΤΙ των Μάνου Βαβαδάκη, Κατερίνας Παπανδρέου, Θάνου Τασσόπουλου (14 Φεβρουαρίου-29 Μαρτίου 2018)
(Οι παραπάνω παραστάσεις θα παίζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο)
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΣΑΣ της Αλεξάνδρας Κ*
(10 Μαΐου-17 Ιουνίου 2018). Σκηνοθεσία: Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ (18-29 Απριλίου 2018)
H Πειραματική Σκηνή, πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της με νέες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, αποπειράται φέτος να διερευνήσει το θέμα του ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού ρόλου της γυναίκας. Μέσα από διαφορετικές θεατρικές φόρμες, οι παραστάσεις θα διερευνήσουν τους ρόλους που μέσα στους αιώνες έχουν δοθεί στις γυναίκες και έχουν διαποτίσει την κοινωνική μας συνείδηση.
ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ
Κεντρική Σκηνή: Η ΜΟΜΟ του Μίχαελ Έντε (8 Οκτωβρίου 2017-1 Απριλίου 2018)
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ του Άντρι Σνάιρ Μάγκνασον. Μία παράσταση για παιδιά 4 έως 8 ετών που θα ταξιδεύει στα σχολεία της επικράτειας.
(10 Οκτωβρίου 2017-1 Απριλίου 2018)
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ του Στρατή Τσίρκα
Μάρτιος - Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2017
Η πρώτη συνεργασία των δύο ιστορικότερων θεάτρων της Αθήνας συνεχίζεται με την ολοκληρωμένη σκηνική μεταφορά και παρουσίαση της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες» στο Θέατρο Τέχνης από μια ενιαία ομάδα ηθοποιών.
Η ΛΕΣΧΗ (επανάληψη) Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο (11 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου 2017)
Το πρώτο μέρος της τριλογίας επαναλαμβάνεται για δεκαπέντε μόνο παραστάσεις. Ιερουσαλήμ, η Αγία Πόλη, ο «αφαλός της γης». 1942-1943. Το αποτύπωμα του πολέμου βρίσκεται παντού, οι στρατηγικές κινούν νήματα και τα ιδεολογικά αδιέξοδα αναδύονται με έμφαση. Ωστόσο, ο συγγραφέας ενδιαφέρεται εξίσου για τον ψυχισμό των ανθρώπων: τόσο του κεντρικού του ήρωα, του Έλληνα Μάνου Σιμωνίδη, όσο και των άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην ιστορία και συνθέτουν μια «επιτομή της ανθρωπότητας και των παθών της».
ΑΡΙΑΓΝΗ Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Φρυνίχου (15 Νοεμβρίου 2017-14 Ιανουαρίου 2018)
Μια παράσταση με δομή performance και οδηγό έναν κονφερανσιέ. Τα πρόσωπα της Αριάγνης ως ιεροί νεκροί, φέρουν επάνω τους την Ιστορία αλλά και την ποιητικότητα του σώματος που πάσχει και αντιφάσκει με τον εαυτό του.
Σε πρώτο πλάνο είναι τα διλήμματα που βιώνουν τα πρόσωπα του έργου στην ψυχή και το σώμα τους: πολιτική δράση ή καλλιτεχνική δημιουργία; Ακτιβισμός ή έκφραση; Έρωτας ή αυτοθυσία; Στην παράσταση της Αριάγνης, ο στόχος δεν είναι να επιβεβαιώσουν μέσα τους οι θεατές αυτό που ήδη γνωρίζουν ή διαισθάνονται, ότι δηλαδή η μοίρα της μεταπολεμικής Ελλάδας παίχτηκε στα ζάρια, στα σαλόνια και στις κρεβατοκάμαρες ενώ ένα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού της χώρας πέθαινε προδομένο στα βουνά και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αυτά είναι γνωστά. Το ζητούμενο της παράστασης είναι η διάψευση των βεβαιοτήτων και η ταραχή για όσα τώρα μας συμβαίνουν.
Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Φρυνίχου (31 Ιανουαρίου-4 Μαρτίου 2018)
Η Νυχτερίδα, το τρίτο μέρος της Τριλογίας του Στρατή Τσίρκα, εκτυλίσσεται στη δίνη των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καλύπτοντας την περίοδο που σημαδεύεται από την εξέγερση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή, τη βίαιη καταστολή του κινήματος του Ναυτικού τον Απρίλη του ‘44, για να καταλήξει στα γεγονότα της Συμφωνίας του Λιβάνου.
Η ιδιοφυής πολυφωνική αφήγηση, μέσα από την οποία εξιστορεί τα γεγονότα ο συγγραφέας, συνιστά υλικό πολύτιμο για τη θεατρική μεταποίηση μιας πολυεπίπεδης, αμιγώς «ελληνικής» ιστορίας, όπου ο έρωτας και τα μικρά ανθρώπινα πάθη αποτελούν το επίκεντρο, περιβαλλόμενα από μεγάλες ιδέες, πολιτικές φιλοδοξίες, ατελείωτες μηχανορραφίες και κινούμενα από οράματα, δύναμη ψυχής και ανθρωπιά.
ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ
ΓΚΙΑΚ του Δημοσθένη Παπαμάρκου
Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» (5-8 Οκτωβρίου 2017)
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Κρατικών Θεάτρων της χώρας το Εθνικό Θέατρο, φιλοξενεί την παράσταση Γκιακ, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΚΘΒΕ την περασμένη θεατρική περίοδο. Το Πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου μετά την επιτυχημένη πρώτη περίοδο λειτουργίας του συνεχίζει και εμπλουτίζει τη συλλογή του με αναμνηστικά αντικείμενα εμπνευσμένα από τον κόσμο του θεάτρου!
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η τιμολογιακή πολιτική του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνει πολλές εναλλακτικές προτάσεις για τους θεατές. Στο επίκεντρο της προσοχής τα παιδιά και οι νέοι, οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών αλλά και οι άνεργοι και οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Επιπλέον, η Παρασκευή καθιερώνεται ως μέρα θεάτρου με γενική είσοδο σε πολύ χαμηλή τιμή.
Η προπώληση ξεκινάει στις 20 Σεπτεμβρίου 2017.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: Εισιτήρια 10 ευρώ από 20 έως 27 Σεπτεμβρίου με ηλεκτρονική αγορά ή με αγορά μέσω τηλεφώνου με πιστωτική κάρτα.
Προπώληση εισιτηρίων
On line: www.n-t.gr, www.ticketservices.gr
Στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου
Κτίριο Τσίλλερ: Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 & Μενάνδρου (210 5288170-171)
Θέατρο Rex: Πανεπιστημίου 48 (210 3301881-210 3305074)
στα ταμεία της ticketservices: Στοά Πεσμαζόγλου - Πανεπιστημίου 39 (210 7234567)
Τηλεφωνικές πωλήσεις με πιστωτική κάρτα στο 210 7234567
Και σε όλα τα καταστήματα Public.
Τιμές εισιτηρίων
ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Σάββατο - Κυριακή διακεκριμένη ζώνη 22€
Α΄ Ζώνη 17€
Β΄ Ζώνη (Α’ εξώστης) 15€
Παρασκευή (ενιαία τιμή) 13€
Τετάρτη, Πέμπτη (ενιαία τιμή) 15€
ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
Σάββατο έως Κυριακή 17€
Παρασκευή (ενιαία τιμή) 13€
Τετάρτη, Πέμπτη (ενιαία τιμή) 15€
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Σάββατο-Κυριακή (ενήλικες) 10€
Σάββατο - Κυριακή (παιδικό) 7€
Β΄ Εξώστης 5€
ΘΕΑΤΡΟ REX
ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
Σάββατο έως Κυριακή Διακεκριμένη Ζώνη 22€
Α’ Ζώνη 17€
Β’ Ζώνη 15€
Γ’ Ζώνη 15€
Παρασκευή (ενιαία τιμή) 13€
Τετάρτη, Πέμπτη (ενιαία τιμή) 15€
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Γενική είσοδος 10€
Κάρτα ανέργων 6€
ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Κάρτες ανέργων (Τετάρτη & Πέμπτη) 6€
AMEA (καθημερινά & Σαββατοκύριακο) 5€ Συνοδός ΑΜΕΑ 5€
Πολύτεκνοι καθημερινά & Σαββατοκύριακο (εκτός διακεκριμένης ζώνης) 10€
Τετάρτη & Πέμπτη φοιτητικό & άνω των 65 ετών 10€
Σαββατοκύριακο φοιτητικό & άνω των 65 ετών 13€
Κρατήσεις συλλόγων: 210.5288178-179 και [email protected]