Στείρα Πόλη από το Ιωνικό Θέατρο
Το Ιωνικό Θέατρο, ο παλαιότερος θεατρικός οργανισμός της Δυτικής Αττικής, με ψυχή του τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Αντώνη Παπαδόπουλο, ανεβάζει φέτος ένα δίπτυχο εμπνευσμένο από τους μύθους των Ατρειδών, ειδωμένους από εντελώς ριζοσπαστική σκοπιά.
Το έργο
Η νέα θεατρική πρόταση του Ιωνικού Θεάτρου για το 2017 ονομάζεται «Στείρα πόλη». Δύο έργα του Αντώνη Παπαδόπουλου με κοινό άξονα την Αργολίδα και την επίδραση των Μυκηνών στις ζωές των ανθρώπων. (Βασιλιάδων και μη).
«Ασίνην τε», το πρώτο θεατρικό έργο που ασχολείται με την σχεδόν ξεχασμένη αρχαία Ασίνη, που έζησε και πέθανε στη σκιά των Μυκηνών.
«Φυγή απ’ τις Μυκήνες»: Μέσα στο τρένο που τρέχει στο Χρόνο, η Κλυταιμνήστρα κι ο Αίγισθος ψάχνουν την αλήθεια τους ζώντας ένα μακροχρόνιο ψέμα. Ο Δούλος ρυθμίζει την αμφίβολη ισορροπία και σε κάθε σταθμό η ωμή κι απλή Αλήθεια πλησιάζει.
Το έργο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λεξίτυπον και διατίθεται στο φουαγιέ του θεάτρου.
Η παράσταση
Ένα σημαντικό έργο που έχει πραγματικά κάτι καινούργιο να προσθέσει στους κύκλους των αρχαίων τραγωδιών είναι αυτή η «Στείρα Πόλη» που συνδιαλέγεται με ταξική συνείδηση με την ηρωική μυθολογία της αρχαιότητας. Γιατί εκτός από τη δόξα των ολίγων που γράφουν την Ιστορία υπάρχει και η αφάνεια των πολλών που θυσιάζονται για τη δόξα εκείνων. Που γίνονται το υλικό πάνω στο οποίο χαράσσεται με αίμα η επίσημη Ιστορία.
Ας φανταστούμε λοιπόν την ασήμαντη Ασίνη, ένα τοπωνύμιο χαμένο στη λήθη του χρόνου ως εκείνο το σημαντικό τροφοδότη έμψυχου υλικού για τα καράβια των Δαναών που εκστράτευσαν στην Τροία.
Ας φανταστούμε από την άλλη το φάσμα της Κλυταιμνήστρας να φεύγει μακριά από το θάνατο που της επεφύλασσε η Μοίρα και να ταξιδεύει πέρα από το χρόνο, μέσα σε ένα τρένο με προορισμό την Ταυρίδα και την ιδέα της χαμένης Ιφιγένειας.
Ας φανταστούμε τους μύθους να ξαναγράφονται για να συμπεριλάβουν τους απλούς ανθρώπους που θυσιάζονται για τη δόξα και τα συμφέροντα των αρχόντων τους.
Παρά τους σκηνικούς περιορισμούς του χώρου και τις μικρές δυνατότητες της παραγωγής, ο Αντώνης Παπαδόπουλος έχει καταφέρει να στήσει μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση με τις τέσσερις ερμηνεύτριες (που υποστηρίζονται ικανοποιητικά από τους τρείς άνδρες του έργου) να ξεχωρίζουν και να καταφέρνουν να συγκλονίζουν τους θεατές με το ερμηνευτικό τους πάθος. Και βέβαια η ατμοσφαιρικότατη μουσική του Γιώργου Κομνά είναι εκ των ουκ άνευ για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Συνολικά ένα έργο που θα άξιζε αναγνώρισης και πέρα από τα όρια της περιφέρειας και ίσως ακόμη θα άξιζε να περιληφθεί στο ρεπερτόριο κεντρικών σκηνών για να το δουν περισσότεροι θεατές.
Συντελεστές παράστασης:
Κείμενα–Σκηνοθεσία Αντώνης Παπαδόπουλος
Μουσική : Γιώργος Κομνάς,
Φωτισμοί : Λουλούδης Χατζής,
Παίζουν οι :
Στέλιος Βέργος (Δούλος), Νίκος Λουκάς (Ο άνδρας στην Ασίνη), Γιώργος Μπάϊκας (Αίγισθος- στρατιώτης), Γεωργία Μπαχού (Ξεπεσμένη Ηθοποιός), Ευγενία Πασπαλά (Κλυταιμνήστρα), Γιάννα Πετρουτσά (Η γυναίκα στην Ασίνη) και Κυριακή Φαντάκη (Ιφιγένεια και έγκυος γυναίκα)
Υπό την Αιγίδα του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού Δήμου Κορυδαλλού
INFO
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Από 30 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα ως το Πάσχα στις 8 το βράδυ
Είσοδος Δωρεάν
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού
Λ. Γρηγόρη Λαμπράκη και Ταξιαρχών. Είσοδος από το Γκαράζ.