Indignation – Αγανάκτηση

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * *

Είδος: Δράμα Εποχής

Σκηνοθεσία: James Schamus

Πρωταγωνιστούν: Logan Lerman, Sarah Gadon, Pico Alexander, Danny Burstein, Linda Emond, Tracy Letts, Ben Rosenfield, Phillip Ettinger, Noah Robbins.

Υπόθεση: Καθώς μαίνεται ο Πόλεμος της Κορέας στις αρχές του 50, ο Μάρκους, νεαρός γιος εβραίου χασάπη από το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι, αναγκάζεται, προκειμένου να αποφύγει τη στράτευση, να εγκαταλείψει την πόλη του για να σπουδάσει με υποτροφία σε ένα έγκριτο άκρως συντηρητικό Κολέγιο του Οχάιο. Νέος, ορμητικός και μαχητικός, ο Μάρκους θα ξεκινήσει τις σπουδές του, ανυποχώρητος στις απόψεις του σε όλους τους τομείς-ακόμα και στον έρωτα ενώ θα αρνηθεί να υποταχθεί στους θρησκευτικούς πανεπιστημιακούς κανόνες. Πολύ σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι σε μία σύγκρουση με το κατεστημένο έχεις μόνο δύο επιλογές, είτε να υποταχθείς είτε να συντριβείς. Η υποταγή για τον ενσυνείδητα άθεο Μάρκους δεν είναι επιλογή…

Οι δυσκολίες προσαρμογής ενός προοδευτικού νεαρού Εβραίου στην συντηρητική κολεγιακή ζωή του 50 και η αμείλικτη σύγκρουσή του με το καθηγητικό κατεστημένο είναι το θέμα του συναρπαστικού 29ου μυθιστορήματος του Φίλιπ Ροθ (κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις). Αυτό το σχεδόν αυτοβιογραφικό έργο διάλεξε για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο μόνιμος σεναριογράφος του Ανγκ Λι, Τζέιμς Σάμους, προσφέροντάς μας τελικά την καλύτερη ever μεταφορά έργου του Ροθ. Ο Σάμους, πέρα από εκπληκτικός σεναριογράφος είναι και πολύπειρος παραγωγός και συγγραφέας και γενικά μια λαμπρή προσωπικότητα των Αμερικανικών γραμμάτων. Διαλέγοντας το έργο ενός συγγραφέα που έχει τη φήμη ότι δεν μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στην οθόνη, κερδίζει πανηγυρικά το στοίχημα και μας προσφέρει ένα κομψοτέχνημα βασισμένο σε πνευματώδεις διαλογικές αντιπαραθέσεις και πυρωμένο από οργή για την πνευματική ανεπάρκεια του μέσου ανθρώπου. Μια ωδή στον ορθό λόγο αλλά και την παντός είδους ελευθερία, ακαδημαική, θρησκευτική, σεξουαλική με τη μορφή ακαδημαϊκού δράματος εποχής. Αυτή την τραγωδία της σύνθλιψης μιας νεαρής ιδιοφυίας ο Σάμους φροντίζει να αποδώσει εξαιρετικά σε κάθε επίπεδο (γραφή, σκηνοθεσία, καλλιτεχνική διεύθυνση), είναι δε πολύ πιθανό αυτή η Αγανάκτηση να εξαργυρωθεί με κάποιες οσκαρικές υποψηφιότητες. 

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ

Στις αίθουσες από 06.10.16