Free State of Jones – Ο Επαναστάτης

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 139 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2

Είδος: Ιστορική Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Gary Ross

Πρωταγωνιστούν: Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Mahershala Ali, Keri Russell, Christopher Berry, Sean Bridgers, Jacob Lofland, Thomas Francis Murphy, Bill Tangradi, Brian Lee Franklin.     

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην καρδιά του Αμερικάνικου Εμφύλιου: Μετά την ήττα των Νοτίων στη μάχη του Κόρινθ το 1862 ο αγρότη Νιούτον Νάιτ από το Μισισιπή που υπηρετεί ως νοσοκόμος στις τάξεις των Νοτίων, λιποτακτεί και κρύβεται στους βάλτους της Κομητείας Τζόουνς. Εκεί, με τη βοήθεια της Ρέιτσελ, μιας μαύρης σκλάβας υπηρέτριας, οργανώνει μαζί με άλλους λιποτάκτες αλλά και με μαύρους σκλάβους που έχουν δραπετεύσει από τις φυτείες, μια ελεύθερη και αυτόνομη διαφυλετική Πολιτεία. Μια κομμούνα που λειτουργεί εντελώς δημοκρατικά και μάχεται τις δυνάμεις των Νοτίων και ό,τι παλιό και σάπιο αυτές αντιπροσωπεύουν. Ο Νιούτον και η Ρέιτσελ αργά ή γρήγορα ερωτεύονται και κάνουν και ένα παιδί. Πολλά χρόνια αργότερα ένας απόγονός τους δικάζεται στην Πολιτεία του Μισισιπή με βάση έναν ρατσιστικό νόμο που απαγορεύει μικτούς γάμους…Ο αγώνας για δικαιοσύνη και ισότητα δεν τελειώνει ποτέ.

Ο Γκάρι Ρος, σκηνοθέτης του πρώτου Hunger Games, ξέρει πώς να στήνει ένα μεγάλο θέαμα και να το εμπλουτίζει με κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους και μικρές χαρακτηριστικές λεπτομέρειες. Εδώ, βασισμένος σε δύο βιβλία που εξιστορούν ελεύθερα τα συνταρακτικά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ του 1863 και του 1865 σε μια γωνιά του οπισθοδρομικού φεουδαρχικού και ρατσιστικού Νότου των ΗΠΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ μας συστήνει την άγνωστη Ιστορία μιας πρωτοποριακής κομμούνας που ιδρύθηκε από έναν διορατικό και μπροστά από την εποχή του λευκό αγρότη. Η ταινία, που εν πολλοίς δραματοποιεί τα πραγματικά γεγονότα, καταφέρνει να ανασυστήσει το νοσηρό κλίμα της διχασμένης Αμερικής αλλά και τον παραλογισμό και τα πραγματικά οικονομικά και πολιτικά κίνητρα πίσω από τον πόλεμο και την δουλεία την οποία οι Νότιες Πολιτείες προσπάθησαν λυσσαλέα να διαφυλάξουν. Συγκλονιστικός ο Μάθιου Μακόναχι παραδίδει το σύνθετο πορτραίτο ενός σκληροτράχηλου ανθρώπου που έβλεπε πολύ πέρα από την εποχή του αλλά δεν είχε την πολιτική δύναμη να διατηρήσει το δημιούργημά του αλλά ούτε και τη βοήθεια των «φίλων» Βορείων που κι αυτοί δεν τον είδαν με καλό μάτι, έχοντας τη δική τους ατζέντα.

Το ράθυμο αλλά μεγαλόπνοο στιλ του Ρος μπορεί να ξενίσει όμως η ταινία συνολικά κερδίζει τις εντυπώσεις συγκρινόμενη με το παρεμφερές «Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος». Κοστούμια, σκηνικά, φωτογραφία και μοντάζ συνηγορούν για την εμφάνιση της ταινίας στην επόμενη απονομή Oscar ωστόσο το Αμερικάνικο κοινό αλλά και η πλειοψηφία της κριτικής δεν την τίμησε καθόλου στην εκεί προβολή της. Προφανώς κανείς δε θέλει να του θυμίζουν τα στραβά που κουβαλάει η χώρα του από δημιουργίας της. Ίσως μάλιστα παλιότερα η δημιουργία μιας τέτοιας ταινίας να μην ήταν καν εφικτή στις ΗΠΑ. Αργό αλλά ατμοσφαιρικό, λεπτομερές στην αναπαράσταση της εποχής αλλά πολιτικά εύστοχο και καυστικό είναι ήδη ένα παραγνωρισμένο φιλμ που αξίζει την προσοχή του ευρύτερου κοινού.   

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ

Στις αίθουσες από 15.09.16