Κατερίνα Βρανά

Ένας χρόνος στην πατρίδα της ήταν αρκετός για την, πολιτογραφημένη εδώ και 16 χρόνια Βρετανίδα, Κατερίνα Βρανά ώστε να γίνει talk of the town στο χώρο του standup comedy. Ήρθε με δύο προσωπικά shows στις βαλίτσες της, Feta with the Queen και About Sex, πάνω ακριβώς στην έκρηξη του εγχώριου standup comedy το 2015, κατέκτησε τα πλήθη και ετοιμάζεται να κάνει το δικό της Πέρασμα στην Ινδία, μια Χώρα-‘Ηπειρο από μόνη της, την οποία αγαπά πολύ. Αυτή την bilingual Μούσα της κωμωδίας ανέβασε στο Λόφο των Μουσών το Grand Magazine για μια φωτογράφηση ανάμεσα στις αιωνόβιες Ελιές τύπου Back to my Roots! Ακουστήκαμε! (με την καλή έννοια)…

Sold Out εμφανίσεις σε Ελλάδα, Αγγλία και Αυστραλία, ετοιμασίες για τη Summer Fiesta, σχέδια για το επόμενο Show… Βρίσκεις ποτέ χρόνο να διασκεδάσεις και εσύ λίγο; Τι σε κάνει να γελάς;

Διασκέδαση; Χμμ, έτσι κι έτσι! Οι παραστάσεις και οι υποχρεώσεις μου αφήνουν μόνο τα Δευτερότριτα ελεύθερα. Αυτές είναι οι καλύτερές μου μέρες αλλά είναι και μέρες που δεν προσφέρονται για έξοδο και παρέες αφού οι περισσότεροι μένουν μέσα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μου όμως είναι να βρω χρόνο να ξεκουραστώ. Με τη λογική του «στη βράση κολλάει το σίδερο» δεν σταματάω να ασχολούμαι με τα θέματα της δουλειάς οπότε αυτό που μου λείπει είναι ξεκούραση ή μάλλον μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς, διασκέδασης και ξεκούρασης. Πολλά με κάνουν να γελάω, καθημερινές καταστάσεις, η οικογένειά μου αλλά και πάρα πολλοί συνάδελφοί μου. Όταν βλέπω ένα καλό αστείο, γελάω και σκέφτομαι μέσα μου «βρε κοίτα πως το σερβίρισε ο άτιμος»! Και βέβαια γελάω πολύ με όλα αυτά τα ηλίθια αστεία βιντεάκια στο Youtube με γάτες, σκύλους, κατσίκες και λοιπά.

Πως είναι η καθημερινή ζωή μιας γυναίκας που πρέπει να εφευρίσκει συνεχώς αστεία και μάλιστα σε δύο γλώσσες; Πόσο Αθηναία παραμένεις μετά από τόσα χρόνια στο Λονδίνο;

Όταν επέστρεψα για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2011, μετά από τόσα χρόνια στην Αγγλία, δεν ήμουν καθόλου Αθηναία. Το μόνο που θυμόμουνα από το κέντρο ήταν αυτοί οι τρεις δρόμοι που ανεβαίνουν προς το Σύνταγμα, τώρα ποιος ήταν πάνω ποιος ήταν κάτω θα σας γελάσω. Μου έλεγαν οι γνωστοί μου Κατερίνα είσαι σοβαρή, δεν είναι δυνατόν, είσαι Αθηναία και απαντούσα, μα παιδιά πραγματικά δεν θυμάμαι! Στην αρχή δεν ήξερα πώς να κινηθώ, που να πάω για φαγητό, βλέπεις αυτά αλλάζουν συνεχώς σε μια πόλη σαν την Αθήνα. Τώρα που έχω περάσει περισσότερο καιρό εδώ, μπορώ να πω ότι ξέρω να κυκλοφορήσω, έχω στέκια για καφέ και φαγητό, αρχίζω να εγκλιματίζομαι.

Πως αισθάνεσαι που σε έχουν κατατάξει στις σημαντικότερες γυναίκες κωμικούς σήμερα; Σε αγχώνει ή σε «φτιάχνει» κατά κάποιο τρόπο αυτή η τιμή;

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο! Όταν κυκλοφόρησε αυτή η λίστα από το CNN, πέταξα από τη χαρά μου, σκέφτηκα wow! Sold out παραστάσεις και δόξες! Συνειδητοποίησα όμως ότι βρίσκομαι στην Αγγλία όπου ποσώς ενδιαφέρεται το κοινό για τη γνώμη των Αμερικανών. Άλλο CNN και άλλο BBC. Επίσης δεν νιώθω ότι είναι μια λίστα στο ύψος της οποίας θα πρέπει να έχω το άγχος ότι επιβάλλεται να σταθώ αλλά βέβαια θα μπορούσε πιθανώς να ανοίξει πόρτες σαν visa για το αμερικάνικο κοινό, αρκεί να βρισκόταν και η πραγματική visa εργασίας διότι ως γνωστόν στις ΗΠΑ δεν δουλεύει ξένος χωρίς άδεια!

Πόσο συμμετέχει αυτή η διάσημη κόμμωσή σου στα show; Θα άλλαζες ποτέ στιλ στο μαλλί;

Σ αυτή την παράσταση όχι. Συμμετείχε όμως στην προηγούμενη όπου είχα ολόκληρο κομμάτι αφιερωμένο σ αυτήν, πως ζει, πως κινείται, πως τρέφεται και τα λοιπά. Θα ήθελα να κάνω μια παράσταση με ίσιο το μαλλί αλλά τώρα πια έχει γίνει κάπως σαν σήμα κατατεθέν. Σαν παιδί μου που το μεγαλώνω μόνη μου!   

Υπάρχουν πολιτικοί που θα σε ενέπνεαν για σάτιρα ή δεν σε ενδιαφέρει η πολιτική επικαιρότητα;

Καθόλου! Πάνε να μου κλέψουν τη δουλειά. Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι πιο αστείο από αυτά που κάνουν οι ίδιοι. Εξάλλου έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος που βγαίνει να διασκεδάσει θέλει να ξεφύγει από την επικαιρότητα και δεν θέλει να την θυμάται εκεί που πάει να ξεσκάσει. Επίσης τα αστεία που βασίζονται στην πολιτική επικαιρότητα έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης. Προτιμώ να ασχολούμαι με θέματα πιο διαχρονικά και πανανθρώπινα, ανεξάρτητα από χώρα, κοινωνική θέση, φύλο και ηλικία.

Χρησιμοποιείς αυτοβιογραφικά στοιχεία στο About Sex;

Ναι πολλά! Αναφέρω τους γονείς μου, τα αδέλφια μου, μια δύο σχέσεις που είχα αλλά και βιώματα κάποιων φίλων, εν γνώσει όλων βέβαια!

Αν και ζούμε στην εποχή που το σεξ βρίσκεται άφθονο στο ίντερνετ, θα έλεγες ότι το μέσο κοινό δυσκολεύεται ακόμη και τώρα να γελάσει άνετα με το θέμα; Σου  έχουν τύχει ευτράπελα στη διάρκεια του About Sex;

Δεν νομίζω ότι το κοινό δυσκολεύεται! Απλά είμαστε λαός συντηρητικός και δε μας αρέσει να ακούμε κάποια πράγματα αν και πιστεύουμε ότι είμαστε και οι πρώτοι επιβήτορες! Σιγά σιγά όμως το κοινό συνηθίζει με αποτέλεσμα να μην έχω να θυμηθώ χοντρά ευτράπελα. Μου αρέσει έτσι όπως ο κόσμος στην αρχή είναι μαζεμένος και σταδιακά ανοίγεται και συμμετέχει.

Πόσο καιρό σου πήρε να «πάρεις το κολάι» των Αγγλικών τόσο ώστε να γίνει αποτελεσματική για το αγγλόφωνο κοινό η κωμωδία σου;

Μεγάλωσα δίγλωσση, μιλούσα Αγγλικά εκ γενετής. Όταν ήρθα στην Αγγλία για σπουδές υποκριτικής ένα από τα μαθήματα ήταν ο κωμικός αυτοσχεδιασμός, το οποίο-να ξεκαθαρίσω-δεν είναι το ίδιο πράγμα με το standup comedy. Εκεί λοιπόν που σου δίνουν μια λέξη από την οποία πρέπει να αυτοσχεδιάσεις μια κατάσταση, αυτόματα σταματάς να μεταφράζεις μέσα σου από Ελληνικά σε Αγγλικά και αρχίζεις να σκέφτεσαι απευθείας. Αυτό το μάθημα μου έδωσε μια γενναία ώθηση να χρησιμοποιώ τα Αγγλικά ως πρώτη γλώσσα πολύ πριν φθάσω να κάνω standup.

Υπάρχουν χτυπητές διαφορές ανάμεσα στο Ελληνικό και το Αγγλικό Κοινό;

Ο κόσμος γελά παντού, είτε στην Ελλάδα είτε στην Αγγλία, απλά στην Ελλάδα που το ταμπεραμέντο είναι μεσογειακό το volume του γέλιου πάει πιο ψηλά. Εκεί που υπάρχει διαφορά είναι στο πόσο εξοικειωμένοι είναι οι δύο λαοί με το standup. Στην Αγγλία είναι τόσο εξοικειωμένοι που μπορείς να κάνεις κωμωδία ακόμα και με την ίδια την φόρμα του stand-up. Ας πούμε εμένα μου αρέσει πολύ να σχολιάζω αν ένα κομμάτι «έπιασε» ή όχι, την ίδια την ώρα που το λέω, και το κάνω λες και μιλάω στον εαυτό μου. Πχ «Αυτό δεν τους άρεσε Κατερίνα, να μην το ξαναπείς» Ε αυτό στην Ελλάδα ξενίζει γιατί δεν καταλαβαίνουν τί ακριβώς κάνω και γιατί μιλάω στον εαυτό μου ενώ στην Αγγλία αυτό είναι φοβερά συνηθισμένο πράγμα.

Πιστεύεις ότι η Βασίλισσα θα μπορούσε να έχει τόσο χιούμορ ώστε να μοιραστεί μαζί σου μια μερίδα φέτα;

Θα ήθελα να πιστεύω πως ναι!!! Και θα ήθελα να τη γνωρίσω πριν το χάσει τελείως, γιατί νομίζω ότι πάτησε τα 90, είμαι πολύ περίεργη και για τη φέτα και για πολλά άλλα.

Πόσο απαραίτητη σου είναι η συμμετοχή του κοινού στο show;

Πάρα πολύ, με την έννοια ότι άμα δεν γελάνε το show δε δουλεύει! Προτιμώ όμως να ακούν και να γελάνε και λιγότερο να μιλάνε, γιατί όταν μιλάνε το υπόλοιπο κοινό μπορεί να μην έχει ακούσει το αστείο τους, να πρέπει να επαναλάβω και να εξηγήσω και να χαλάσει έτσι ο ρυθμός της παράστασης.

Αν ένα αστείο δεν λειτουργεί με το κοινό ενός show, λες οκ και πας παρακάτω, επιμένεις σ αυτό μέχρι να επικοινωνηθεί ή σου χαλάει κατά κάποιο τρόπο τον ειρμό και τη διάθεση;

Χαλαρά πάω παρακάτω. Όταν ξεκινάς να κάνεις standup και δεν πιάνει ένα αστείο, στην αρχή πανικοβάλλεσαι, σε πιάνει ένα άγχος που μεταδίδεται στο κοινό. Εγώ λέω ότι το κοινό είναι σαν τα σκυλιά που ξέρουν από τη μυρωδιά πότε τα φοβάσαι. Αν εσύ είσαι άνετος και να μην πιάσει ένα αστείο, οκ, πας παρακάτω και γλυτώνεις πολλή αμηχανία.

Ποιες ήταν οι καλλιτεχνικές επιρροές που είχες και τι σε εμπνέει για να φτιάξεις ένα νούμερο;

Πολλές και άσχετες μεταξύ τους επιρροές: ο Τζιν Κέλι και τα παλιά μιούζικαλ του Χόλιγουντ, το Μάπετ Σόου, ο Έντι Ίζαρντ,  οι Μόντι Πάιθονς, το Fawlty Towers αλλά και ο θρυλικός Μπένι Χιλ που έκανε το πρώτο κωμικό σόου με παγκόσμια απήχηση. Η έμπνευση μπορεί να έλθει από παντού αρκεί να δουλέψεις σωστά το νούμερο για να γίνει όσο πιο αστείο γίνεται.

Θα μας πεις λίγα λόγια για τη γιορτή κωμωδίας που ετοιμάζεις στο Γκάζι;

Είμαι φοβερά ενθουσιασμένη με όλο αυτό. Θέλαμε να γιορτάσουμε κάπως αυτή την τόσο πετυχημένη για το standup χρονιά, να κάνουμε μια φιέστα στο Θέατρο 104 που είναι το σπίτι για το Gazi Comedy Club, το μοναδικό comedy club της Αθήνας. Θα μετατρέψουμε το χώρο τελείως, με γιρλάντες, φωτάκια, φοίνικες, φλαμίνγκο, κάτι μεταξύ εξωτικού κιτς πανηγυριού, νησιού και μεξικάνικης φιέστας.

Θα υπάρχουν πολλές παραστάσεις και την αρχή θα κάνει το Open Mic, όπου θα μαζευτούν νέοι κωμικοί, στην αρχή τους, με special guests και θα δείξουν στο κοινό πως είναι η κωμωδία ωμή, μια καλή ευκαιρία για το κοινό  να δει την κωμωδία να πλάθεται. Μετά θα υπάρχει το Τι χάσατε, μια συρραφή από αποσπάσματα παραστάσεων, της δικής μου, του Ρήγα και του Χριστοφορίδη. Μια άλλη παράσταση θα λέγεται Τι θα δείτε, όπου ο Διονύσης Ατζαράκης, ο Δημήτρης Δούκογλου και η Χρύσα Κατσαρίνη θα παρουσιάζουν σκέψεις, ιδέες και σχέδια που θα γίνουν παραστάσεις του μέλλοντος. Στα ενδιάμεσα θα υπάρχουν δύο Gazi Comedy Club βραδιές με 8 κωμικούς η κάθε μια. Και θα υπάρχουν και τρεις καλεσμένοι, πρώτα  είναι η Σαμίνα, μια Ινδή με τρελές θεατρικές περγαμηνές που τώρα κάνει τρομερά αστεία αφηγηματική κωμωδία γύρω από την ζωή της στην Ινδία, την Αγγλία και το Αφγανιστάν, με ιστορίες και χαρακτήρες που θυμίζουν πολύ την Ελληνική ψυχοσύνθεση, αυτές τις περιβόητες θείτσες που κάθονται στο παράθυρο και σχολιάζουν τα πάντα σε κάποιο ελληνικό νησί. Μετά είναι η Τέσα, μια Αυστραλέζα που κάνει σωματικό θέατρο και βγάζει γέλιο χωρίς να έχει καμία ντροπή για τίποτα απολύτως! Όλη της η παράσταση είναι ένα τεράστιο πάρτι στο οποίο τσαλακώνεται ασύστολα. Τέλος ο Γιώργος από την Καλαμάτα που βρέθηκε στην Αγγλία για σπουδές βιοχημείας αλλά κατέληξε στο standup αντιμετωπίζοντας μεγάλη αντίδραση από τη μαμά. Και βέβαια η παράστασή του λέγεται Μαμά μην έρθεις! Ωστόσο τρία αυτοκίνητα Ζαχαρόπουλοι θα έρθουν από την Καλαμάτα για το show (μαζί με τη μαμά). Και όλες αυτές τις παραστάσεις μπορεί κάποιος να δει και με ενιαίο εισιτήριο 36 ευρώ και να έρχεται να χαλαρώνει ανάμεσα στους φοίνικες και τα φλαμίνγκο της φιέστας μας.

Μετά από το φεστιβάλ θα ξεκουραστείς, θα γεμίσεις μπαταρίες ή θα πάρεις πάλι τα όρη και τα αεροπλάνα για εμφανίσεις στο εξωτερικό;

Αααα! Αεροπλάνα και εξωτερικό βλέπω αλλά πριν από αυτό, ελπίζω μετά τις 20 του μήνα που τελειώνει και το άλλο φεστιβάλ που συμμετέχω στο Θέατρο Άβατον με το Λάμπρο Φίσφη, να κλέψω ένα 10ήμερο Ελληνικών διακοπών.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι και πως βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;

Μα κυρίαρχος του Πλανήτη! Ευελπιστώ στα επόμενα δέκα χρόνια να έχω κατακτήσει τον μισό και να πηγαίνω για τον υπόλοιπο. Θέλω να με ψηφίσει ο κόσμος για Βασίλισσά του. A real Queen! Σοβαρά τώρα, σχεδιάζω μια περιοδεία στην Ινδία, μια χώρα που έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, είμαι πολύ ενθουσιασμένη με την προοπτική να κατακτήσω το Ινδικό κοινό.

Συνέντευξη: Τάσος Ντερτιλής

Φωτογράφηση: Νίκος Ζαχαρόπουλος

Production Assistant: Αναστασία Επισκοποπούλου

Location: Λόφος Μουσών