«ΜΗΧΑΝΗ ΜΠΕΚΕΤ Ή ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠΠ»

Κεντρική σκηνή
Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου 2011

Η κεντρική παραγωγή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα κινηθεί πάνω σε δύο θεατρικά κείμενα του Μπέκετ με το γενικό τίτλο «ΜΗΧΑΝΗ ΜΠΕΚΕΤ Ή ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠΠ».
Είναι η γνωστή «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠΠ» (Krapp’s last tape) και τα «ΒΗΜΑΤΑ» (Footfalls) ένα πλήρες μονόπρακτο, που παίζεται για πρώτη φορά αυθύπαρκτο, (και όχι ανάμεσα σε άλλα πολλά έργα, στα πλαίσια κάποιου αφιερώματος η φεστιβάλ).
Τα δύο απαιτητικά κείμενα έχουν σαν κοινό παρονομαστή την… τραγωδία της μνήμης και ανέλαβαν να τα ερμηνεύσουν δύο πεπειραμένοι ηθοποιοί με έντονα δείγματα γραφής και μακρά πορεία στο θέατρο. 


«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠΠ»

Χρόνια κλεισμένος στο χώρο του ο Κραππ σε διαρκή πόλεμο με το χρόνο. 
Με τι να μετρήσει τον χρόνο της ζωής του, των βιωμάτων, των αναμνήσεων του. Τα κοινά ρολόγια μένουν σιωπηλά γύρω του. Σαν φοβισμένο ζώο μέσα στη φωλιά του ψάχνει και ακούει ξανά και ξανά τις μαγνητοταινίες της ζωής του προσπαθώντας να την ξεδιαλύνει. Θυμάται και μαγνητοφωνεί ξανά και ξανά τις αναμνήσεις του σε μια προσπάθεια να τις «παγώσει», να τις εξουσιάσει μια για πάντα. Το μόνο που καταφέρνει είναι να τις μπερδέψει περισσότερο έτσι που στο όραμα του η ζωή του να είναι μια επινόηση. Δεν ξέρουμε τελικά αν η γυναίκα που αγάπησε, ο ρομαντικός περίπατο στο ποτάμι, το νερό που κυλάει κάτω από τη βάρκα έχουν πράγματι συμβεί ή τα έχει επινοήσει για να κάνει την ζωή και τη μοναξιά του βιώσιμη.
Η διαδρομή από τη γέννηση στο θάνατο ενός ανθρώπου είναι βασανιστική και επώδυνη. 

 

 

 

 

«ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ»

Ο μονόλογος της Μαε είναι ένα πολυσήμαντο και δισυπόστατο κείμενο, καθώς το κεντρικό πρόσωπο βιώνει το παρόν σαν παρελθόν και το παρελθόν σαν παρόν και με ένα ιδιοφυή τρόπο τα βάζει να συνομιλήσουν μέσα από τις μνήμες της και όσα κομμάτια σώθηκαν από τη λήθη του χρόνου. Η αμφίπλευρη προσωπικότητα της Μαε στη διαδρομή που κάνει στο χρόνο, θυμάται, μπερδεύει εικόνες και πρόσωπα και λειτουργεί σαν επαναληπτικός παραμορφωτικός καθρέφτης, έτσι όπως συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο όταν καταφέρνει να φτάσει στα έγκατα του είναι του.Τα δύο κείμενα θα παρουσιαστούν σε μια ενιαία παράσταση και όχι σαν δύο μονόπρακτα.

Διάρκεια παράστασης: 1.30΄ χωρίς διάλειμμα.


 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ (Τελευταία μαγνητοταινία του Κραππ)
ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ (Τα βήματα)
Σκηνοθεσία - Σκηνικό: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Κοστούμια: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Ειδικοί μηχανισμοί και κατασκευές: ΝΙΚΟLAI KAMISEV
Ομάδα Έρευνας: Πολύκαρπος Πολυκάρπου (Phd Θεατρολογίας), Βίκυ Κυριακοπούλου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πάτρας), Γεωργία Λόλη (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθήνας)

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Κραππ: ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ
Μαε : ΚΟΡΑΛΙΑ ΚΑΡΑΝΤΗ

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη : 20:00
Πέμπτη : 21:00
Παρασκευή : 21:00
Σάββατο 19:00 και 21:00 
Κυριακή : 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος : 20 ευρώ
Φοιτητικό : 15 ευρώ

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, 11361-Αθήνα

τηλ. 2108656004 και 210-8624392

http://www.topos-allou.gr

[email protected]