«DE PROFUNDIS»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το έργο αυτό, ένα απ’ τα πιο ώριμα του Ουάιλντ, ήταν αποτέλεσμα των οδυνηρών συνειδητοποιήσεων αλλά και των εκπληκτικών μεταμορφώσεων που έκανε μέσα στη φυλακή. Πήρε, όπως ομολογεί ο ίδιος, «μερικά απ’ αυτά τα μαθήματα που είναι κρυμμένα στην καρδιά του πόνου».

Ο βαθύς στοχασμός, που διαπνέει όλο το έργο του Ουάιλντ, σ’ αυτές εδώ τις επιστολές βρίσκεται στις υψηλότερες στιγμές του και αποτελεί το απαύγασμα μιας μοναδικής ποιότητας σκέψης όπως και το κύκνειο άσμα μιας ταραχώδους ζωής που τον οδήγησε μέσα από τις σκληρότερες αντιθέσεις στα κράσπεδα της σοφίας.
Η αφοπλιστική του ειλικρίνεια στρέφεται τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τις υποκριτικές συμπεριφορές της Βρετανίας της εποχής του. Η αμεσότητα των διαπιστώσεών του δεν αφήνει περιθώρια για ωραιοποιήσεις των προσωπικών επιλογών του ανθρώπου. Αλλά, ενώ διεισδύει μ’ ένα τρόπο αυστηρό στη νοσηρότητα των κοινών νοοτροπιών, είναι συγχρόνως και βαθιά ανθρώπινος και συμπονετικός επιτρέποντας μια βαθύτερη κατανόηση της ψυχής και των μυστικών της διαδρομών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Όσκαρ Ουάιλντ, ένα απ’ τα πιο αστραφτερά πνεύματα της εποχής του, ανοίγει δρόμους πολύ πιο μπροστά από αυτήν. Στο De Profundis είναι σχεδόν προφητικός ενώ ο επαναστατικός του λόγος σε καθηλώνει. Οι σύγχρονοί του δεν τον κατάλαβαν όπως του άξιζε, δεν τον εκτίμησαν, δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τον θησαυρό των στοχασμών του. Ίσως έγραφε τότε για σήμερα γιατί είναι πολύτιμος σαν φλέβα πνευματικού χρυσού.
Στη παράσταση αυτή ακούγεται μέρος απ’ τον λόγο και τον στοχασμό του σε μία προσπάθεια να γίνει γνωστό στο σήμερα αυτό που στο χτες άφησε πολύ αδύναμα ίχνη στην κατανόηση των ανθρώπων. Στο αναλόγιο μας εισάγουν αφηγήσεις του Αντρέ Ζιντ που αφορούν την ίδια την προσωπικότητα του Ουάιλντ καθώς και λόγια που άκουσε από τον ίδιο και δεν γράφτηκαν ποτέ. Στη συνέχεια ο θεατής θα συναντήσει μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα τη φιγούρα που υπαινίσσεται τον φυλακισμένο συγγραφέα σ’ έναν διάλογο με τον βαθύτερο εαυτό του και τα προσωπικά του πιστεύω.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνική επιμέλεια: Χρυσάνθη Κορνηλίου

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Σεραφείμ Χουχούτας, Χρυσάνθη Κορνηλίου 



ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή: 00.00 (μεταμεσονύκτια παράσταση) 
Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 20.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100΄χωρίς
διάλειμμα


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Είσοδος 15 €
Φοιτητικό 12 €

 

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου Κυψέλη 112 56, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 86 13 739 / E-mail: [email protected]
www.dieleusis.gr