Άνοιξη στο Vault με Marvin’s Room και άλλους θησαυρούς
Μια πολύ επιτυχημένη σεζόν για τον δημοφιλή πολυχώρο συνεχίζεται ακάθεκτη. Με ναυαρχίδα την συγκινητική παράσταση του βραβευμένου Marvin’s Room, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Καρατζιάς δεν σταματά να εμπλουτίζει το πρόγραμμα με «φρέσκα καλούδια» που θα προσελκύσουν ξανά τους πιστούς φίλους αλλά και νέους θεατές.
Το συγκινητικό αλλά και αστείο δράμα του Scott McPherson, που χάθηκε πρόωρα το 1992 στη δίνη του AIDS μόλις στα 33 του χρόνια, ανήκει ήδη στα διαμάντια του νεότερου Αμερικάνικου θεάτρου, διάσημο και από την κινηματογραφική του μεταφορά του 1996.
Ο Δημήτρης Καρατζιάς, αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία του, καταφέρνει να μεταδώσει άριστα στο Ελληνικό κοινό αυτή την αίσθηση της συναισθηματικής σύγκρουσης στους κόλπους μιας εμβληματικής συντηρητικής οικογένειας του Αμερικάνικου Νότου αλλά και να εμφυσήσει έναν αέρα γλυκύτητας και αγάπης πάνω από τα δραματικά τεκταινόμενα. Μεγάλη και ουσιαστική βοήθεια η ολοζώντανη απόδοση στα Ελληνικά από τη Μελισσάνθη Μαχούτ.
Σοφά υπολογισμένες δόσεις χιούμορ ακολουθούν και αποφορτίζουν τις δραματικές κορυφώσεις του έργου σβήνοντας με ένα χαμόγελο το δάκρυ που έχει κυλήσει λίγο πριν. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην δακρύσει ή να βουρκώσει κάποιος θεατής, βλέποντας τις δύο αποξενωμένες αδελφές να συνειδητοποιούν σταδιακά μέσα από την απειλή της αρρώστιας και του θανάτου, τη δύναμη της αγάπης και τη ματαιότητα της ύπαρξης. Δύο μεγαλειώδη πορτραίτα που δίνουν την ευκαιρία τόσο στην Αθηνά Τσιλύρα να διαβεί με τεράστια ακρίβεια όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων όσο και στην Αλεξάνδρα Παλαιολόγου να αποδείξει πόσο σπουδαία Comedienne Χολυγουντιανού επιπέδου είναι: μια εκρηκτική δύναμη της φύσης που ξεχειλίζει τον μικρό χώρο του Vault. Και από την άλλη δεν υπάρχει περίπτωση να μη γελάσει κανείς με τις κορυφαίες ατάκες της ελαφρά διαταραγμένης θείας που ενσαρκώνει μοναδικά η Γιάννα Σταυράκη. Ο ίδιος ο Δημήτρης Καρατζιάς έχει κρατήσει για τον εαυτό του το ρόλο του αφηγητή και μεγάλου γιου, τον οποίο ευφυώς τοποθετεί στα πλαίσια της δράσης να «διέρχεται» επί της ουσίας από σκηνές του παρελθόντος του, ξεπερνώντας έτσι με χαρακτηριστική ερμηνευτική άνεση το θέμα της ηλικίας του ρόλου. Όσο για τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη και το αλάνθαστο κωμικό του timing στο ρόλο των γιατρών τα λόγια περιττεύουν καθώς και για τον νέο και πολλά υποσχόμενο Στράτο Στρατηγαρέα που καταφέρνει να προσδώσει αξιοσημείωτο σκηνικό βάρος στο σχετικά μικρό ρόλο του νεαρότερου γιου και για τον οποίο είμαι σίγουρος ότι θα ακούσουμε τα καλύτερα στο μέλλον.
Ένα κορυφαίο ερμηνευτικό σύνολο και μια ιδιοφυής σκηνοθετική προσέγγιση που εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις περιορισμένες σκηνικές δυνατότητες του χώρου τον οποίο στοιχειώνει η φωνή του Μάρβιν, του κατάκοιτου Πατριάρχη του Νότου που σβήνει στο διπλανό δωμάτιο, καθώς η οικογένεια επαναπροσδιορίζεται με άξονα την καθαρή ανιδιοτελή αγάπη.
Αξιολόγηση: * * * *
Για περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για την παράσταση, στο παρακάτω link:
Όμως το θησαυροφυλάκιο του Vault έχει κι άλλα να προσφέρει:
συνεχίζεται ο «ΜπΑΤσος» με το ρεσιτάλ του Μπάμπη Χατζηδάκη
http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2873/mpatsos-o-suggrafeas-tou-ergou-erxetai-sto-vault
επαναλαμβάνονται οι περσινές «Μικρές Ιστορίες Φόνων»
http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2989/mikres-istories-fonon
και συνεχίζεται για λίγο ακόμη το ξεκαρδιστικά βέβηλο «Αμήν»
http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2888/amhn-sto-vault
Συνεχίζονται επίσης ο μονόλογος του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός» με τον Ιωσήφ Ιωσωφίδη και το έργο της ομάδας Κύκλος «Καταλόγια... δημοτικοί στίχοι περί έρωτος και θυσίας».
Εξάλλου, παίζεται ήδη το «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου και έρχονται και «Οι μηχανικοί καταρράκτες» της ίδιας. Τέλος, στο Vault έχει μετακομίσει η παράσταση «Που είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα με τη Βέρα Κρούσκα, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Βάλτε λοιπόν άμεσα μια παράσταση του Vault στην ατζέντα σας.