Ερωτική Μονομαχία στο Θέατρο Άνεσις

Η ανάλαφρη κωμωδία των Scribe και Legouvé, πρότυπο δεξιοτεχνικής γραφής του 19ου αιώνα που χαρακτηρίζεται από κομψότητα, χάρη και χιούμορ, ανεβαίνει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Στη Γαλλία του 1817, όπου βασιλεύει ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΗ’, οι οπαδοί του έκπτωτου αυτοκράτορα Ναπολέοντα, χαρακτηρίζονται συνωμότες για το παραμικρό. Έναν τέτοιον νέο και όμορφο ευγενή, εχθρό του βασιλέα, τον Ερρίκο ντε Φλαβινιέλ (Αλέξανδρος Νταβρής), υποθάλπει στον πύργο της η δαιμόνια Κόμισσα ντ’ Οτρεβίλ (Κερασία Σαμαρά). Η ίδια, αλλά και η νεαρή χαριτωμένη ανεψιά της Λεονή (Βίκυ Μαραγκάκη), υποκύπτουν στη γοητεία του Ερρίκου. Η Κόμισσα κάνει τα πάντα για να τον διασώσει από τα νύχια του αρχηγού της αστυνομίας Βαρώνου ντε Μονρισάρ (Μιχάλης Μαρκάτης) ο οποίος καταδιώκοντάς τον φθάνει μέχρι τον πύργο της. Η Κόμισσα συγκρούεται μαζί του και τον παρασύρει με αριστοτεχνική κομψότητα από τη μία παγίδα στην άλλη, ώσπου φυγαδεύει τον Ερρίκο κάτω απ’ τη μύτη του αρχηγού. Στη φυγάδευση αυτή βοηθά ο Γουσταύος ντε Γκρινιόν  (Σαράντος Γεωγλερής), πιστός φίλος της Κόμισσας, ο οποίος μετά τις ερωτικές της υποσχέσεις, πείθεται να παραμερίσει τη φυσική του δειλία και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, προκειμένου να της φανεί χρήσιμος στη διάσωση του Ερρίκου.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ                    

Το έργο είναι ένα Piece bien faite, κωδικοποιημένη μορφή του θεατρικού έργου όπως διαμορφώθηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα από τον Scribe, συγγραφέα και αυτού εδώ του έργου. Είναι ένα είδος πολύ εμπορικό στην εποχή του που όμως ξεπεράστηκε γρήγορα, αφού δεν διέθετε βάθος και ανάπτυξη χαρακτήρων παρά μόνο ευφυολογία, τεχνάσματα και ανατροπές. Πάντως, με την τελειοποίηση των δραματουργικών τεχνικών του, αποτέλεσε τη βάση της νεότερης θεατρικής δραματουργίας. Έχοντας ως αφετηρία τον έρωτα και τα καπρίτσια του, οι Scribe και Legouvé φτιάχνουν ζευγάρια ταιριαστά και αταίριαστα, προκαλούν μηχανορραφίες και μεταμφιέσεις, εμπλουτίζουν τη δράση με λεπτή πονηριά και χιούμορ και προσφέρουν εκπλήξεις ως την τελευταία στιγμή.

Η παράσταση που έστησε η σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια Κερασία Σαμαρά καταφέρνει να αναβιώσει ένα νεκρό είδος, διατηρώντας ένα ζωηρό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια, παρεμβάλλοντας στη δράση ζωντανά τραγούδια που τη σχολιάζουν και βάζοντας πινελιές χαριτωμένου μοντερνισμού με «πάγωμα» της σκηνής ανά τακτά διαστήματα. Τα πλούσια σκηνικά και κοστούμια εποχής συμπληρώνουν ένα ικανοποιητικό, σχεδόν δίωρο θέαμα. Ερμηνευτικά επίσης η παράσταση ευτυχεί γενικά, με την πρωταγωνίστρια και τον Μιχάλη Μαρκάτη να ξεχωρίζουν.

Βαθμολογία: * * *

Τάσος Ντερτιλής

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΙΩ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ :  ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ:  ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΧΡΑΣ

ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ:  ΒΙΚΥ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΤΩΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  ΑΓΓΕΛΙΚΗ- ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΣΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θεατρική εταιρεία ΘΕΣΙΣ (www.thesisproduction.gr) & ΗΛΙΑΣ ΣΑΚΚΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ :

Σαράντος Γεωγλερής, Αλέξανδρος  Νταβρής, Βίκυ Μαραγκάκη, Κερασία Σαμαρά, Μιχάλης Μαρκάτης

INFO

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 μέχρι την Τρίτη 05/01/2016.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Γενική είσοδος : 15 €

Φοιτητές, σπουδαστές και άνω των 65 ετών 10 € 

Άνεργοι, πολύτεκνοι 5 € (για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων σε κάθε παράσταση)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 110  λεπτά

Χώρος: Θέατρο Άνεσις, Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι

Τηλ.2107488881 & 2107488882