Dan Georgakas Ο Επαναστάτης της Διασποράς

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 53 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας

Σενάριο: Κώστας Βάκκας, Παραγωγή: «Ιδέα»,  Διεύθυνση φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος, Μοντάζ: Αλέξης Βάκκας 

Υπόθεση: Ποιητής, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου, καθηγητής και πάνω από όλα αναρχικός ακτιβιστής: η ταινία είναι μια συνέντευξη-ποταμός του 77χρονου σήμερα Νταν Γεωργακά. Με γλαφυρό τρόπο αναφέρεται στην προσωπική του ιστορία: πώς έφτασαν στην Αμερική γονείς και παππούδες, πως σπούδασε, πως μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ «την πόλη του αυτοκινήτου» και πως ευαισθητοποιήθηκε επί σειρά ετών με συγγραφή βιβλίων και ακτιβιστικές δραστηριότητες κατά του ρατσισμού και όχι μόνον.

Η ταινία του Κώστα Βάκκα, φιλοδοξεί να αναδείξει μία διαφορετική θεώρηση της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ. Ο Κώστας Βάκκας γνώρισε τον Νταν Γεωργακά, όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ για τις ανάγκες των γυρισμάτων της προηγούμενης ταινίας του "Ταξισυνειδησία" και, όπως δηλώνει, εκτίμησε το ανοιχτό του μυαλό, την ευρεία του μόρφωση και τις αντιλήψεις του για τη ζωή. «Μέχρι την εποχή τη δική του, είχαν γραφτεί συγγράμματα, βιβλία ιστορικά για τους Ελληνοαμερικανούς και τους Έλληνες μετανάστες που κατάφεραν να προοδεύσουν, να κάνουν χρήματα, το κριτήριο δυστυχώς είναι το οικονομικό..., κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τους εργαζόμενους, που ήταν η τεράστια πλειοψηφία» υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης. Ο Νταν Γεωργακάς, με έργα του όπως το «Greek Αmericans at work», εξετάζει τις συνθήκες εργασίας και τους απεργιακούς αγώνες των Ελλήνων. Πιστεύει, δε, ότι αν και οι Έλληνες είναι μειοψηφία στις ΗΠΑ σε καίριες ιστορικές στιγμές, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για να κερδηθούν κατακτήσεις συνολικά για τους εργαζόμενους. 

Στον "Επαναστάτη της διασποράς", ο Γεωργακάς, μιλά επίσης για τις μαρξιστικές επιρροές και την ακτιβιστική του δράση ενάντια στον ρατσισμό, τον πόλεμο του Βιετνάμ και τη δικτατορία στην Ελλάδα. Από την πρώτη μέρα, όπως λέει, έδωσε το "παρών" στο αντιδικτατορικό κίνημα, γιατί θεωρούσε απίστευτο «να επιστρέψει ο φασισμός στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα». Ιδιαίτερα προβλήθηκε στα αμερικανικά ΜΜΕ, η απεργία πείνας που έκανε εκείνη την εποχή, μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο Βάκκας τονίζει ότι στην αντιδικτατορική του δράση βρήκε πιο πολύ κατανόηση από τους Αμερικάνους, παρά από τις επίσημες αρχές των Ελλήνων μεταναστών.

Στην τελική, δεν μας προκύπτει κάθε μέρα ένας 77χρονος ιδεολόγος της αναρχικής σκέψης και μάλιστα Ελληνοαμερικανός! Και μόνο αυτό είναι ισχυρό κίνητρο για τους λάτρεις των ντοκιμαντέρ (και είναι πολλοί στη χώρα μας).

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 19.11.15