Ο Αστακός οδηγεί την κούρσα των Βρετανικών Βραβείων Ανεξάρτητου Κινηματογράφου
Η βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τον καλοσερβιρισμένο Αστακό του, φαίνεται ήταν μόνο η αρχή. Ο Αστακός μπαίνει και πάλι στην κούρσα των βραβεύσεων, καθώς η παγκόσμια εισπρακτική επιτυχία της ταινίας στο καλλιτεχνικό κύκλωμα προβολής έρχεται να συμπληρώσει τις διθυραμβικές κριτικές αλλά και τα θετικά σχόλια της πλειοψηφίας πλέον των θεατών.
Σήμερα ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για τα Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου (Moet British Independent Film Awards). Η ταινία του-διεθνούς πλέον- Έλληνα σκηνοθέτη είναι υποψήφια σε επτά κατηγορίες: Καλύτερης ανεξάρτητης βρετανικής ταινίας, Σκηνοθεσίας (Γιώργος Λάνθιμος), Σεναρίου (Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου), Παραγωγής, Α’ ανδρικού ρόλου (Κόλιν Φάρελ), Β’ γυναικείου ρόλου (Ολίβια Κόουλμαν) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Μπεν Γουίσο).
Μετά από σχεδόν 30.000 εισιτήρια σε δέκα μέρες, σε μόλις 8 αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όλη η Ελλάδα μιλά για αυτή την αλλόκοτα κωμική ερωτική αλληγορία που σύντομα θα ανοίξει και σε 12 επαρχιακές πόλεις. Αντίστοιχη επιτυχία της ταινίας παρατηρείται και στο ευρωπαϊκό κύκλωμα όπου άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελληνικής εταιρείας διανομής της, στην Αγγλία (όπου πραγματοποιήθηκε και η επίσημη πρεμιέρα στο πλαίσιο του London BFI Film Festival) αλλά και στην Ιρλανδία (όπου γυρίστηκε) η ταινία έφτασε στις πρώτες 15 μέρες προβολής τις 740.000 λίρες σε εισπράξεις, σημειώνοντας μάλιστα 10% αύξηση στα εισιτήριά από την πρώτη εβδομάδα της, ενώ στη Γαλλία άνοιξε σε 126 αίθουσες κόβοντας την πρώτη μέρα 17.500 εισιτήρια. Και σε άλλες χώρες όμως πηγαίνει καλά όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και η Αυστραλία.
Να θυμίσουμε ότι ο (υποψήφιος για βραβείο ερμηνείας) Κόλιν Φάρελ και η Ρέιτσελ Γουάις ηγούνται ενός διεθνούς καστ που περιλαμβάνει και τις Αγγελική Παπούλια και Αριάν Λαμπέντ και έχει αναλάβει να μεταφέρει στον Αγγλόφωνο κόσμο το παράδοξο σύμπαν του δημιουργικού δίδυμου Λάνθιμος-Φιλίππου.
Ίσως είναι δύσκολο για την ταινία να επικρατήσει του καλλιτεχνικού ανταγωνισμού και να τρυπώσει στις Οσκαρικές υποψηφιότητες όμως θεωρώ βέβαιες κάποιες υποψηφιότητες στα BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας. Εξάλλου ο κάτοικος Βρετανίας πλέον Λάνθιμος ήδη κατατάσσεται σε ένα εκλεκτό Βρετανικό καλλιτεχνικό πλήθος αφού στις άλλες συνυποψήφιες ταινίες στα βραβεία συγκαταλέγονται τα υπέροχα «45 χρόνια» του Άντριου Χέι, ο μοντέρνος Macbeth με Φασμπέντερ και Κοτιγιάρ (υποψήφιοι και οι δύο για τις ερμηνείες τους) και το ντοκιμαντέρ για την Amy Winehouse του Ασίφ Καπάντια. Στις 6 Δεκεμβρίου που θα γίνει η απονομή, θα φανεί ποιος είναι το νέο «αφεντικό» του καλλιτεχνικού σινεμά.
Για κριτική παρουσίαση της ταινίας δείτε εδώ