Youth – Νιότη

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία/Ελβετία/Βρετανία – 2015 

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Κομεντί

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Paolo Sorrentino

Πρωταγωνιστούν: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda, Mark Kozelek, Robert Seethaler, Alex Macqueen, Luna Zimic Mijovic, Tom Lipinski, Chloe Pirrie, Alex Beckett, Nate Dern, Mark Gessner, Paloma Faith, Ed Stoppard, Sonia Gessner, Madalina Diana Ghenea και η σοπράνο Sumi Jo.

Υπόθεση: Ο Βρετανός Φρεντ είναι διάσημος συνθέτης και μαέστρος κλασσικής μουσικής που έχει σχεδόν αποσυρθεί. Ο Αμερικανός Μικ είναι διάσημος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Δύο παλιοί φίλοι που πλησιάζουν τα ογδόντα και βρίσκονται σε διακοπές σε ένα Ελβετικό resort στους πρόποδες των Άλπεων. Ο Μικ περιστοιχίζεται από μια πεντάδα νεαρών σεναριογράφων και ετοιμάζουν την τελευταία ταινία του. Ο Φρεντ παρατηρεί τον περίγυρο με φαινομενική απάθεια. Και οι δύο κοιτούν με περιέργεια και τρυφερότητα τις μπερδεμένες ζωές των παιδιών τους, τα κραυγαλέα νιάτα των σεναριογράφων που δουλεύουν με τον Μικ, και τους άλλους ενοίκους του ξενοδοχείου. Αντίθετα με εκείνους, κανείς δεν μοιάζει να ανησυχεί για τον χρόνο που περνά. Η ζωή όμως κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές ακόμα κι όταν έχει φθάσει κανείς σε τόσο μεγάλη ηλικία…

Το επόμενο βήμα του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη μετά το Oscar για το Grande Bellezza τον βρίσκει σε «ουδέτερο» έδαφος να μιλά Αγγλικά. Η έμφαση στην Ολύμπια Ελβετική ουδετερότητα όμως δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος. Η φιλοσοφία κινδυνεύει από τη μια στιγμή στην άλλη να γίνει αμπελοφιλοσοφία. Βέβαια η κρίση για αυτό εναπόκειται πάντα στις δυνατότητες και το επίπεδο του κάθε θεατή. Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι η δύναμη των εικόνων που τυλίγουν αυτό το λαλίστατο οδοιπορικό ενός ηλικιωμένου καλλιτέχνη προς μια αργοπορημένη συναισθηματική συνειδητοποίηση. Η εξωπραγματική ομορφιά του Αλπικού τοπίου, οι φελινικοί περιφερειακοί  χαρακτήρες, η λεπτή παρατήρηση ηθών και βίτσιων καθώς και η καίρια επιλογή των μουσικών θεμάτων και τραγουδιών είναι το κερασάκι στην τούρτα. Μια καλλιτεχνική τούρτα με ετερόκλητη προέλευση υλικών που έχουν ομογενοποιηθεί κατά δύναμη έτσι ώστε να σερβιριστεί στο μεγαλοαστικό παγκόσμιο κοινό-με-καλλιτεχνικές-ανησυχίες στο οποίο απευθύνεται. Μ αυτή την ομολογουμένως οπτικά πλούσια ταινία ο Σορεντίνο εγγράφεται στο διεθνές τζετ σετ της 7ης τέχνης. Αν αυτό ήθελε από την καριέρα του, τα κατάφερε εξαιρετικά. Αν όχι, θα πρέπει να ξανασκεφτεί πριν απομακρυνθεί από τις ρίζες του. Είναι πολύ τυχερός όμως που διαθέτει τρεις εξαιρετικούς ηθοποιούς στους πρώτους ρόλους. Ο Μάικλ Κέιν ως μαέστρος καταλαμβάνει με άνεση την ταινία, έχοντας ως αντίβαρο τη γνωστή και αγαπημένη μανιέρα του Χάρβει Καϊτέλ. Και οι δύο τους βρίσκονται στο ερμηνευτικό μικροσκόπιο ενός μελλοντικού σούπερσταρ, του Πολ Ντέινο. Όλοι μαζί περνούν το ελβετικό καθαρτήριο που θα τους οδηγήσει (όχι όλους) πίσω στην σωματική και πνευματική νιότη.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 15.10.15