A Walk in the Woods – Ταξίδι στην Αλαμπάμα

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια:  104 λεπτά

Είδος: Κωμική Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Ken Kwapis

Πρωταγωνιστούν: Robert Redford, Nick Nolte, Kristen Schaal, Nick Offerman, Mary Steenburgen και η Emma Thompson.

Υπόθεση: Ο κάπως εκκεντρικός και χιουμορίστας Αμερικανός συγγραφέας Μπιλ Μπράισον, έχοντας ζήσει για πάνω από 20 χρόνια στη Βρετανία όπου και γνώρισε τη γυναίκα του, ζει μια σχετικά ήσυχη ζωή στο όμορφο Νιου Χάμσαϊρ όταν, μετά από μια κηδεία, του καρφώνεται η ιδέα να περπατήσει το περίφημο αλλά δύσκολο ορειβατικό μονοπάτι που διασχίζει τα Απαλάχια όρη, ένα άγριο και παρθένο αξιοθέατο των Ανατολικών ΗΠΑ, που εκτείνεται από τη Τζόρτζια στο Νότο έως το Μέιν του Βορρά. Στο ταξίδι αυτό στο οποίο η συνετή γυναίκα του αντιτίθεται σφοδρά, βρίσκει ένα παλιό του φίλο για να τον συνοδεύσει, τον υπέρβαρο και πρώην αλκοολικό Στίβεν Κατζ. Ο Κατζ έχει κάποια μικρομπλεξίματα με το νόμο και δέχεται ευχαρίστως να «ξεφύγει» προκειμένου να γλυτώσει από τους πιστωτές του. Η γαλήνη της φύσης όμως την οποία ο Μπράισον αναζητεί στα βουνά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού ο φίλος του και συνοδός έχει διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με την έννοια «Περιπέτεια»…

Η αληθινή ιστορία του δύσκολου περάσματος (έστω και εν μέρει) των Απαλάχιων Ορέων από τον καθηγητή και συγγραφέα Μπιλ Μπράισον, έναν αξιόλογο χιουμορίστα συγγραφέα ταξιδιωτικών και άλλων βιβλίων, γνήσιο διάδοχο του Μαρκ Τουέιν, υπήρξε pet project του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ενός θρύλου πλέον του Αμερικάνικου κινηματογράφου αλλά και της γενικότερης αμερικάνικης κουλτούρας του 20ου αιώνα. Πανέμορφος ζεν πρεμιέ στα νιάτα του, μαχητικός ακτιβιστής, βαθιά μορφωμένος, στυλοβάτης της αναγέννησης του αμερικανικού κινηματογράφου μέσω του Ινστιτούτου Sundance και του ομώνυμου φεστιβάλ τα οποία ίδρυσε, παραμένει δραστήριος και γοητευτικός στα 80 σχεδόν χρόνια του καθώς μπαίνει στο πετσί του ρόλου του καθηγητή που παγωμένος μπροστά στο φόβο του Θανάτου, αποφασίζει να τον ξορκίσει επιστρέφοντας στη Φύση και αναλαμβάνοντας έναν άθλο όπως το δύσκολο πέρασμα των Βουνών, κατόρθωμα για έναν ηλικιωμένο που προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ακόμα ζωντανός και μάχιμος. Δίπλα στον κύριο καθηγητή του Ρέντφορντ θα σταθεί ένας άνθρωπος εντελώς αντίθετος από αυτόν, μια δύναμη της φύσης, ένας πληθωρικός, γήινος και «αμαρτωλός» που έχει πολλά στην καμπούρα του και ακόμη περισσότερα στην κοιλιά του. Η κοινή τους πορεία, οι άνθρωποι που συναντούν, οι δυσκολίες που ξεπερνούν και αυτές που δεν ξεπερνιούνται με τίποτα, περνάνε από την πανοραμική οθόνη με χιούμορ, ζεστασιά και με φόντο την απίστευτη και επικίνδυνη ομορφιά της οροσειράς των Απαλάχιων. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινώντας το ταξίδι προς Βορρά από τη Τζόρτζια, κλέβουν πολλές φορές, «κόβουν δρόμο», σκοντάφτουν και σταματούν αλλά δεν χάνουν ποτέ το ηθικό τους. Σημασία έχει η προσπάθεια και όχι ο προορισμός.

Ένα διπλό ρεσιτάλ ερμηνείας-σκέτη απόλαυση από τον Ρέντφορντ και τον ανανεωμένο Νικ Νόλτε αφιερωμένο με αγάπη στην αληθινή Αμερική, τη φύση, τη ζωή και την ανθρώπινη ψυχή που πάντα αποδεικνύεται ότι διαθέτει πολλά αποθέματα αντοχής. Σίγουρα η καλύτερη ταινία που έκανε ή θα μπορέσει ποτέ να κάνει ο ρουτινιέρης τηλεοπτικός κυρίως σκηνοθέτης Κεν Κουάπις.

Και μια ένσταση: ο ελληνικός τίτλος που βρήκε την Αλαμπάμα στο μονοπάτι των Απαλάχιων Ορέων άραγε; Ποιητική αδεία, την Αλαμπάμα ξέρουμε αυτήν εμπιστευόμαστε; Μπορεί η άκρη των βουνών στο χάρτη να καταλήγει στην Αλαμπάμα ωστόσο το ομώνυμο μονοπάτι δεν ξεκινά παρά από τη Τζόρτζια στα βορειοανατολικά και οι ήρωές μας ταξιδεύουν βόρεια προς το Μέιν (ψιλά γράμματα). Παρόλα αυτά, εδώ είναι το ταξίδι, ακολουθήστε το.

Διανομή: Seven films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 10.09.15