Inside out – Τα μυαλά που κουβαλάς (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 94 λεπτά

Είδος: Animation

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Pete Docter

Συνσκηνοθέτης: Ronaldo Del Carmen

Με τις φωνές των: Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind, Bill Hader, Lewis Black, Mindy Kaling, Kaitlyn Dias, Diane Lane, Kyle MacLachlan.

Στα ελληνικά ακούγονται: Νάντια Κοντογεώργη, Άντρια Ράπτη, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Λευτέρης Ελευθερίου, Κώστας Δαρλάσης, Μαρίνα Σαμάρκου, Ναταλία Παρτσινέβελου, Μαρία Πλακίδη, Χρήστος Θάνος, Βίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Μενούνος, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Αλέξανδρος Λουζιώτης.

Υπόθεση: Από το Midwest στο San Francisco είναι τεράστια η απόσταση! Και ακόμη περισσότερο για ένα κοριτσάκι του δημοτικού όπως η Riley που αγαπά πολύ την πόλη της αλλά αναγκάζεται να ακολουθήσει τους υπεραγαπημένους γονείς της όταν ο μπαμπάς της ανοίγει μια νέα εργασιακή σελίδα στην όμορφη κατά τα λοιπά πόλη του Ειρηνικού. Δυσκολίες προσαρμογής, νέο σχολείο, νέοι φίλοι αλλά και ένα σπίτι που δεν της αρέσει και η οικοσκευή που μεταφέρθηκε αλλού από λάθος, όλα μαζεύονται στο μικρό κοριτσίστικο κεφαλάκι. Για να μπούμε λοιπόν μέσα σε αυτό το εργαστήριο το οποίο διευθύνουν τα συναισθήματα: η Χαρά, η Θλίψη, ο Φόβος, η Αηδία και ο Θυμός. Στο Κέντρο Ελέγχου ζουν και αγωνίζονται αυτοί οι πέντε κολλητοί, με τη Χαρά να έχει τον πρώτο λόγο. Οι αλλαγές όμως στον τρόπο ζωής της Riley φέρνουν μεγάλη αναστάτωση στο Κέντρο Ελέγχου με τη Χαρά, που είχε μέχρι τώρα το πάνω χέρι διευθύνοντας το «κατάστημα», να προσπαθεί να διατηρήσει ψηλά το ηθικό καθώς οι υπόλοιποι ανταγωνίζονται ποιος θα επικρατήσει. Με συγκρουόμενα συναισθήματα η ζημιά δεν αργεί και πολύ.

Η φαντασία στην εξουσία ή μάλλον στην πολύχρωμη οθόνη μιας αθώας ψυχής που προσπαθεί να προσαρμοσθεί και να εξελιχθεί μέσα από δυσκολίες, νέες- ευχάριστες και μη- εμπειρίες και να βρει μια θέση στον κόσμο. Η μοναδική φαντασία του δημιουργού του Up Πιτ Ντόκτερ επενδύεται με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη για να εικονογραφήσει σχεδόν σουρεαλιστικά το περιεχόμενο του συνειδητού μιας ανθρώπινης  ύπαρξης. Τι μυαλά κουβαλάει λοιπόν ο καθένας και ειδικότερα ένα μικρό κοριτσάκι που μεγαλώνει και αλλάζει καθημερινά; Η έμπνευση του σκηνοθέτη σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το ίδιο του το παιδί και οι εύλογες απορίες του σαν γονιού: «Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά μας, μας λείπει η εποχή που ήταν μικρά και καθόντουσαν στα πόδια μας και μας έπαιρναν αγκαλιά» λέει. «Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να βγαίνουν έξω στον κόσμο, αλλά είναι γλυκόπικρο το συναίσθημα και μάλλον στενάχωρο όταν η παιδική ηλικία τελειώνει. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της ταινίας».

Οι περιπέτειες των συναισθημάτων που χάνουν τον έλεγχο και πλανώνται σε δαιδαλώδεις διαδρόμους γεμάτους ράφια με καταχωρημένα δεδομένα, προσπαθούν να προλάβουν το τρένο της σκέψης και να αποφύγουν τα σκοτάδια του υποσυνείδητου και τα τάρταρα των χωματερής αναμνήσεων απλά δεν έχουν ξαναγίνει! Τουλάχιστον τόσο συναρπαστικά και ελκυστικά. Και τόσο ψαγμένα. Εκπληκτικό το ψηφιακό design, αναμενόμενο για ένα studio με τόσο ψηλά ποιοτικά στάνταρ όπως η Pixar, ακόμη πιο εκπληκτική η μουσική υπόκρουση του σπεσιαλίστα στο είδος Mάικλ Τζιακίνο, ντύνουν τη γεμάτη σοφά διδάγματα περιπέτεια που αποτελεί η συναισθηματική ωρίμανση του ανθρώπου. Ο πολύχρωμος κόσμος του μυαλού σε αντιπαράθεση με τον πιο μουντό και επίπεδο αληθινό κόσμο που συνδυάζονται σε μια φέτα εξαιρετικού animation-υψηλή τέχνη για όλη την οικογένεια. Λατρεμένο και φαβορί για την Οσκαρική πεντάδα του χρόνου!

Η ταινία θα προβάλλεται και μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά για τους μικρότερους φίλους με τη Ναντια Κοντογεώργη να ερμηνεύει το ρόλο της Χαράς (ένας καλός λόγος να παρακολουθήσει κανείς και τις δύο βερσιόν της ταινίας).

Και λίγα trivia

Οι αναμνήσεις που στοιβάζονται σαν μπαλίτσες μέσα και έξω από το Κέντρο Ελέγχου περιέχουν σκηνές από τις ταινίες του Ντόκτερ Married Life και Up.

Η υδρόγειος σφαίρα που υπάρχει στην τάξη της Riley είναι η ίδια με αυτή που εμφανίζεται σε όλες τις ταινίες Toy Story.

Μία από τις συμμαθήτριες της Riley φοράει ένα ρούχο παραλλαγήw που αποτελείται από χαρακτήρες του Toy Story.

Μερικά από τα αυτοκίνητα στο Σαν Φρανσίσκο έχουν αυτοκόλλητα με χαρακτήρες του Cars.

Η εταιρεία του μπαμπά ονομάζεται Brang. Είναι μία λέξη που δεν υπάρχει και που ταιριάζει σε μία startup εταιρεία στο τεχνολογικό περιβάλλον του Σαν Φρανσίσκο. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 03.09.15