Der Amerikanische Freund – Ένας Αμερικανός Φίλος (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Γερμανία/Γαλλία – 1977 

Διάρκεια:  126 λεπτά

Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Wim Wenders

Πρωταγωνιστούν: Dennis Hopper, Bruno Ganz, Lisa Kreuzer, Gérard Blain, Nicholas Ray, Samuel Fuller, Peter Lilienthal, Daniel Schmid , Sandy Whitelaw, Jean Eustache, Lou Castel.

Υπόθεση: Όταν ο Αμερικάνος τυχοδιώκτης Τομ Ρίπλεϊ μαθαίνει ότι ο κορνιζοποιός Τζόναθαν Ζίμερμαν πάσχει από ανίατη ασθένεια πείθει τον Μάινοτ, έναν άνθρωπο του υποκόσμου να τον προσλάβει σαν πληρωμένο δολοφόνο. Μια τέτοια συμφωνία θα αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη στον Τζόναθαν, ώστε να αφήσει κάτι στη γυναίκα του και το παιδί τους. Τι έχει να χάσει αφού πρόκειται να πεθάνει ούτως ή άλλως; Είναι όμως αυτά τα γεγονότα; Μια σχέση μεταξύ φιλίας και απέχθειας θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες που θα πάρει απρόσμενη τροπή όταν ο Ζίμερμαν δειλιάζει να πραγματοποιήσει ακόμα ένα φόνο.

Το 1977 έσκασε με πάταγο στο διεθνές φεστιβαλικό κύκλωμα η κινηματογραφική διασκευή του Βιμ Βέντερς στο κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ «Ripley’s Game». Μια φρέσκια τότε σινεφίλ ματιά στη Χολιγουντιανή μυθολογία του νουάρ από έναν ανερχόμενο εκπρόσωπο του Γερμανικού νέου κύματος. «Οι Αμερικανοί έχουν αποικίσει το υποσυνείδητό μας» διατεινόταν εκείνη την εποχή ο 32χρονος Βέντερς, περιφέροντας την κάμερά του μεταξύ Νέας Υόρκης, Παρισιού, Αμβούργου και Μονάχου. Και καλά κάνανε αφού το αποτέλεσμα ήταν τέτοια αριστουργήματα. Η δύστροπη και μισάνθρωπος Χάισμιθ στην αρχή δεν ενθουσιάστηκε καθόλου από τη σινεφίλ προσέγγιση του νεαρού Βέντερς, αργότερα όμως άλλαξε άποψη καθώς η ταινία κέρδιζε πόντους στο πέρασμα του χρόνου. Ένα άλλο μυθιστόρημά της, «Ο ταλαντούχος κ. Ρίπλεϊ», με ήρωα τον ίδιο διφορούμενο χαρακτήρα είχε μεταφερθεί στην οθόνη το 1960 με τίτλο «Γυμνοί στον ήλιο» και με πιο ορθόδοξο τρόπο, από το Ρενέ Κλεμάν, κάνοντας σταρ τον Αλαίν Ντελόν. Βέβαια από τότε το σύμπαν της Χάισμιθ αλλά και ο δαιμονικός χαρακτήρας του Τομ Ρίπλεϊ μεταφέρθηκαν ξανά στην οθόνη με συγκλονιστικό παράδειγμα το remake του Ταλαντούχου κ. Ρίπλεϊ του  Άντονι Μινγκέλα με τον Ματ Ντέημον να γράφει ιστορία.

Η ταινία του Βέντερς, μια από τις καλύτερές του, προβάλλεται ψηφιακά αποκατεστημένη και παραμένει αγέραστη, ατμοσφαιρική και συναρπαστική. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του κορνιζοποιού ο Μπρούνο Γκαντζ κάνει το διεθνές ντεμπούτο του και αφήνει εποχή ενώ ο θρύλος των 60s Ντένις Χόπερ αναλαμβάνει το ρόλο του Ρίπλεϊ. Σε δεύτερους ρόλους μαφιόζων δύο σκηνοθέτες – θρύλοι του Χόλυγουντ, ο Σαμ Φούλερ και ο Νίκολας Ρέι στο πρόσωπο των οποίων ο Βέντερς τιμά το τραχύ και ατίθασο έργο τους. Πού χάθηκε άραγε αυτός ο νεαρός Βιμ και άφησε στο πόδι του τον Βιμ του «Όλα θα πάνε καλά»;

Απαραίτητη η θέαση για κάθε σινεφίλ που σέβεται τον εαυτό του. 

Διανομή: Strada Films 

Στις αίθουσες από 27.08.15 

Δεν υπάρχει διαθέσιμο trailer με ελληνικούς υπότιτλους.