Ο ΑΛΕΧΑΝΔΡΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΣΠΙΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αλεχάνδρο Κάστρο Εσπίν, γιος του ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο και άνθρωπος σημαντικός στην Κουβανέζικη ιεραρχία, βρίσκεται από χθες ανάμεσά μας σε ιδιωτική επίσκεψη, με την ευκαιρία της διοργάνωσης Φεστιβαλικού αφιερώματος στο σινεμά της Κούβας. 56 χρόνια από την επανάσταση που έφερε στην εξουσία τον Φιντέλ Κάστρο, μετά από δεκάδες κοσμοϊστορικές αλλαγές, απέναντι από τη χρόνια πίεση των ΗΠΑ και τον εμπορικό αποκλεισμό της, η πολυτραγουδισμένη Κούβα είναι εδώ. Με τις ελλείψεις της, την σχετική απομόνωσή της και ανοιχτά τα θέματα της διαδοχής στην ηγεσία της η Κούβα καταφέρνει να επιβιώνει και να εξάγει πολιτισμό, διεθνή αλληλεγγύη και (ναι!!!) επιστήμονες. Είναι επίσης γεγονός ότι μόλις πριν από ένα μήνα ξεκίνησαν κάποιες δειλές επαφές με την ηγεσία των ΗΠΑ που ίσως οδηγήσουν σε άμβλυνση των παραδοσιακά τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ήδη ανοίγουν Πρεσβείες εκατέρωθεν.

Ο κ. Κάστρο είναι επίσης εδώ για να παρουσιάσει το Βιβλίο του «Το τίμημα της ισχύος- Η αυτοκρατορία του τρόμου» με το οποίο λανσάρει την εκδοτική της δραστηριότητα η γνωστή εταιρεία διανομής ταινιών New Star. Το βιβλίο που γράφτηκε πριν 3 χρόνια και για πρώτη φορά κυκλοφορεί στη χώρα μας, ασχολείται σύμφωνα με το συγγραφέα του με «τη διεθνή τρομοκρατία που ασκούν οι ΗΠΑ ενάντια στον κουβανικό λαό, αλλά και σε άλλους λαούς».

Ο κ. Κάστρο αναφέρθηκε και στην τρέχουσα επικαιρότητα καταδικάζοντας με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη χθεσινή αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντάς την θλιβερό γεγονός. Ερχόμενος μάλιστα από το Παρίσι, την ώρα της επίθεσης βρισκόταν μόλις 2,5χλμ από το σημείο της επίθεσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η Κούβα έχει γνωρίσει την τρομοκρατία και τις συνέπειές της και επεσήμανε ότι η χώρα του έχει καταδικάσει την τρομοκρατία πολλές φορές σε διεθνές επίπεδο. Σχολίασε ότι παλαιότερα αρκετές τέτοιες ενέργειες, όχι μόνο μεμονωμένων ομάδων αλλά και κυβερνήσεων, δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και ήταν σα να μην είχαν συμβεί ποτέ για την κοινή γνώμη. Κάτι που άλλαξε αρκετά μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους των ΗΠΑ.

Στα πολλά ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη διπλωματική δραστηριότητα και κατά πόσο αυτό το άνοιγμα μπορεί να επηρεάσει το υπάρχον καθεστώς, ο κ. Κάστρο αντέτεινε ότι δεν ήταν τόσο ανάγκη της Κούβας η στενότερη επαφή με τις ΗΠΑ αλλά περισσότερο ανάγκη των ΗΠΑ να συγχρονισθούν με τον υπόλοιπο κόσμο που διατηρεί σχέσεις με τη χώρα του, επωφελούμενες και αυτές από την τεχνογνωσία της (πχ ιατρική). Εξάλλου αρνήθηκε τις συχνές κατηγορίες ότι στην Κούβα υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι ή λογοκρισία.

Ο κ. Κάστρο χαρακτήρισε επίσης θετική εξέλιξη την απελευθέρωση, με απόφαση του Προέδρου Ομπάμα, πέντε Κουβανών που ήταν φυλακισμένοι για 16 χρόνια στις ΗΠΑ γιατί, σύμφωνα με τον κ. Κάστρο «υπερασπίστηκαν τον κουβανικό, αλλά και τον λαό των ΗΠΑ, από την τρομοκρατία και τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική των κυβερνήσεων των ΗΠΑ». Δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει τον ελληνικό λαό που στάθηκε αλληλέγγυος με την Κούβα για χρόνια και τον χαρακτήρισε λαό με παραπλήσια ιστορία.

Είναι πάντα ενδιαφέρον να ακούει κανείς και την «αντίθετη άποψη». Η αλήθεια μπορεί να είναι κάπου στη μέση αλλά η Κούβα είναι πάντα στην καρδιά των περισσότερων ανθρώπων, ακόμη και Αμερικανών!

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 9/1/2014 στις 7 μμ ο κ. Κάστρο θα πάρει μέρος στην εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που γίνεται στα πλαίσια του φεστιβάλ κουβανικού κινηματογράφου, για τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης. Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Νίκος  Καρανδρέας και ο Αλεχάντρο Κάστρο. Θα προβληθεί η ταινία  Kangamba για τη διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας στην Αγκόλα, στην οποία συμμετείχε ως εθελοντής ο Αλεχάντρο Κάστρο. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια για τη διεθνή αλληλεγγύη σε ποίηση του Φώντα Λάδη και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Στο πιάνο ο Γιώργος Καμπογιάννης. Τραγουδούν η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Δημήτρης  Κάσσαρης.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 14 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο Studio new art cinema - Σταυροπούλου  33 και Σπάρτης – πλ. Αμερικής). Θα προβληθούν, συνολικά,  26 ταινίες και ντοκιμαντέρ. Καθημερινά 20:00 με  01.00 π.μ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 5 ΕΥΡΩ

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 3 ΜΕ 5 ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ)

Ημερήσιο  Πρόγραμμα Φεστιβάλ Κουβανικού κινηματογράφου

ΠΕΜΠΤΗ 8/1

20:00    Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ   

21:30    ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ                

22:30    Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ                                

23:00    ΦΙΝΤΕΛ: ΟΤΑΝ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/1

19.00    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

            ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΣΠΙΝ

21:00    KANGAMBA                                        

23:00    ΔΙΕΘΝΗΣ . ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΟΥΒΑ-ΒΙΕΤΝΑΜ

          . ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΠΑΝΤΑ

          . Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ              

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/1

20:00    LUCIA                                                 

23:00    PLAYA GIRON                                     '

23:30    BUENA VISTA SOCIAL CLUB               

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/1

20:00    EL BENNY                                          

22:00    Ο ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ               

23:00   . Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4

          . ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ              

ΔΕΥΤΕΡΑ 12/1

20:00    ΜΝΗΜΕΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                    

21:30    CUBAN STORY                                    

22:30    Η ΑΛΕΪΔΑ ΘΥΜΑΤΑΙ                            

23:00    Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ        

ΤΡΙΤΗ 13/1

20:00    ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΡΕΚΛΕΣ                                  

21:30  . Ο ΤΣΕ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

          . Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ                                

22:30    PLAYA GIRON                                     

23:00    ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΒΟΥΝΟ  

ΤΕΤΑΡΤΗ 14/1

20:00    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΑΛΒΑΡΕΣ          

23:00    ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΠΑΝΤΑ                        

23:30   ΤΣΕ- Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 

Το Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας της Κούβας (ICAIC), που ιδρύθηκε αμέσως μετά την επανάσταση, κατάφερε να ενσωματώσει την Κουβανική και Λατινοαμερικάνικη διανόηση δημιουργώντας έναν πραγματικά αυτόχθονα κινηματογράφο με έντονο διδακτικό χαρακτήρα, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Το σημαντικό δεν ήταν η εκμάθηση της τεχνικής αλλά η ανάπτυξη του ταλέντου. Οι ταινίες αντιμετωπίζονταν ως εργαλεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ήταν ένα φυτώριο ιδεών και συζητήσεων. Η εμπορευματοποίηση και ο λαϊκισμός είχαν απορριφθεί και το ζητούμενο ήταν οι ταινίες ποιότητας να είναι ταυτόχρονα και δημοφιλείς. Η ανάπτυξη που γνώρισε ο κουβανικός κινηματογράφος  οδήγησε στην παραγωγή σημαντικών ταινιών ποιότητας και αύξησε κατακόρυφα το κοινό του κάνοντάς τον πιο προσιτό.

«Μια ταινία δεν μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο, αλλά πρέπει να την δημιουργούμε σαν να μπορούσε να το κάνει».

Julio García-Espinosa Σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος του ICAIC.

Το περιοδικό Cine Cubano υπολογίζει ότι μόνο την πρώτη χρόνια λειτουργίας του ICAIC, 2 εκατομμύρια θεατές, χωρικοί, ανθρακωρύχοι, και απομονωμένες κοινότητες στα βουνά, είδαν ταινίες, 95% εκ των οποίων για πρώτη φορά στη ζωή τους.