Η Μέθοδος Γκρόνχολμ «μπαίνει σε εφαρμογή» στο Θέατρο ΑΜΙΡΑΛ

 

Με έμβλημα τη φράση «Δεν ψάχνουμε έναν καλό άνθρωπο που να μοιάζει τέρας, αλλά ένα τέρας που να μοιάζει με καλό άνθρωπο», η Μέθοδος Γκρόνχολμ  παραθέτει τη σκληρότητα του κόσμου της εργασίας μέσα από μία από τις πλέον απάνθρωπες διαδικασίες: την επιλογή προσωπικού. 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Οι τέσσερις επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση του γενικού διευθυντή μιας πολυεθνικής εταιρείας συναντιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων και υποβάλλονται στις τελικές δοκιμασίες της διαδικασίας επιλογής. Αυτές οι δοκιμασίες, όμως, ακροβατούν στα όρια του παραλόγου και δε φαίνεται να έχουν καμία σχέση με τη θέση και το αντικείμενο εργασίας.

Όλες αυτές οι δοκιμασίες που παρουσιάζονται στο έργο, που γράφτηκε το 2003 και παραμένει επίκαιρο και καυτό, είναι εμπνευσμένες από πραγματικές τεχνικές επιλογής προσωπικού, καταγεγραμμένες σε σοβαρές έρευνες ειδικών.

Η ιδέα για το έργο γεννήθηκε από μια πραγματική, ανέκδοτη ιστορία: «Σε ένα δοχείο απορριμμάτων στη Βαρκελώνη βρέθηκε μια σειρά εγγράφων, στα οποία ένας υπάλληλος του τμήματος προσωπικού από μια αλυσίδα σουπερμάρκετ είχε σημειώσει τις εντυπώσεις του για τους πιθανούς υποψηφίους για τη θέση του ταμία. Τα σχόλια έβριθαν φράσεων σεξιστικών, ξενοφοβικών και βάρβαρων, του τύπου «χοντρή», «βλαμμένη, ούτε χειραψία δεν ξέρει να κάνει…», «τσιριχτή φωνή, μοιάζει ηλίθιος…», κτλ. Εκείνος ο υπάλληλος, οχυρωμένος πίσω από την «ιερή» αποστολή που τού είχε ανατεθεί, θεωρούσε ότι είχε το δικαίωμα να ξεφουρνίζει και να γράφει αυτές τις ανοησίες για άτομα τα οποία δε γνώριζε καθόλου. Το γεγονός ότι είχε τη δύναμη να τους δώσει ή να τους αρνηθεί μια θέση εργασίας τον νομιμοποιούσε να είναι σκληρός και αδυσώπητος…»

Δεν έχει σημασία ούτε ποιοι είμαστε ούτε πώς είμαστε, αλλά ποιοι φαινόμαστε ότι είμαστε. Η πραγματική μας ταυτότητα δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε καν εμάς τους ίδιους…

Ο 50χρονος σήμερα Καταλανός συγγραφέας Ζόρντι Γκαλθεράν συνδυάζει με μαεστρία το χιούμορ με το δράμα, τη δυστυχία με τη χαρά, το λογικό με το παράλογο, το φυσικό με το μεταφυσικό, όπου η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη… 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Μετάφραση: Τζέλα Αυλωνίτη, Θάνος Ροδίτης

Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης

Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος

Κοστούμια: Evi Lee

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Θεολόγη 

Παίζουν: Όθων Μεταξάς, Στέλιος Καλαθάς, Ιωάννα Δελάκου, Αντώνης Καλογήρου. 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Πέμπτη 21:15

Παρασκευή 21:15

Σάββατο 18:15(λαϊκή) & 21:15

Κυριακή 20:00

Τιμές εισιτηρίων

Πλατεία: 16 ευρώ, Λαϊκή, φοιτητικό: 12 ευρώ

Διάρκεια: 105’

ΕΝΑΡΞΗ: Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

www.methodgronholm.gr

www.facebook.com/gronholmmethod

Θέατρο ΑΜΙΡΑΛ

Αμερικής 10, Αθήνα

Τηλ. 210.363.9385, 210.360.6192

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Άκης Χαραλαμπίδης 6974498625.