Η ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ» ΣΤHN ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ

Είναι γεγονός!!! O ιστορικός κινηματογράφος «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» επιστρέφει στην πόλη με την οποία έχει άρρηκτα συνδεθεί, ως  Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού και συμμετέχει στο Petit Paris d' Athènes 2014. Η κινηματογραφική αίθουσα που δημιούργησε μια ολόκληρη γενιά εραστών της 7ης Τέχνης, είναι και πάλι κοντά μας.  Για αρχή φιλοξενεί την εικαστική έκθεση "TO REQUIEM ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ".

"Το requiem του Μετανάστη" τόπος, ελευθερία, γλώσσα, νόστος

Η "παρέα της Φλώρινας", μια σύμπραξη αποφοίτων και σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Το requiem του Μετανάστη"

Πριν από τη γέννησή του ακόμα, κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία πατρίδα, ανήκει σε έναν τόπο. Ταυτόχρονα φέρει τα στοιχεία ενός πολιτισμού που διαμόρφωσε ο τόπος αυτός, που όμως διαρκώς τον ξεπερνούν και ταυτόχρονα τον εμπεριέχουν. Ανήκει όμως και στον εαυτό του γνωρίζοντας το εφήμερο της φύσης του. Η μητρική γη είναι ο χώρος του ανοίγματος στον κόσμο, ο τόπος της απελευθέρωσης της ύπαρξής του. Έτσι ο άνθρωπος οικεί τον κόσμο και η μητρώα γη του επιτρέπει να σκέφτεται και να ταυτίζεται με το εύρος της πατρίδας Γης και της πατρίδας Κόσμος. Όμως η απώλεια του γενέθλιου Τόπου, ωθεί τον άνθρωπο στο κενό. Είναι πλέον ανέστιος και το κενό αυτό, αποκτά Μορφή και Ταυτότητα. Είναι πλέον Οντολογικό. Το επερχόμενο μιας τέτοιας συνθήκης, αποτελεί κίνδυνο να χάσει ο άνθρωπος την ελευθερία του. Τότε αυτή εκδηλώνεται σαν το κυρίαρχο στοιχείο του Είναι. H ελευθερία αυτή καθ’ εαυτή, είναι ύψιστο αγαθό και η στέρησή της αποτελεί πηγή δυστυχίας για κάθε άνθρωπο. Όπου απαντάται ο άνθρωπος ως ιστορική υπόσταση κι όχι μόνο ως φυσικό ον, τον ακολουθεί η ελευθερία. Το Κράτος, στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, κηρύττει ολοκάθαρα το τέλος της ελευθερίας: «ελεύθερος ου τις έστι, πλην Διός». Όμως τα όντα έρχονται στον κόσμο ελεύθερα και η ελευθερία θέτει αρχετυπικά - προμηθεϊκά ερωτήματα που προηγούνται της πολιτικής:

Ποια είναι η μορφή και ποιο το περιεχόμενο της πολιτικής;

Με την πολιτική ελευθερία, ο άνθρωπος γίνεται ο εαυτός του;

Mόνο η πολιτική ελευθερία μπορεί να ολοκληρώσει τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον;

Η ελευθερία που υπάρχει στο εσωτερικό ενός έθνους, επιβεβαιώνει την υπόστασή του ιστορικά από και προς την κοινωνία των εθνών;

Ακόμα και αν γίνει αντιληπτό πως μόνο η πολιτική ελευθερία ολοκληρώνει τον άνθρωπο στην κοινωνική του υπόσταση, τίποτα δεν είναι αυτονόητο∙ η πολιτική που εναντιώνεται στην ελευθερία, πραγματοποιεί έναν προσανατολισμό προς τη βία και την τυραννία, όπου μέσα της ολοκληρώνει κάθε αφανισμό της σκέψης, του πνεύματος, της γλώσσας, του ιδίου του Είναι των ανθρώπων.

Για τη δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών το 2013, κάνει λόγο σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως τουλάχιστον 232 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους για τις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε ραγδαία την τελευταία δεκαετία, από 175 εκατομμύρια που ήταν το 2000. Η παγκοσμιοποίηση δεν ευθύνεται και δεν συνδέεται με τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων στη γη. Οι εμπνευστές της, επιδιώκουν τη διάλυση των υφιστάμενων πολιτισμών και προσδοκούν τη μετατροπή των πολιτών σε μετοίκους του πλανητικού χωριού που θα καθορίζεται από την ισοπεδωτική εμπορευματική ιδεολογία και πρακτική. Όμως τα αποτελέσματα είναι εκτός των προθέσεών τους. Η κυριαρχία του κέρδους, η απελευθέρωση του κεφαλαίου, η εμπορευματοποίηση των αξιών και η απόλυτη εξάρτηση από την τεχνική (τεχνολογία), αντί να ομαλοποιήσει τα τεκταινόμενα, οδηγεί σε ορμητικότερους εθνικούς ανταγωνισμούς και σε εμπύρετες θρησκευτικές διαμάχες. Η στάση αυτή οδηγεί με γεωμετρική πρόοδο σε οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και στον ισοπεδωτικό αφανισμό της σκέψης και της ελευθερίας.

Η Τέχνη θέτει τα δικά της ερωτήματα και ταυτόχρονα αναζητά τη διέξοδο από τον ασφυκτικό κλοιό του φαινομενικού που βιώνουμε μέσα από την πλάνη των αισθήσεων. Παράλληλα όμως επιδιώκει και την έξαρση των αισθήσεων. Επωμίζεται η ίδια την ευθύνη της διαφυγής μέσα στο αέναο παιχνίδι της με τον κόσμο. Ένα παιχνίδι ελιγμών και περιστροφών της ψυχικής ενέργειας που μας επιτρέπει να αισθανθούμε το χάος και να το αντιμετωπίσουμε υπερβατικά. Τη δύναμη, τον ήχο και την ευθύνη της υπέρβασης, αυτή τη γλώσσα της Τέχνης, αναζητούν οι νέοι δημιουργοί της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Αυτό που ομιλεί η γλώσσα μέσα από το λέγειν. Ο ύστατος χαιρετισμός και το γενέθλιο πρώτο… Requiem των μεταναστών, ταυτόχρονα και της οικουμένης… Η Εξόδιος Ακολουθία για τον ξεριζωμό του ανθρώπου, του ονείρου, της χαμένης πατρίδας, του κόσμου… Το Requiem του πολυπόθητου νόστου…

Επιμέλεια έκθεσης & κείμενο τεκμηρίωσης:

Θωμάς Ζωγράφος - Εικαστικός

Συντονισμός: Αννα Τσαμκόσογλου

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον ανανεωμένο πολυχώρο του Κινηματογράφου ΑΛΚΥΟΝΙΣ NEW STAR ART CINEMA Ιουλιανού 42-46, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 9 με 19 Οκτωβρίου 2014

Ωράριο λειτουργίας: 17:00 – 21:00