ΑΡΧΑΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΣ: Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Μια σημαντική έκθεση

 

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ) και η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οργανώνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών  από 25 Οκτωβρίου 2014 έως 11 Ιανουαρίου 2015 έκθεση με θέμα ΑΡΧΑΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΣ: Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  Ὑδραύλεως ἦχος ἡδὺς καὶ τερπνὸς.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 25 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του Πάνου Βλαγκόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μέλους του Προγράμματος Ανακατασκευής της Αρχαίας  Υδραύλεως  του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών  καθώς και μουσική επίδειξη του οργάνου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα από το επιστημονικό προσωπικό της Ι' ΕΠΚΑ.


Κεντρικό έκθεμα είναι η Ύδραυλις που ανακατασκεύασε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών κατά την περίοδο 1995-1999. Προηγήθηκε συστηματική μελέτη όλων των αρχαίων πηγών, έρευνα στις αρχαιοελληνικές μουσικές κλίμακες καθώς και στην χρήση και επεξεργασία των διάφορων υλικών κατά την αρχαιότητα. Για την κατασκευή των αυλών του οργάνου ακολουθήθηκε πιστά το αρχαιολογικό εύρημα του Δίου.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα  σχέδια του αρχαιολογικού ευρήματος του Δίου, εικόνες από απεικονίσεις της Υδραύλεως σε αρχαία αγγεία, νομίσματα, μωσαϊκά, μικρά γλυπτά και πήλινα αντικείμενα κατά την αρχαιότητα. 

Η Ύδραυλις ήταν αρχαιοελληνικό αερόφωνο όργανο της αρχαιότητας με ισχυρό και οξύ ήχο, χρησιμοποιούμενο στα θεάματα του ιπποδρόμου και στην εκτέλεση στρατιωτικής μουσικής. Η ύδραυλις, αποκαλούμενη και όργανο του νερού, ήταν επινόηση και εφεύρεση του μηχανικού Κτησίβιου του Αλεξανδρέα. Κατασκευάστηκε αρχικά στην Αλεξάνδρεια τον 3ο αιώνα π.Χ. και για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης διασώζονται περιγραφές του Ήρωνα του Αλεξανδρέως και του Βιτρούβιου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του οργάνου αυτού ήταν το υδραυλικό σύστημα πάνω στο οποίο βασιζόταν για να λειτουργήσει, καθώς αυτό ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή, κίνηση και ρύθμιση της πίεσης του αέρα, ο οποίος διοχετευόταν στους αυλούς διαμέσου μιας σειράς μοχλών. Απόγονος αυτού του πρωτοποριακού οργάνου, αφού πέρασε από τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς ήταν το εκκλησιαστικό όργανο που συναντάμε στις μεγάλες Μητροπόλεις της Δυτικής Ευρώπης.

Κατά την τελευταία 15ετία (1999-2014) έχουν πραγματοποιηθεί  πολλές παρουσιάσεις της Υδραύλεως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τόκιο & Shizuoka, 100η Επέτειος διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος & Ιαπωνίας - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Ανόβερο, EXPO 2000 - Μαδρίτη, Δεύτερη Διεθνής Έκθεση “Madrid por la Ciencia” - Λονδίνο, Queen Elizabeth Hall - Ιταλία, Κρότωνας - Στοκχόλμη, Medelhavsmuseet - Ουάσιγκτον,The Corcoran Gallery κ.α.).

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην ιστορία του οργάνου και στην σταδιακή μετεξέλιξή του στο σύγχρονο Εκκλησιαστικό Όργανο καθώς και να δοκιμάσει, εφόσον το επιθυμεί, τον ήχο της Υδραύλεως στο πειραματικό μοντέλο από πλεξιγκλάς, που επίσης εκτίθεται.  Η έκθεση πλαισιώνεται από ηχητικό και οπτικό υλικό.

Μια μοναδική ευκαιρία συνδυασμού της απόλαυσης του υπέροχου φθινοπωρινού τοπίου των Δελφών με μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχαιολογική περιήγηση.