Gone Girl - Το Κορίτσι Που Εξαφανίστηκε

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 149 λεπτά

Είδος: Θρίλερ                                                

Σκηνοθεσία: David Fincher

Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon, Kim Dickens, Patrick Fugit, Casey Wilson, Missi Pyle, Sela Ward, Emily Ratajkowski, Kathleen Rose Perkins, Lisa Banes, David Clennon, Scoot McNairy, Boyd Holbrook, Lola Kirke. 

Υπόθεση: Ένα νεαρό ζευγάρι πού έχει πρόσφατα μετακομίσει λόγω οικογενειακών συνθηκών στο Μιζούρι του Αμερικάνικου Midwest – ο συγγραφέας Νικ Νταν, με λαϊκή καταγωγή και η Νεοϋρκέζα γυναίκα του Έιμι, συγγραφέας παιδικών ιστοριών με μεγαλοαστικό background- έχουν όλα τα φόντα να αποτελέσουν το τέλειο δείγμα συζυγικής ευτυχίας και γαλήνης. Όμως, η Έιμι εξαφανίζεται τη μέρα της 5ης επετείου του γάμου τους, αφήνοντας να φανούν οι πρώτες ρωγμές στη σχέση και αποκαλύπτοντας σταδιακά έναν λαβύρινθο σκοτεινών μυστικών που επισκιάζουν την επιφάνεια της καλογυαλισμένης τους ευτυχίας. Ο Νικ από απελπισμένος σύζυγος που συνεργάζεται στην αστυνομική έρευνα μετατρέπεται σε βασικό ύποπτο ενός φόνου χωρίς πτώμα, καθώς σταδιακά αποκαλύπτονται διάφορες περίεργες πτυχές του χαρακτήρα του και λεπτομέρειες της σχέσης του με την εξαφανισμένη. Η αναζήτηση της Έιμι ανάγεται σε σταυροφορία για τα αδηφάγα και σκανδαλοθηρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία την θέλουν - ζωντανή ή νεκρή, αδιάφορο – προκειμένου να ταΐσουν τη χειραγωγούμενη και διψασμένη για καυτές αποκαλύψεις μάζα. Όσο η έρευνα προχωρά τα γεγονότα σοκάρουν και ανατρέπουν την εικόνα της επίπλαστης ευτυχίας και οδηγούν σε αμφιβολίες σχετικά με την αληθινή ταυτότητα και τη σχέση των βασικών πρωταγωνιστών.

Ο μεγάλος σύγχρονος μάστερ της ατμόσφαιρας και του σασπένς David Fincher μεταφέρει στην οθόνη το best seller της Gillian Flynn η οποία μάλιστα ανέλαβε προσωπικά το σενάριο αλλάζοντας και το τέλος της ιστορίας προκειμένου να κρατήσει σε αγωνία όσους θεατές έχουν διαβάσει το βιβλίο (!). Αυτή τη φορά συνθέτει την ατμόσφαιρα του θρίλερ με τη μαύρη κωμωδία-σάτιρα των Media (με τα οποία αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί τότε τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα) αλλά και του τρόπου λειτουργίας των μηχανισμών καταστολής και απονομής δικαιοσύνης. Μια γοητευτική και συναρπαστική saga που θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει σαν τηλεοπτική σειρά prime time  αν δεν είχε τόση πυκνότητα η μισανθρωπία πίσω από την ανάλυση των σε γενικές γραμμές αρνητικών χαρακτήρων της ταινίας και τόσο σαρδόνιο χιούμορ η καταγραφή των ταξικών και πολιτιστικών διαφορών που καταρρίπτουν το μύθο του One nation της Αμερικής. Για μια ακόμη φορά ο Fincher αποδεικνύεται άξιος απόγονος του Hitchcock αλλά και του Billy Wilder αν και απλώνει την ιστορία του σε πολλά επίπεδα που στις δυόμιση ώρες διάρκειας τείνουν κάποιες φορές  να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Τίποτε δεν θα είχε την ίδια αίσθηση όμως χωρίς τη μαγνητική και σαγηνευτική παρουσία της Rosamund Pike που κεντάει ένα αξέχαστο και ανησυχητικό πορτραίτο στο ρόλο της Έιμι. Το υπόλοιπο καστ είναι απλά άπαιχτο. Στο μουσικό σκορ και πάλι το Οσκαρούχο δίδυμο των Trent Reznor και Atticus Ross.

Κριτική της σύγχρονης Αμερικάνικης κοινωνίας που λατρεύει τα χολιγουντιανού τύπου success stories με κάθε τίμημα σε μια ταινία που θα συζητηθεί πολύ κατά την πορεία της προς την επόμενη τελετή απονομής των Oscar… 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 02.10.14