Parker

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2013                                                                      

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Αστυνομική Περιπέτεια                       

Σκηνοθεσία: Taylor Hackford

Πρωταγωνιστούν: Jason Statham, Jennifer Lopez, Michael Chiklis, Wendell Pierce, Clifton Collins Jr., Bobby Cannavale, Patti LuPone, Carlos Carrasco, Micah Hauptman, Emma Booth, Nick Nolte, Daniel Bernhardt, Billy Slaughter, Jon Eyez, Carl J. Walker. 

Υπόθεση: O Πάρκερ είναι ένας σκληροτράχηλος κακοποιός με κώδικα τιμής: δεν κλέβει ποτέ από φτωχούς και δεν σκοτώνει ποτέ αθώους. Όταν όμως του τη φέρνουν οι συνεργάτες του σε μια ληστεία τράπεζας, του κλέβουν όλη τη λεία και τον αφήνουν στο χαντάκι του δρόμου νομίζοντας ότι τον σκότωσαν, ο Πάρκερ ορκίζεται εκδίκηση. Μεταμφιεσμένος και με νέα ταυτότητα βρίσκει τα ίχνη τους στη Φλόριντα και τους ακολουθεί στην επόμενη τους “δουλειά”, μια κλοπή κοσμημάτων στο Παλμ Μπιτς. Σκοπός του είναι η εκδίκηση και η αρπαγή της λείας μετά τη ληστεία. Στο πλευρό του αυτή τη φορά εμπλέκεται άθελά της μια φτωχή Λατίνα μεσίτρια που προσπαθεί να του πουλήσει ένα σπίτι.  

Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα Flashfire του θρυλικού συγγραφέα και σεναριογράφου Donald E. Westlake, ένα από τα 30 που έχει γράψει με το ψευδώνυμο Richard Stark και με ήρωα τον Πάρκερ. Ο Στέιθαμ ερμηνεύει με τον δικό του «σωματικό» τρόπο τον χαρακτήρα που έχουν στο παρελθόν ερμηνεύσει ο Λι Μάρβιν (Point Black, 1967) ως Γουόκερ και ο Μελ Γκίμπσον (Payback, 1999) ως Πόρτερ. Ο βετεράνος πια σκηνοθέτης Taylor Hackford, πάλαι ποτέ δημιουργός των «Against All Odds» (1984) και «Ιπτάμενος και τζέντλεμαν» (1982), εικονογραφεί σωστά το εγκληματικό σύμπαν του λιγομίλητου Πάρκερ με την ιδιότυπη ηθική του, χωρίς αφηγηματικές εξάρσεις και με ατού τη γήινη παρουσία της Τζένιφερ Λόπεζ. Η λατίνα σούπερσταρ ευτυχώς αφήνει στην άκρη για λίγο την J.Lo και μεταμορφώνεται σε αποτελεσματικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη φιλμική βία και τη μίζερη αμερικάνικη πραγματικότητα, ανεβάζοντας το επίπεδο της ταινίας πάνω από το «straight to video» θέαμα.    

Διανομή: Village Films 

Στις αίθουσες από 31.07.14