Casse-Tête Chinois – Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν

Παραγωγή: Γαλλία – 2013 

Διάρκεια:  117 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί                             

Σκηνοθεσία: Cedric Klapisch                         

Πρωταγωνιστούν: Romain Duris, Audrey Tautou, Cécile De France, Kelly Reilly, Sandrine Holt, Flore Bonaventura, Jochen Hägele, Benoît Jacquot, Li Jun Li, Peter McRobbie.           

Υπόθεση: Η ζωή του 40χρονου Γάλλου συγγραφέα Ξαβιέ περιπλέκεται όταν η Αγγλίδα σύζυγός του αποφασίζει να τον χωρίσει, να πάρει τα παιδιά τους και να πάει να ζήσει στη Νέα Υόρκη όπου έχει βρει τον έρωτα της ζωής της! Ο Ξαβιέ, μη θέλοντας να στερηθεί τα παιδιά του, αποφασίζει να τα παρατήσει όλα και να πάει κι αυτός να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, κάνοντας μια νέα αρχή. Ο μετανάστης όμως, όπως και να έχει μετανάστης είναι! Ο Ξαβιέ που δεν φαίνεται να έχει κατασταλάξει ακόμα στη ζωή του, την κάνει ακόμη πιο περίπλοκη προσπαθώντας να τακτοποιηθεί κάπου στο χάος της Νεοϋορκέζικης Τσάιναταουν. Χωρισμοί, θετοί γονείς, γκέι γονείς, μετανάστευση, παγκοσμιοποίηση: η ζωή του Ξαβιέ είναι σαν κινέζικος γρίφος. Ένας γρίφος που αν και στερείται συνοχής και ηρεμίας (όπως ακριβώς και η μοντέρνα Νέα Υόρκη), του προσφέρει άπλετο υλικό για τη συγγραφική του δουλειά. Γυναίκες (straight και λεσβίες) πάνε κι έρχονται, ζευγάρια αλλάζουν και επανέρχονται, παιδιά πάνε κι έρχονται από σπίτι σε σπίτι, μέχρι που όλα βρίσκουν τον δρόμο τους και ζουν αυτοί καλά και τα λοιπά και τα λοιπά…

Φινάλε λοιπόν (;) για τις περιπέτειες του Ξαβιέ Ρουσό, 11 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Euroflirt (L'auberge espagnole) και 8 χρόνια μετά τις Ρώσικες Κούκλες (Les poupées russes). Ο αγαπημένος νευρωτικός ήρωας του Σεντρίκ Κλαπίς, ιδανικά ερμηνευμένος από τον Ρομαίν Ντυρί, βρίσκει επιτέλους την ωριμότητα και το νόημα της ζωής, χαράσσοντας το μέλλον χωρίς να διαγράφει το παρελθόν. Χαοτική και η αρχή της ταινίας που ωστόσο, όσο κυλάει η ίντριγκα και ξεμπλέκει ο γρίφος της ζωής του Ξαβιέ, τόσο πιο γοητευτική και ενδιαφέρουσα γίνεται. Κωμωδία όπου το γέλιο ενίοτε παγώνει στα χείλη λόγω της σοβαρότητας των καταστάσεων που προκύπτουν στη ζωή του ήρωα αλλά και δράμα που πατάει στη αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης συνδυάζονται σχεδόν αρμονικά σε όλη τη διάρκεια της ταινίας για να κλείσουν τους λογαριασμούς των πρωταγωνιστών της, μεταξύ των οποίων η πάντα γοητευτική Οντρέ Τοτού σε ρόλο κλειδί. Μια απόλυτα ευρωπαϊκή ταινία σε αμερικάνικο έδαφος! 

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμς    

Στις αίθουσες από 12.06.14