Godzilla (3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ/Ιαπωνία – 2014                                                        

Διάρκεια: 123 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας                         

Σκηνοθεσία: Gareth Edwards                        

Πρωταγωνιστούν: Aaron Taylor-Johnson, Ken Watanabe, Sally Hawkins, Elizabeth Olsen, Bryan Cranston, Juliette Binoche, David Strathairn, CJ Adams, Carson Bolde, Richard T.Jones, Victor Rasuk, Patrick Sabongui, Jared Keeso, Luc Roderique, James Pizzinato.                                      

Υπόθεση: Το 1954 ο Ιαπωνικός Κινηματογραφικός κολοσσός Toho με την ταινία Gojira παρουσίασε στο παγκόσμιο κοινό για πρώτη φορά το θρυλικό αμφίβιο ερπετό που στη Δύση έγινε γνωστό ως Godzilla και έμελλε να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά ταινιών που ονομάστηκαν Kaiju που σήμαινε τέρας. Αυτά τα monster movies έκαναν επί μια εικοσαετία το ασιατικό κυρίως κοινό να ριγεί στο άκουσμα της θρυλικής κραυγής του μεταλλαγμένου από την πυρηνική ενέργεια ερπετοειδή άρχοντα του Ειρηνικού. Προϊόν των μεταπολεμικών τραυμάτων της χτυπημένης από τις πυρηνικές βόμβες Ιαπωνίας ο Godzilla έγινε σύμβολο της παραμορφωμένης από την ανθρώπινη αλαζονεία φύσης που επανέρχεται να αποκαταστήσει την φυσική τάξη των πραγμάτων. Ξεχνώντας την όχι και τόσο πετυχημένη καλλιτεχνικά προσπάθεια του Roland Emmerich να αναβιώσει τη σειρά το 1998 φθάνουμε στη σύγχρονη εποχή που πρώτος ο Guillermo Del Toro με το Pacific Rim επανέρχεται θεαματικά στο είδος των ταινιών kaiju ανοίγοντας το δρόμο για αυτό το νέο υπερθεαματικό και χορταστικό χαλαρό remake του πρωτότυπου φιλμ του 1954.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Gareth Edwards που εντυπωσίασε πριν λίγα χρόνια το φεστιβαλικό κύκλωμα με τη μικρή ανεξάρτητη ταινία Monsters εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο σκηνοθετικό τρόπο το σοκ και δέος που προκαλεί η εμφάνιση μιας γιγάντιας σαύρας στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο αλλά και η πάλη της με τα εξίσου γιγάντια εντομοειδή παράσιτα Muto, άθλια παρενέργεια της ανθρώπινης αλαζονείας απέναντι στη φύση που απειλούν να αποικήσουν τον πλανήτη τρεφόμενα αποκλειστικά με πυρηνική ενέργεια.

Η φύση έχει τον τρόπο της να επαναφέρει την ισορροπία και εδώ η φύση, μεταλλαγμένη, τρομακτική και θεϊκά μεγαλοπρεπής παίρνει τη μορφή της θρυλικής σαύρας που αναδύεται από τα βάθη του Ειρηνικού για να αποκαταστήσει τη φυσική τάξη του πλανήτη που βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης λόγω της ανεύθυνης χρήσης των πυρηνικών από τους ανθρώπους. Το ανθρώπινο είδος με τη μορφή στρατιωτών και επιστημόνων πρωταγωνιστεί στο πρώτο μισό της ταινίας ενώ με την εμφάνιση του Βασιλιά γίνεται κομπάρσος στον θεαματικό αγώνα των υπέροχα σχεδιασμένων τεράτων, προσπαθώντας μάταια να αγωνιστεί «για το Θεό και την Πατρίδα». Οι μιλιταριστικοί ηρωισμοί δεν λείπουν αλλά η πλοκή συνεχώς τους υποσκάπτει τονίζοντας το ασήμαντο μπροστά στη φύση ανθρώπινο μέγεθος. Size does matter (το μέγεθος μετράει) όπως ήταν και το tagline της παλιότερης ταινίας του Emmerich.

Το καστ περιλαμβάνει ηθοποιούς οσκαρικής ακτινοβολίας όπως ο Ken Watanabe και η Juliette Binoche, τον τηλεοπτικό θρύλο Bryan Cranston αλλά και τον ανερχόμενο Βρετανό action hero Aaron Taylor-Johnson στο ρόλο του νεαρού στρατιωτικού που δίνει φυσικά μόνος την τελική λύση. Μια νέα αρχή για το είδος, η ταινία αναμένεται να θριαμβεύσει στα ταμεία και να ικανοποιήσει τους απανταχού fans.         

Διανομή: Village Films                                                                      

Στις αίθουσες από 15.05.14