The Amazing Spider-Man 2 (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ- 2014

Διάρκεια: 142 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Marc Webb

Πρωταγωνιστούν: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan, Colm Feore, Felicity Jones, Paul Giamatti, Sally Field, Embeth Davidtz, Campbell Scott, Marton Csokas, Louis Cancelmi.

Υπόθεση: Νέα Υόρκη. Για τον Peter Parker (Andrew Garfield), μετά τη μετάλλαξή του σε άνθρωπο-αράχνη, τίποτα δεν είναι καλύτερο από τους ελιγμούς ανάμεσα στους ουρανοξύστες, τα ηρωικά κατορθώματα εναντίον των κακών αλλά και τα ρομαντικά βράδια που περνάει με την Gwen Stacy (Emma Stone). Το να είσαι όμως ο Spider-Man, ο μοναδικός που μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους Νεοϋορκέζους συμπολίτες του έχει ένα τίμημα. Μέτα την εμφάνιση του Electro (Jamie Foxx), τα πράγματα σκουραίνουν για τον Peter.  Και όταν επιστρέφει και ο παλιός του φίλος, Harry Osborn (Dane DeHaan) ο Peter σύντομα αντιλαμβάνεται ότι όλοι του οι εχθροί έχουν κάτι κοινό. Την εταιρεία κολοσσό Oscorp. Εκεί που έκανε τα πειράματά του ο μακαρίτης μπαμπάς Parker…

Πλούσιο αλλά όχι και τόσο συναρπαστικό το θέαμα στο sequel των περιπετειών του Ανθρώπου Αράχνη που λανσαρίστηκε ξανά το 2012  με σκηνοθέτη τον τέως ανεξάρτητο δημιουργό του «500 days with Summer» Marc Webb. Πανάκριβα ψηφιακά εφέ, εμπλουτισμός της πινακοθήκης των κακών με τον ηλεκτροφόρο Electro, επιστροφή του Χάρι Όσμπορν/Green Goblin στο πρόσωπο του Dane DeHaan, αναπάντεχα ανατρεπτικό φινάλε αλλά και πλήθος υποπλοκών και λεπτομερειών που, είτε με επιτυχία (ο ήχος του κινητού του Πήτερ Πάρκερ) είτε όχι, κουράζουν και αποπροσανατολίζουν το θεατή ρίχνοντάς τον σε οπτικό κώμα από υπερβολική λήψη άχρηστων κινηματογραφικών δεδομένων. Αποτέλεσμα βέβαια των παραπάνω είναι η ανομοιογένεια του υλικού και η καθοδήγηση των ηθοποιών σε ερμηνευτικές υπερβολές και κόμικ γκριμάτσες που δεν ταιριάζουν καθόλου με το σοβαρό τόνο που προσπαθεί να δώσει στα δρώμενα ο σκηνοθέτης. Όμως μιλάμε για τον Spider-Man, τον δημοφιλέστερο παγκοσμίως μαζί με τον Batman  ήρωα της Marvel  και ό,τι και να πούμε το χρήμα θα εισρεύσει στο box office.  Στα θετικά της ταινίας η παρουσία της Emma Stone και η κατά διαστήματα ανάλαφρη προσέγγιση του χαρακτήρα του νεαρού Spider-Man. Σε γενικές γραμμές κατώτερη από την προηγούμενη ταινία και μακριά από το κλασσικό σύμπαν των ταινιών του Sam Raimi.

Και μερικά trivia/fun facts για τους αφοσιωμένους θαυμαστές της ανθρώπινης αράχνης:

Σε μια εμφάνιση του στην εκπομπή του Conan O’Brien το 2011, ο Paul Giamatti είχε δηλώσει ότι αν του πρότειναν να συμμετάσχει σε ταινία Amazing Spider-Man θα ήθελε να υποδυθεί τον Rhino. Ήταν ζήτημα χρόνου να του προτείνει το ρόλο ο Marc Webb.

Το Amazing Spider-Man 2 είναι η πρώτη ταινία της σειράς που έχει γυριστεί αποκλειστικά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και μάλιστα μια κρίσιμη στιγμή της ταινίας διαδραματίζεται στην Times Square. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Andrew Garfield  έπαιζε μπάσκετ με διάφορους παρευρισκόμενους Νεοϋορκέζους.

Κάτι έχει αλλάξει και στη στολή που αυτή τη φορά είναι πιο εξελιγμένη: μεγαλύτερη διαφοροποίηση στα μάτια που είναι πιο μεγάλα, έχουν λευκό χρώμα  και έχουν πιο επιβλητικό σχήμα, πιο σκούρο μπλε χρώμα με περίπλοκα σχέδια από ιστούς αράχνης μπροστά και πίσω.

Για τη σκηνή του αεροπλάνου, μια σημαντική σκηνή που διευκρινίζει τι συνέβη στους γονείς του Peter Parker, κατασκευάσθηκε ολόκληρο G-5 αεροπλάνο που στήθηκε πάνω σε μια κινητή βάση. Έτσι, η καμπίνα του αεροπλάνου μπορούσε να περιστραφεί μέχρι και 360 μοίρες. Παράλληλα, πρόκειται για μια σκηνή όπου οι ηθοποιοί συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις σκηνές, αφήνοντας στους κασκαντέρ λίγα, ιδιαίτερα επικίνδυνα πλάνα.

Το δωμάτιο του Peter Parker στήθηκε με παρόμοιο τρόπο, πάνω σε μια κινητή βάση και έδωσε τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη να μας χαρίσει μια από τις πιο απολαυστικές σκηνές σωματικής κωμωδίας, καθώς ο Peter προσπαθεί να ξεφορτωθεί τη στολή του Spider-Man σε δευτερόλεπτα πριν η θεία του μπει στο δωμάτιο.

Για το κοστούμι του Rhino, το οποίο είναι εξ ολόκληρου ψηφιακό, έχουν δημιουργηθεί 2.295 κομμάτια, ανάμεσα τους 263 μπουλόνια και παξιμάδια. Παράλληλα, στο γύρισμα της σκηνής που ο Paul Giamatti εμφανίζεται ως Rhino και ετοιμάζεται να τα βάλει με τον Spider-Man, η παραγωγή τον είχε ανεβάσει σε μια πανύψηλη κατασκευή προκειμένου να επιτευχθεί η διαφορά ύψους ανάμεσα τους.

Η μουσική της ταινίας οφείλεται σε μια αναπάντεχη συνεργασία. Ο σκηνοθέτης έφερε κοντά τον οσκαρικό συνθέτη Hans Zimmer (Lion King, Inception κ.α.), τον πιο καυτό μουσικό του 2013 Pharrell Williams (Get Lucky, Happy), τον κιθαρίστα των Smiths, Johnny Marr, τον κιθαρίστα των ροκ Incubus, Michael Einziger καθώς και τον μουσικό παραγωγό Junkie XL.

Η ταινία κλείνει με το It’s On Again με τη φωνή της Alicia Keys  και του hip hop καλλιτέχνη Kendrick Lamar, σε μουσική Pharrell Williams και Hans Zimmer. Πιθανή υποψηφιότητα για Oscar  τραγουδιού;

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 01.05.14