Post Tenebras Lux - Φως Μετά το Σκοτάδι

Παραγωγή: Μεξικό/Γαλλία/Ολλανδία/Γερμανία - 2012

Διάρκεια: 115 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Carlos Reygadas

Πρωταγωνιστούν: Rut Reygadas, Mitsy Ferrand, Joakim Chardonnens, Ander Vérez, Willebaldo Torres, Nathalia Acevedo, Adolfo Jiménez Castro, José Alberto Sánchez, Eleazar Reygadas.

Υπόθεση: Στο Μεξικό, ο νεαρός αστός Χουάν και η οικογένειά του εγκαταλείπουν την ζωή τους στην πόλη και εγκαθίστανται στην εξοχή. Εκεί, χαίρονται τη φύση αλλά και υποφέρουν ερχόμενοι σε επαφή με έναν κόσμο ιθαγενή που βλέπει την ζωή διαφορετικά. Αυτή η εμπειρία κάνει τον Χουάν να αναρωτηθεί αν αυτοί οι δύο κόσμοι αλληλοσυμπληρώνονται, ή αν, αντίθετα, ασυναίσθητα συγκρούονται μεταξύ τους καταστρέφοντας ο ένας τον άλλον.

Όπως έχει πει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης Κάρλος Ρεϊγάδας σε συνέντευξή του, η ταινία δεν έχει πλοκή με την παραδοσιακή κινηματογραφική έννοια. Σκηνές από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους, μπλέκονται με όνειρα, αναμνήσεις και υποσυνείδητες σκέψεις δημιουργώντας έτσι μία κατακερματισμένη, συνειρμική αφήγηση που κορυφώνεται στο φινάλε. Πλάνα απίστευτης ομορφιάς α λα Τέρενς Μάλικ αλλά και δυσνόητες φιλοσοφικές αναζητήσεις που έφεραν διχασμό κοινού και κριτικών κατά την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Κανών 2012, όπου όμως απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον σκηνοθετικό άθλο του παράξενου Μεξικανού δημιουργού.

Διανομή: Ama Films

Στις αίθουσες από 06.03.14