Les Favoris De La Lune - Οι Ευνοούμενοι του Φεγγαριού (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Γαλλία/Ιταλία/ΕΣΣΔ- 1984

Διάρκεια: 109 λεπτά

Είδος: Κομεντί   

Σκηνοθεσία: Otar Iosseliani

Πρωταγωνιστούν: Katja Rupe, Alix De Montaigu, Francois Michel, Mathieu Amalric, Laszlo Szabo.

Υπόθεση: Σε μια γειτονιά του Παρισιού κλέφτες, εραστές, καθημερινοί άνθρωποι, διεφθαρμένοι δικαστές, συνωμότες, θύτες και θύματα θα συναντηθούν σε έναν κόσμο αναρχίας, συνθέτοντας τον δικό τους μικρόκοσμο μέσα την κοινωνία. Οι ήρωες ξέρουν από εμπειρία ότι τίποτα δεν ανήκει σε κανέναν και ότι ερχόμαστε στον κόσμο αυτό γυμνοί για να ξαναφύγουμε ακόμα πιο απογυμνωμένοι. Όλοι τους είναι κλέφτες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. «Νόμιμοι» κλέφτες αφού ο μοναδικός κοινωνικός προορισμός τους είναι να κλέβουν. Γύρω τους υπάρχουν άλλοι που κλέβουν «παράνομα»: κλέβουν έρωτες, απόκρυφες σκέψεις, ζωές, ελευθερίες, επιρροές, πάντως ο καθένας τους κάτι κλέβει.

Σε αυτά τα ανεξάντλητα παιχνίδια εναλλαγών, οι μεν πλουτίζουν και οι δε καταστρέφονται, χωρίς ωστόσο να γνωρίζονται μεταξύ τους. Τα κλοπιμαία απλά περνούν από τα χέρια ενός θνητού στα χέρια ενός άλλου. Το γεγονός ότι οι κλέφτες επιβιώνουν δεν μας εκπλήσσει σε έναν κόσμο που ζει από τη κλεψιά χωρίς να το παραδέχεται.

Η ταινία παρουσιάζει το χορό της ανθρώπινης μοίρας , το πεπρωμένο  του καθενός από όλους αυτούς που  διασταυρώνονται σε ένα πανδαιμόνιο καθοδηγούμενο από τη σκοτεινή, επιτακτική επιθυμία της κατοχής. Πυροδοτούμενη από αυτήν την επιθυμία η μοίρα του ενός διεισδύει σε αυτή των άλλων κατά τέτοιο τρόπο που η ιστορία παίρνει μορφή στο σύνολό της και συνθέτει ένα puzzle

H ταινία επανακυκλοφορεί, με ολοκαίνουργια ειδικά επεξεργασμένη κόπια των 35mm, σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της. Σκηνοθετημένη από το σπουδαιότερο Γεωργιανό δημιουργό στην πρώτη του Ευρωπαίκή έξοδο, θεωρείται ένα από τα κινηματογραφικά διαμάντια που οι συνθήκες της διανομής κράτησαν μακριά από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το DVD για τουλάχιστον δυο γενιές κινηματογραφόφιλων. Μια ανακάλυψη για ρομαντικούς σινεφίλ. Λόγω της σπανιότητας της ταινίας δεν υπάρχει διαθέσιμο trailer.

Διανομή: Rosebud  με τη συνεργασία της Odeon

Αποκλειστικά στο Σινέ Ψυρρή από 21.08.13