POP-UP PROJECT - ΦΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΛΟΓΕΣ

19.02.13 - 23.02.13 // Εγκαίνια: Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ.

Τα έργα της έκθεσης (50 έργα με αερογράφο σε χαρτί, ένα επιδαπέδιο σχέδιο και ένα έντυπο) είναι προϊόντα της ζωγραφικής συνεργασίας του Μανώλη Λεμού και του Γιώργου Τίγκα. Προερχόμενοι από το χώρο των εικαστικών και της αρχιτεκτονικής και με μια μακροχρόνια πορεία εικαστικής συνδημιουργίας οι Λεμός Τίγκας επεμβαίνουν ο ένας πάνω στη δουλειά του άλλου αυτοσχεδιάζοντας στο ίδιο χαρτί, αποζητώντας την αμεσότητα και το ελάχιστο της σχεδιαστικής κίνησης. 

Στην διαδικασία αυτή επιλέγουν ως μέσο τον αερογράφο για να αποδώσουν με αποφασιστικές, γρήγορες κινήσεις τα σχέδια όσο το δυνατόν πιο αδιαμεσολάβητα.Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στον κύριο πυρήνα των έργων, που είναι παραλλαγές σε μοτίβα φιδιών και φλογών. Το φίδι και η φωτιά είναι αμφότερα διφορούμενα σύμβολα, καταστροφικά και δημιουργικά ταυτόχρονα. O ουροβόρος όφις αντιπροσωπεύει τη δημιουργία, την ανανέωση και την αιωνιότητα. Ελίσσεται γύρω από τον εαυτό του, φαινομενικά τρώγοντας την ουρά του, ενώ στην πραγματικότητα αναγεννάται. Η φλόγα καίει και καταστρέφει αλλά δεν παύει να είναι πηγή ζεστασιάς και ιστορική αρχή του πολιτισμού. Είναι γνώση και προετοιμάζει την αλλαγή μέσα από την καταστροφή (βλ. Φοίνικα). 

Η διπλή και αντιφατική ιδιότητα του όφεως και της φλόγας αντιστοιχεί στο δίπολο της τέχνης και του γκραφίτι αλλά και στην ισορροπία που προκύπτει από τη συνιστώσα δύο αντιθετικών δυνάμεων. Με κοινές αναφορές στους δύο αυτούς χώρους και στην ιστορία τους και με ζητούμενα την ωμότητα, την αγνότητα, τη χειραφέτηση από συμβάσεις ωραιοποίησης και την αμεσότητα οι δύο καλλιτέχνες 
εναλλάσσουν τις φόρμες τους από φιγούρες σε σχήματα γραμμάτων και σε γεωμετρικές δομές χωρίς κάποια ιεραρχία. 

Σκοπός δεν είναι η 
εκτέλεση του έργου με συγκεκριμένη εικαστική ή γκραφιτική γλώσσα και κατεύθυνση. Δανείζονται ιδέες, μορφές και μοτίβα και από τους δύο χώρους και τα εντάσσουν σε μια ενιαία σύνθεση. Η ποικιλία των μορφολογικών αναφορών θυμίζει τα πρώτα γκραφίτι στα Νεουορκέζικα τρένα του 70’, δημιουργούς όπως ο Blade και ο Cliff, τα σύγχρονα γερμανικά γκραφίτι, τα αρχάρια, τα πρωτόλεια (toy) γκραφίτι με τις απλές τεχνικά, απελευθερωμένες από κανόνες και φαινομενικά αφελείς φόρμες τους, τον Dubuffet, τον Cy Twombly, τον Henri Michaux και τη ζωγραφική των σπηλαίων. Τα έργα έγιναν άμεσα και συνεργατικά έτσι ώστε το πάντρεμα αναφορών και μοτίβων να είναι αυθόρμητο και να γίνεται συνειρμικά, υποσυνείδητα και όχι επιτηδευμένα.

OPENING HOURS:
Tuesday - Friday: 11am - 3pm / 5pm - 8pm
Saturday: 11am - 4pm


CAN CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY
42 ANAGNOSTOPOULOU STR
10673 Athens GR
T/F +30.210.3390833
[email protected] 
www.can-gallery.com