Alegría

 

Μια συναρπαστική, μοναδική εμπειρία, που θα αιχμαλωτίσει τους θεατές κάθε ηλικίας!

Μπορεί να βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και έντονης ύφεσης. Μπορεί η αγορά να βαριανασαίνει, μηδέ εξαιρούμενης αυτής των θεαμάτων και της διασκέδασης. Μπορεί τα χρήματα να μην περισσεύουν πλέον, ο φόβος και η ανασφάλεια να καθηλώνουν τον κόσμο στην απομόνωση του καναπέ και στην κοινωνική εσωστρέφεια. Αποδεικνύεται όμως, πως παρ'όλα αυτά, υπάρχουν στιγμές που ο άνθρωπος, ο πολίτης, ο θεατής, κάνει την προσωπική του υπέρβαση, βάζοντας πάνω απ’ όλα την πνευματική του τροφή, την ανάγκη για χαρά και διασκέδαση, για ένα ζωογόνο δηλαδή διάλειμμα.

Όταν μάλιστα αυτή η συμπεριφορά αποκτά μαζικά χαρακτηριστικά, τότε έχουμε το φαινόμενο που παρουσιάσθηκε με την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων του Cirque du Soleil για τη θρυλική του παράσταση “Alegría”.

Από την πρώτη στιγμή, τα εισιτήρια άρχισαν να πωλούνται με φρενήρεις ρυθμούς, από τις πιο φθηνές ζώνες έως και τα VIP, σε θεατές όλων ανεξαρτήτως των ηλικιών, αλλά και όλων των κοινωνικών τάξεων, σε θεατές απ’ όλη την Αθήνα, όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού.

Πώς ερμηνεύεται όμως η ανάπτυξη μιας τέτοιας τεράστιας δυναμικής, σε τέτοιους καιρούς;

Ίσως να’ ναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων!

Ίσως να’ ναι ο διαχρονικός μύθος του Cirque du Soleil που το ακολουθεί, η φήμη του που προηγείται, τα πολλά χρόνια αναμονής μέχρι το «Μεγαλύτερο Θέαμα του Κόσμου» να έρθει επιτέλους και στη χώρα μας.

Ίσως να έπαιξαν ρόλο οι πάγιες διθυραμβικές κρητικές του ξένου τύπου, ο υπερθετικός τρόπος που υποδέχθηκαν τη σχετική ανακοίνωση τα ελληνικά ΜΜΕ, ή έστω, η περιέργειατο να δούμε «τι πράγμα είναι αυτή η μαγική καλλιτεχνική συνταγή», που εδώ και 30 χρόνια δημιουργεί όπου εμφανισθεί, ασφυκτικά sold out!

Πιθανόν να έπαιξε ρόλο η πρόσφατη λάμψη του στη φετινή απονομή των βραβείων Όσκαρ στο Χόλυγουντ, αλλά και στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, όπου το Cirque du Soleil έκλεψε κυριολεκτικά και για άλλη μια φορά, την παράσταση, μεταλλάσσοντας όλους τους παρευρισκόμενους super stars, σε απλούς, γοητευμένους, πιστούς οπαδούς του!

Πιθανόν λοιπόν και η δική μας, η αθηναϊκή και γενικότερα η ελληνική καλλιτεχνική, επιχειρηματική και κοσμική κοινότητα, να σάρωσε εν ριπή οφθαλμού τα VIP εισιτήρια της Alegría, ζηλεύοντας τη δόξα των φημισμένων ξένων συναδέλφων της. Των αμέτρητων διάσημων fans του Cirque du Soleil, της Μαντόνα, του Μπραντ Πιτ και της Αντζελίνα Τζολί, του Ντέιβιντ και της Βικτώριας Μπέκαμ, της Εύας Χερτζίκοβα, της Ελίζαμπέθ Τέιλορ, του Φράνσις Φορντ Κόπολα, του Χάρισον Φορντ, του Στίβεν Σπίλμπεργκ, του Ρόμπιν Γούιλιαμς, του Μπίλ Κλίντον, του Ομπάμα, της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας και πολλών, πολλών άλλων.

Οι υπόλοιποι θεατές όμως;

Μήπως ο εντυπωσιασμός από τους ασύγκριτους αριθμούς της Alegría, τις 22 νταλίκες που μεταφέρουν το 70 τόνων μεγαλειώδες σκηνικό; Μήπως για τα σπέσιαλ εφέ και τους εκπληκτικούς φωτισμούς, τα 600 κουστούμια, τους 320 τεχνικούς, τη ζωντανή μουσική, τους 56 καλλιτέχνες; (ακροβάτες, ηθοποιούς, κλόουν, χορευτές, τραγουδιστές). Μήπως πάλι για τους εξίσου απίστευτους αριθμούς του Cirque du Soleil, τα 150 εκατομμύρια θεατών σε 300 πόλεις, τους 5.000 εργαζόμενους, τους 1.300 καλλιτέχνες, τις δεκάδες σχολές και εργαστήρια, τα κορυφαία διεθνή βραβεία;

Πιθανόν και απ’ το γεγονός ότι το Τσίρκο του Ήλιου αγγίζει ευαίσθητες χορδές με τη δράση του σε σημαντικά και οικουμενικά ζητήματα όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη ή το περιβάλλον, αφού στηρίζει χρηματοδοτώντας το Παγκόσμιο Ταμείο κατά της Φτώχειας και την Οργάνωση για την προστασία των Υδάτινων Πόρων.

Πιθανόν επίσης ότι το θέμα της ίδιας της Alegría, μεταφέρει στη σκηνή ένα μήνυμα ζωής, χαράς και ελπίδας, που μέσα απ’ τη μάχη και την τελική επικράτηση του ανανεωτικού, του επαναστατικού, του φρέσκου, απέναντι στο κατεστημένο και το παλιό, εξυμνείται η αστείρευτη δύναμη της νιότης και της αλλαγής!

Ίσως και γιατί η Ισπανική αυτή λέξη σημαίνει ψυχική αγαλλίαση, ανάταση, ευχαρίστηση και ευδαιμονία, ενώ οι Ισπανοί φίλοι μας χρησιμοποιούν τη λέξη σε καιρούς πόνου, κρίσης και θλίψης, ακριβώς για να ξορκίσουν το κακό.

Ίσως ακριβώς λοιπόν, γιατί μας υπόσχεται να ξορκίσει και τη δική μας κρίση, να σπάσει την εσωστρέφεια και να μας χαρίσει γέλιο, ελπίδα και χαρά. Ίσως τελικά όμως και για πιο «πεζούς» λόγους. Γιατί είναι όντως σημαντικό που το Cirque du Soleil κατανοώντας την κατάσταση στην Ελλάδα, σε συνεργασία πάντα με τους χορηγούς, επιδότησε σχεδόν την παράσταση ‐ ειδικά για τη χώρα μας, ορίζοντας για τα εισιτήρια τις φθηνότερες συγκριτικά τιμές διεθνώς. Απελευθερώνοντας ταυτόχρονα απόλυτα τις εκπτώσεις για τις ειδικές κατηγορίες (παιδικά, φοιτητικά, μαθητικά, ομαδικά) για όλες τις ημέρες, σε όλες τις ζώνες, σε απεριόριστο αριθμό.

Πέρα και πάνω απ’ όλα όμως, η βασική αιτία αυτού του πρωτοφανούς, σχεδόν «κινηματικού» φαινόμενου με την προπώληση των εισιτηρίων του Cirque du Soleil, οφείλεται στην καλλιτεχνική συστατική ουσία του μοναδικού αυτού υπερθεάματος. Στο γεγονός ότι η Alegría αποτελεί το απόλυτο, πολυσυλλεκτικό, οικογενειακό θέαμα, αφού απευθύνεται και συνομιλεί ισότιμα με όλους, γυναίκες και άνδρες, παιδιά, ενήλικες και υπερήλικες, συγκινώντας έτσι καθολικά το σύνολο της κοινωνίας.

Οφείλεται κυρίως στο γεγονός, ότι αποτελεί την σπάνια περίπτωση ενός γιγαντιαίου, λαμπρού, φαντασμαγορικού πολυθεάματος, που στην τρομακτικά επιτυχημένη πορεία του στους δρόμους της δόξας και της καταξίωσης, δεν απώλεσε την «ψυχή» του, φυλάσσοντας και διατηρώντας μέσα του άσβεστη τη σπίθα της αυθεντικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ενσωματώνοντας και προβάλλοντας δηλαδή, το αιώνιο ζητούμενο ‐ αλλά και το αυτονόητο – της αληθινής τέχνης: τη συνύπαρξη της υψηλής αισθητικής και της αναμφισβήτητης ποιότητας, με την κατανοητή, λαϊκή, μαζική – διασκέδαση και την υπέρτατη ανθρώπινη απόλαυση.

Είναι που ο θεατής αναγνωρίζει με την πρώτη ματιά το ιδανικό όχημα για ένα υπερβατικό ταξίδι στο ονειρικό σύμπαν, είναι που γεύεται το ελιξίριο της χαράς, του γέλιου και της ευθυμίας. Είναι η ανυπέρβλητη ποίηση των εικόνων, το φουτουριστικό παραμύθι της πλοκής, το θέαμα πέρα απ’ τα ανθρώπινα όρια που καταργεί τους φυσικούς νόμους και κόβει την ανάσα, το αστραφτερό περιτύλιγμα μιας μεγάλης υπερπαραγωγής, η σκηνοθετική ευφυΐα, η άψογη τεχνική, αλλά και η τελετουργία, η αδρεναλίνη που αποδεσμεύεται, η σαγήνη, οι θεϊκές ερμηνείες, η πρωτότυπη ζωντανή μουσική, τα μεγαλειώδη μνημειακά σκηνικά, τα πανέμορφα κουστούμια, οι λαμπροί φωτισμοί, τα σπέσιαλ εφέ, η θετική ενέργεια που σου ζεσταίνει την καρδιά! Παρόλα αυτά όμως, η θρυλική Alegría του περίφημου Cirque du Soleil, δεν αποτελεί απλά και μόνο, μία κορυφαία, μία ασύλληπτη, μία καθηλωτική έστω παράσταση.Δεν είναι μόνο μία απέραντη θάλασσα χαράς και γέλιου, ένα εκπληκτικό σόου απαράμιλλης ομορφιάς, ένας πομπός που εκπέμπει λυτρωτικά μηνύματα, ένα σκηνικό ιδεώδες που προσεγγίζει την αρμονία και την τελειότητα.

Είναι κυρίως ένα σύγχρονο θαύμα, που φέρνει το φεγγάρι και τα’ αστέρια πιο κοντά στη Γη! Είναι πάνω απ’ όλα μία μοναδική βιωματική εμπειρία που χαράζεται ανεξίτηλα στη μνήμη των τυχερών θεατών κάθε ηλικίας, κλέβοντας την καρδιά τους για πάντα.

3 έκτακτες επιπλέον παραστάσεις λόγω της μεγάλης ζήτησης εισιτήριων στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου
Συνολική περίοδος παραστάσεων 3 ‐ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 12 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Διάρκεια παράστασης: 2 ½ ώρες (με διάλειμμα)

Προπώληση εισιτηρίων, στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ σε όλη την Ελλάδα. 

Online αγορές, στην ιστοσελίδα: www.lavris.gr. 

Τιμές  εισιτηρίων: 35€‐45€‐55€‐65€  και  η  VIP  ζώνη  75€. 

Φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων.

Πληροφορίες για την προπώληση στο τηλέφωνο: +30 210 9 888 888

ΛΑΒΡΥΣ ΕΠΕ
Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων
Μαρασλή 3 Αθήνα 
Τ: +30 2107258510-12