Maria by Callas: Η Μαρία Κάλλας εξομολογείται
Παραγωγή: Γαλλία – 2017
Διάρκεια: 113 λεπτά
Βαθμολογία: * * * ½
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Tom Volf
Αφήγηση: Fanny Ardant
Περιλαμβάνεται υλικό αρχείου με τους: Maria Callas, Aristotle Onassis, David Frost, Elvira De Hidalgo, Luchino Visconti, Franco Zeffirelli, Pier Paolo Pasolini κ.α.
Υπόθεση: 40 χρόνια μετά το θάνατό της, η Μαρία Κάλλας, η διασημότερη τραγουδίστρια όπερας όλων των εποχών, μιλάει για πρώτη φορά σε α’ πρόσωπο για τη ζωή και την τέχνη της, σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ που προετοίμαζε επί 4 χρόνια ο σκηνοθέτης Τομ Βολφ.
Συνεντεύξεις, εκ των οποίων οι περισσότερες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, σπάνια αλληλογραφία προς τους φίλους και την οικογένειά της, ερωτικές επιστολές της προς τον πρώτο της σύζυγο, αλλά και μια αποκαλυπτική ερωτική επιστολή προς τον Ωνάση λίγους μήνες πριν χωρίσουν, μας δίνουν πρόσβαση στα συναισθήματα και τις σκέψεις της.
«Υπάρχουν δύο άνθρωποι μέσα μου, η Μαρία και η Κάλλας ...» λέει στον Ντέιβιντ Φροστ η μεγάλη ντίβα, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ποταμό που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στην προσπάθεια να αποτυπωθούν και τα δύο πρόσωπα της τραγουδίστριας. Το μυθικό και το πραγματικό. Το Θεϊκό της ιδιότροπης ντίβας και το ανθρώπινο του κοριτσιού από τη Νέα Υόρκη που καταπιέστηκε όσο καμία άλλη από τη φιλοδοξία μιας αυταρχικής μητέρας και από την συναισθηματική ανασφάλεια που την ακολουθούσε σε όλο της το βίο.
Ο Τομ Βολφ, σκηνοθέτης διαφημιστικών και φιλμ σχετικών με την όπερα, ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με την ουσία του έργου της Κάλλας πριν από 4 χρόνια και έκτοτε αφοσιώθηκε στη συλλογή σπάνιου υλικού και συναντήσεις με ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντος της ντίβας από τους οποίους έμαθε πολλά πράγματα τα οποία τροποποιούν σημαντικά την εικόνα που δημιουργήθηκε από τα Media της εποχής της για τον εκρηκτικό, απαιτητικό και δύστροπο χαρακτήρα της. Εξάλλου η Κάλλας έμεινε στην Ιστορία ως η αρχετυπική ντίβα της Όπερας, με όλα όσα συνοδεύουν αυτή τη στερεοτυπική εικόνα. Αυτή την εικόνα έρχεται να διορθώσει αυτή η απόπειρα κατασκευής μιας μετά θάνατον «αυτοβιογραφίας» την οποία οι αμέτρητοι θαυμαστές της ντίβας θα λατρέψουν.
Σωστά οργανωμένο το υλικό, επιτρέπει την άμεση πρόσβαση και του πλέον αδαή με την τέχνη της όπερας στα «παρασκήνια» μαζί με τη Θεά αλλά και έξω από αυτά, στη ζωή που της στέρησε τον έρωτα, που την πρόδωσε και την έστειλε να κλειστεί σε ένα διαμέρισμα, φθίνοντας ψυχικά μέχρι τον πρόωρο θάνατό της.
Σπάνια αρχεία που παρουσιάζονται στην ταινία:
• Ένα φιλμ από το 1970 που για τέσσερις δεκαετίες θεωρούνταν ότι είχε χαθεί. Αυτό το υλικό αποκαλύπτει μια εύθραυστη γυναίκα, αμέσως μετά τον χωρισμό της με τον Ωνάση και μια αμφιταλαντευόμενη καλλιτέχνη που θέτει τη σταδιοδρομία της σε αναμονή για πέντε χρόνια. Η Μαρία Κάλλας επανεξετάζει την καριέρα της και για πρώτη φορά μιλάει για τη νεανική της ηλικία στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
• Συνεντεύξεις για την αμερικανική, την ιταλική και τη γαλλική τηλεόραση, στις οποίες η Κάλλας εξομολογείται τη σχέση της με τη μοναδική αγάπη της, τον Ωνάση, τη σχέση της με τον Μενεγκίνι και την ανεπανάληπτη φωνή της.
• Πολύ προσωπικές στιγμές της που γυρίστηκαν σε Super 8 παρουσιάζοντας μια πολύ διαφορετική γυναίκα από την Ντίβα που γνωρίζουμε : οι διακοπές της με τον Ωνάση στην «Χριστίνα», η Βασιλική Οικογένεια του Μονακό, οι τελευταίες διακοπές της στη Φλόριντα, μήνες πριν από το θάνατό της.
• Ένα αρχείο του BBC, που λόγω εσφαλμένης ταξινόμησης θεωρούνταν ότι είχε χαθεί. Αυτή είναι η μοναδική φορά που βλέπουμε την Κάλλας μαζί με τον πατέρα της, όταν εκείνος την υπερασπίσθηκε στη δημόσια διαμάχη της με την μητέρα της το 1958.
• Πολλές αδημοσίευτες φωτογραφίες της από διαφορετικές περιόδους της ζωής της: φωτογραφίες από την παιδική της ηλικία στην Ελλάδα και το ντεμπούτο της στην ηλικία των 15 ετών, όπως και τις σπάνιες φωτογραφίες του τελευταίου έτους της ζωής της.
• Τέλος, ζωντανές ηχογραφήσεις από πολλές συναυλίες της, που επιτρέπουν στους θεατές να συνειδητοποιήσουν το εύρος του φωνητικού της πλούτου.
Διανομή: Filmtrade
Η παρουσίαση της ταινίας στο ελληνικό κοινό τελεί υπό την ΑΙΓΙΔΑ του Δήμου Αθηναίων και με την ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net.
Στις αίθουσες από 18.01.18