Tomorrowland – Η Χώρα του Αύριο
Παραγωγή: ΗΠΑ/Ισπανία – 2015
Διάρκεια: 130 λεπτά
Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας
Βαθμολογία: * * 1/2
Σκηνοθεσία: Brad Bird
Πρωταγωνιστούν: George Clooney, Hugh Laurie, Britt Robertson, Raffey Cassidy, Kathryn Hahn, Keegan-Michael Key, Thomas Robinson.
Υπόθεση: Μια έξυπνη, δυναμική και αισιόδοξη έφηβη (Robertson) κόρη μηχανικού της NASA, συναντιέται με έναν απαισιόδοξο πρόωρα γερασμένο εφευρέτη και πρώην παιδί θαύμα (Clooney). Οι δυο τους θα αναγκαστούν από τις συνθήκες να αναλάβουν μια επικίνδυνη αποστολή, προσπαθώντας να περάσουν σε μια άλλη διάσταση του χωροχρόνου, εκεί που βρίσκεται η μυστηριώδης Χώρα του Αύριο (Tomorrowland). Αυτό που καλούνται να κάνουν, θα αλλάξει τον κόσμο και τους ίδιους για πάντα…
Αυτή δεν είναι μια οποιαδήποτε ταινία της Disney. Ο ιδιοφυής καρτουνίστας δημιουργός των Απίθανων και του Ρατατούη επιστρέφει στο μύθο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την υποτιθέμενη προσπάθεια του οραματιστή Γουόλτ Ντίσνεϊ να κατασκευάσει έναν κόσμο αιώνιας ευτυχίας παράλληλο με τον ανθρώπινο. Με αφετηρία την παγκόσμια έκθεση του 1964, χρονιά που μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία της Disneyland αλλά και χρονιά του πρόωρου θανάτου του ιδιόρρυθμου Γουόλτ, ο Μπραντ Μπερντ με τη βοήθεια του συνωμοσιολόγου-μυστικιστή σεναριογράφου του Lost Ντέϊμον Λίντελοφ κατασκευάζει ένα έπος επιστημονικής φαντασίας που πηγαινοέρχεται σε παράλληλα σύμπαντα και χρησιμοποιείται σαν διδακτικό παραμύθι για τις ολέθριες συνέπειες του αρνητικού πνεύματος στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Η έμφαση όμως δίνεται συχνά στο διδακτισμό και το συναισθηματισμό (με την κακή έννοια), παράγοντες που καταστρέφουν την ισορροπία της αφήγησης και κατεβάζουν απότομα το ηλικιακό target group της ταινίας. Διαθέτει όμως τόσες πολλές θετικές ιδέες και είναι τόσο φαντασμογορική οπτικά που αξίζει να την παρακολουθήσει κάποιος, κυρίως όσοι ακόμη αισθάνονται παιδιά στην ψυχή. Ο αγώνας για την πνευματική ανάταση του ανθρώπινου είδους έχει ένα φανατικό σύμμαχο στο πρόσωπο των δημιουργών του Tomorrowland. Μακάρι το αποτέλεσμα να ήταν πιο συγκροτημένο.
Παραλειπόμενα
• Ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης Brad Bird δεν είναι ξένος με τον κόσμο της Disney. Όταν ήταν 11 χρονών, ο Bird εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα κινούμενα σχέδια και επισκέφθηκε τα Disney Studios. Μέσα σε τρία χρόνια ολοκλήρωσε ένα 15λεπτο φιλμάκι το οποίο έπεσε στην αντίληψη του στούντιο, το οποίο πρόσφερε στον νεαρό δημιουργό του την ευκαιρία να έχει για μέντορα έναν από τους καλύτερους animators. Ο Bird φιλοξενήθηκε από οικογενειακούς φίλους στο Λος Άντζελες και άρπαξε αυτή τη μοναδική ευκαιρία, φθάνοντας στην κορυφαία θέση του animation σήμερα.
• Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της παραγωγής ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να γυριστεί η Χώρα του Αύριο. Μέσα από μία σειρά συμπτώσεων, ο υπεύθυνος για τα ειδικά εφέ της ταινίας είδε μία διαφήμιση για αυτοκίνητο σε μία τοποθεσία τόσο φουτουριστική που του έκανε εντύπωση και την έγραψε στο κινητό του για να τη δείξει στον σκηνοθέτη. Η τοποθεσία βρίσκεται στη Βαλένθια της Ισπανίας και πρόκειται για την Πόλη των Τεχνών και τον Επιστημών, την οποία έχει σχεδιάσει ο Santiago Calatrava.
• Ένα από το πιο βασικά σκηνικά της ταινίας είναι η Bridgeway Plaza, εκεί όπου υπάρχει μία τεράστια ενεργειακή σφαίρα με ένα γιγαντιαίων διαστάσεων μόνιτορ. Το σκηνικό αυτό που είναι συνδυασμός κατασκευής και ειδικών εφέ, χρειάστηκε 6 μήνες για να χτιστεί, ενώ είχε το μέγεθος μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου.
• Για τη σκηνή της Παγκόσμιας Έκθεσης η παραγωγή έντυσε 400 κομπάρσους με ρούχα της εποχής (1964).
• Οι νεαροί ηθοποιοί χρειάστηκε να εκπαιδευτούν για τις σκηνές δράσης. Κολύμπι, πολεμικές τέχνες, αεροβική, ακροβατικά και ασκήσεις με λάστιχα ήταν στο πρόγραμμα εκγύμνασης.
• Η κονκάρδα που όταν την αγγίζεις βρίσκεσαι στη Χώρα του Αύριο έχει τα χρώματα της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1964, το πορτοκαλί και το μπλε. Πάνω της διακρίνεται το σήμα του ατόμου κάπως πειραγμένο για να θυμίζει την ανατολή του ήλιου, που συμβολίζει ένα καλύτερο μέλλον.
Διανομή: Feelgood Entertainment
Στις αίθουσες από 28.05.15.