The Theory of Everything – Η Θεωρία των Πάντων

Παραγωγή:Βρετανία – 2014

Διάρκεια: 123 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα

Σκηνοθεσία: James Marsh

Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Harry Lloyd, Alice Orr-Ewing, David Thewlis, Thomas Morrison, Michael Marcus, Gruffudd Glyn, Emily Watson, Guy Oliver-Watts, Simon McBurney, Lucy Chappell.

Υπόθεση: 1963 Κέιμπριτζ: Ο 20χρονος ιδιοφυής φοιτητής Στίβεν Χόκινγκ γνωρίζει  και ερωτεύεται τη συμφοιτήτριά του Τζέιν Γουάιλντ. Δύο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί που έλκονται μοιραία σύμφωνα με το νόμο των ετερώνυμων. Η τραγωδία ξεσπάει νωρίς όμως όταν ο Στίβεν αρρωσταίνει βαριά και η διάγνωση του δίνει μόνο δύο χρόνια ζωής καθώς πάσχει από τη σπάνια νόσο του Κινητικού Νευρώνα. Η Τζέιν όμως επιλέγει να μείνει κοντά του και να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον αγαπημένο της. Οι προβλέψεις των γιατρών δεν επαληθεύονται και η ζωή, έστω και από το αναπηρικό καροτσάκι, συνεχίζεται (ευτυχώς για την ανθρωπότητα). Γάμος, παιδιά, ταξίδια, θεωρίες, διαλέξεις και καινοτόμες απόψεις που εκπορεύονται από ένα μεγαλοφυή εγκέφαλο παγιδευμένο σε ένα όλο και πιο εχθρικό σώμα. Τα χρόνια περνούν και η κατάσταση χειροτερεύει, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας. Όμως ταυτόχρονα οι αιχμηρές απόψεις του Χόκινγκ για τη Φυσική και κυρίως η πρωτοποριακή έρευνά του προκαλούν το θαυμασμό και τελικά οδηγούν στην διάσημη θεωρία του για το σύμπαν. Μια διάσημη δημόσια ζωή εναλλάσσεται με μια περίπλοκη ιδιωτική σχέση με αγάπη, αφοσίωση αλλά και αδυναμίες και συγκρούσεις.

Ήταν καιρός ένα τόσο πλούσιο, ενδιαφέρον αλλά και πιπεράτο θέμα να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία βασίζεται στα απομνημονεύματα της πρώτης συζύγου του Χόκινγκ, τα οποία έγραψε όταν χώρισαν αλλά αναθεώρησε και επανακυκλοφόρησε μετά από αρκετά χρόνια και αφού είχαν αποκατασταθεί οι σχέσεις τους. Ο κορμός της ταινίας περιλαμβάνει την πίσω πλευρά της ζωής μιας βασανισμένης ιδιοφυίας και έχει την τύχη να διαθέτει στον πρωταγωνιστικό ρόλο ένα νεαρό ταλέντο που αναμένεται να κυριαρχήσει στις οθόνες του μέλλοντος. Ο Έντι Ρέντμεϊν δεν υποδύεται απλά αλλά γίνεται ο Στίβεν Χόκινγκ σαρώνοντας στο διάβα του βραβεία και διακρίσεις καθοδόν προς το Oscar. Εξίσου δυναμική και η λεπτοκαμωμένη Φελίσιτι Τζόουνς στο ρόλο της συζύγου του Τζέιν. Ένα αχτύπητο δίδυμο που ανεβάζει ψηλά το επίπεδο σε μια τυπικά άψογη Βρετανική ταινία εποχής. Ρομαντική και βροχερή ατμόσφαιρα, λεπτοί και περιεκτικοί διάλογοι-κομψοτέχνημα που διαφημίζουν την Αγγλική γλώσσα και ένα υπέροχο αέρινο σκορ από τον Ισλανδό Γιόχαν Γιόχανσον. Σκηνοθετημένη από τον Τζέιμς Μαρς, βραβευμένο με Oscar ντοκιμαντέρ και ιδανικό εικονογράφο ακραίων αληθινών ιστοριών, η ταινία κατάφερε να είναι υποψήφια για πέντε Oscar (καλύτερη ταινία, διασκευασμένο σενάριο, μουσική και πρωταγωνιστικό δίδυμο) και δέκα βρετανικά BAFTA!!! Έφερε εξάλλου στον χαρισματικό 33χρονο πρωταγωνιστή της τη Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο της ένωσης Ηθοποιών. Απλά υπέροχος!

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 29.01.15