«Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» σε ειδική προβολή στο Studio

Χαράς Ευαγγέλια για τους απανταχού θεατρόφιλους! Την Κυριακή 31 Μαρτίου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν το αντιπολεμικό αριστούργημα του Μπρεχτ στην πλήρη κινηματογραφική εκδοχή του 1961 όπως το διασκεύασε ο ίδιος ο δημιουργός του για το θρυλικό Berliner Ensemble με την αγαπημένη του σύζυγο Χελένε Βάιγκελ στον ομώνυμο ρόλο.

Μια παράσταση που άφησε εποχή, στην κινηματογραφική της μεταφορά από τον διάσημο σκηνοθέτη του Βερολινέζικου Θεάτρου Μάνφρεντ Βέκβερτ σε συνεργασία με τον μετέπειτα σπουδαίο δημιουργό του Ευρωπαϊκού Θεάτρου Πέτερ Πάλιτς. Μια ταινία που ολοκληρώθηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί το Τείχος του Βερολίνου που έκοψε για 3 δεκαετίες την επικοινωνία μεταξύ των δύο Γερμανιών.  Μια ταινία της οποίας το μήνυμα σήμερα είνια πιο τραγικά επίκαιρο από ποτέ!

 

ΣΥΝΟΨΗ

Η «Μάνα Κουράγιο»  τριγυρνά από χώρα σε χώρα, ακολουθώντας στρατιωτικά τάγματα στην περίοδο του πολέμου. Δεν είναι με το μέρος κανενός, παρά μόνο με το μέρος του εμπορικού κέρδους. Ο πόλεμος γι’ αυτήν είναι μια ευκαιρία να αγοράζει φθηνά και να πουλά ακριβά. Η « Μάνα Κουράγιο», όπως κάθε μάνα, προσπαθεί να προφυλάξει τα παιδιά της από τα δεινά του πολέμου και κάνει το παν, για να εμποδίσει τη στρατολόγηση των γιων της. Από την άλλη όμως, η ίδια και η οικογένειά της ζουν από αυτόν τον πόλεμο! Χάνει το ένα μετά το άλλο και τα τρία παιδιά της, για να καταλήξει στο τέλος μόνη, χωρίς να της έχει απομείνει τίποτα, εκτός από το αδάμαστο πνεύμα της.

 

Με τη Μάνα Κουράγιο ο Μπρεχτ μας καλεί να αντιληφθούμε το θέατρο ως διαλεκτικό μέσο αλλαγής του κόσμου. Με όπλο τη σάτιρα, σηκώνει το δικό του πόλεμο ενάντια στους εχθρούς της ανθρωπότητας: Τον πόλεμο, τη βία, την τυραννία, τη δίψα για χρήμα, τη φτώχεια, την αδικία, την ψευτιά, την εκμετάλλευση κι όλα τα άλλα εγκλήματα κατά του ανθρώπινου γένους,

 

Ένας λοχίας θα την προειδοποιήσει πως «αν θέλεις από τον πόλεμο να ζήσεις, τον οβολό σου μην του τόνε στερήσεις». 

 

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ γράφει το αντιπολεμικό αυτό αριστούργημα, εκφράζοντας μια κραυγή αγωνίας για τον επερχόμενο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μήνυμα είναι απλό και σαφές. Ο πόλεμος είναι μια μηχανή που συνθλίβει τους πάντες, εκτός από εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή. Έτσι, παρόλο που η Μάνα Κουράγιο «παίζει» σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού (πολέμου), εντούτοις θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά, καθώς οι στόχοι της θα ανατραπούν βίαια. Ο μεγάλος δραματουργός επιδίωκε πάντοτε στα έργα του και τον αιφνιδιασμό της πολιτικής συνείδησης του σκεπτόμενου θεατή. Μπορεί οι άνθρωποι να είναι θύματα μεγάλων ιστορικών διαδικασιών που τους συντρίβουν, όμως με ό,τι κάνουν, συμβάλλουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον Μπρεχτ, επιβάλλεται να αντιδρούμε στη φρίκη που υπάρχει γύρω μας, όχι με το να παραδέρνουμε στον οίκτο, αλλά χρησιμοποιώντας το μυαλό μας, για να σκεφθούμε πέρα από εκείνα τα γεγονότα που διαδραματίζονται πάνω στη σκηνή, με τρόπο που να φεύγουμε από την παράσταση ικανότεροι να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ο ανατόμος της πραγματικότητας, με τους δρώντες ήρωές του, με τις ιστορίες της πίκρας και των αδικιών, αποκαλύπτει τις αιτίες της ανισότητας. Προμήθευσε γνώση, διαλεκτική σ' όλους αυτούς που μάχονται αντιιμπεριαλιστικά:

 

«Ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος. Πριν απ' αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι. Οταν ετέλειωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι.

Στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα.

Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθανε το ίδιο».

 

Ηταν σαρκαστικός, καινοτόμος που όμοιό του δε γνώρισε ο 20ός αιώνας.  Υπήρξε ο παγκόσμιος δάσκαλος του προλεταριάτου: «Ηρθα κοντά σας σα δάσκαλος. Και σα δάσκαλος θα μπορούσα να φύγω. Μα επειδή μάθαινα, έμεινα (μαθητής)».

Το έργο του ζει, διδάσκει.

ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ

Γερμανία, 1961

Διάρκεια: 151’

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Peter Palitzsch, Manfred Wekwerth

Παραγωγή: Defa Studio

Μουσική: Paul Dessau

Μοντάζ: Ella Ensink

Σκηνικά/Κουστούμια: Heinrich Kilger, Erich Kulicke

 

Με τους: Helene Weigel, Ekkehard Schall, Heinz Schubert

 

STUDIO New Star Art Cinema

Official Site https://www.newstarartcinema.gr/

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 & ΣΠΑΡΤΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Τηλ: 210-8640054, 210-8220008